- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Listje žuti, ali Branko živi | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
Pratite nas
U današnjoj emisiji otkrivamo ko je bio Kun, zašto su Brankovi stihovi živi i posle dva veka, ali i zbog čega će sadašnje fotografije Janka Kusturice postati – buduće pokretne slike.
Kako izgleda let savremenog Ikara, zašto je u gusto naseljenim gradovima usamljeniji nego ikad, a njegova žeđ za slobodom jača i od želje njegovog čuvenog antičkog pretka, da li su san i umetnost jedini istinski svetovi slobode – sve su to pitanja koja je na nedavno otvorenoj izložbi „Let“ sebi i posetiocima postavio gost „Orbite kulture“, laureat nagrade „Momo Kapor“ – slikar Petar Mošić.
Kako kroz igru ruska deca uče srpski jezik i zašto to za njih nije težak posao – otkriva Karina Avagjan, koja je - u želji da pomogne brojnoj ruskoj deci koja su u Srbiju došla tokom protekle dve godine - napisala početni komunikativni kurs srpskog jezika, „Igrajmo se srpskog“, priručnik od 20 nastavnih jedinica namenjen deci s ruskog govornog područja.
Kako je jedan obični magarac presudio da talentovani vaterpolista dospe u poetske i fotografske vode, zašto smatra da dobra fotografija može da upije i izrazi sve mirise leta, da li opredeljenost za fotoaparat i kameru duguje svom dedi `na službenom putu`, našem proslavljenom reditelju Emiru Kusturici – pitamo fotografa i studenta kamere Janka Kusturicu, autora izložbe „Summer Knowledge“ nedavno održane u Dorćol placu.
Zašto se i dva veka posle njegovog rođenja svake jeseni kad listje žuti setimo Branka, zbog čega njegovi stihovi i dalje trepere, koliko je Branko, uz Njegoša, doprineo pobedi Vukovog jezika i pisma – samo su neke od tema skupa „Stranica o Branku“, upriličenog u SKZ. O Branku Radičeviću, vezama njegovog dela i našeg vremena razgovaramo sa učesnicima skupa, profesorima Milošem Kovačevićem i Nenadom Nikolićem.
Zbog čega je važno da publika posle više decenija ponovo sagleda rad umetnika čije delo, angažovano i emancipatorsko, predstavlja jednu od glavnih odrednica u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka, za Sputnjik objašnjava Vida Knežević, jedna od autorki izložbe „Kun: umetnik – radnik – borac”, kojom se povodom 120 godina od umetnikovog rođenja 11. juna otvara u Galeriji SANU.
Listje žuti, ali Branko živi | Orbita kulture

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala