- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije o izjavi arhiepiskopa Kiparske crkve: To je u najmanju ruku neprimereno

© Sputnik / Lola ĐorđevićMitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2024
Pratite nas
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je povodom izjave arhiepiskopa Kiparske pravoslavne crkve Georgija, o autokefalnosti crkve u Crnoj Gori, da je ta izjava u najmanju ruku neprimerena.
Arhiepiskop Georgije je tokom susreta sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem na Kipru, na pitanje o potencijalima za dalju međusobnu saradnju, istakao njihovu zajedničku veru, preneo je „Ortodoks tajms“
„Crkva crnogorska još nije autokefalna. Verujem da veza koja postoji među svim pravoslavnim crkvama važi i za nas. Kada uz Božiju pomoć ostvare autokefalnost, naši odnosi će se dalje razvijati. U svakom slučaju, delimo zajedničku veru“, rekao je arhiepiskop Grigorije, dok je crnogorski predsednik kasnije demantovao da je na njihovom sastanku bilo reči o kanonskom statusu crkve u Crnoj Gori.
„Ta izjava, ukoliko su je mediji pravilno preneli, je u najmanju ruku, neprimerena. Nije uobičajeno da se poglavar jedne crkve meša u unutrašnji poredak druge autokefalne crkve. Uzdržaću se od daljih komentara iz poštovanja prema svetoj Kiparskoj crkvi sa kojom je Srpska pravoslavna crkva uvek imala dobre odnose u ljubavi Hristovoj. Nadam se da će tako biti i u buduće“, rekao je mitropolit Joanikije, preneo je IN4S.
Govoreći o doprinosu Mitropolije crnogorsko-primorske jedinstvu Srpske pravoslavne crkve, mitropolit je rekao da su ona i druge eparhije u Crnoj Gori ispisale svetle stranice svoje istorije i stvorile blistavu kulturu u okviru Srpske pravoslavne crkve.
„Istovremeno su se uvek borile za jedinstvo Srpske crkve koje se, dublje gledano, poistovećuje sa jedinstvom cele jedne, svete, saborne i apostolske Crkve koje ispovedamo u simvolu vere. To je naše hrišćansko i svetosavsko opredeljenje. Nikome u našoj Crkvi od Svetog Save do danas nije palo na pamet da to opredeljenje, koliko svetosavsko toliko i njegoševsko, pogazi ili izmeni“, zaključio je mitropolit Joanikije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala