- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Ukrajina odmah nakon dozvole SAD gađala Belogorod „hajmarsima“

© AP Photo / Aaron FavilaVišecevni bacač raketa "Himars"
Višecevni bacač raketa Himars - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Pratite nas
Oružane snage Ukrajine su samo nekoliko časova nakon što im je državni sekretar SAD Entoni Blinken dozvolio da napadaju rusku teritoriju gađale stambene četvrti Belgoroda američkim „hajmarsima“, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Prema njenim rečima, Vašington neće moći da, služeći se lažima i licemerjem, izbegne odgovornost zbog dozvole Ukrajini da američkim oružjem gađa rusku teritoriju.
Ona je takođe podvukla da Zapad namerno povećava uloge u okviru ukrajinskog sukoba, bojeći se potpunog neuspeha planova o urušavanju Rusije, a ruska strana će se braniti svim raspoloživim sredstvima.
Portparol je prokomentarisala da je koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost SAD za strateške komunikacije Džon Kirbi faktički potvrdio da je Vašington dao Kijevu zeleno svetlo za uništavanje vojnih aviona na nebu iznad Rusije PVO sredstvima.
Pored toga, Zaharova je ocenila da se Zakonom o statusu engleskog jezika u Ukrajini kao jeziku međunarodne komunikacije zemlja ,zapravo, sprema za okupaciju od strane Zapada.
Prethodno, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan, i da će Rusija o tome razmisliti. Putin je ocenio da Rusija može da isporučuje svoje dalekometno oružje regionima sveta iz kojih će biti delikatnih napada na zemlje koje snabdevaju oružjem Ukrajinu.
Kako je istakao, napad na Rusku Federaciju uz učešće zapadnih zemalja značiće njihov direktan rat protiv Rusije.
Moskva je zatražila da se 14. juna održi sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog dozvole koje su Kijevu dale zapadne zemlje da može da izvodi napade na teritoriji Rusije, saopštilo je na svom Telegram kanalu rusko diplomatsko predstavništvo pri UN.

Upotreba zapadnog oružja za napade na rusku teritoriju

Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.
„Vol strit džornal“ je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da su SAD dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.
Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.
Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu. Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete „storm šedou“ za napade na objekte na teritoriji Rusije. Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je ranije izjavio da „Ukrajina ima pravo“, između ostalog, i da napada „vojne ciljeve na teritoriji Rusije“. On je takođe rekao da su „neki saveznici“ ukinuli odgovarajuća ograničenja za udare. Došlo je vreme za ukidanje drugih ograničenja, uveren je zvaničnik.
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
RUSIJA
Medvedev: Zemlje koje smatraju SAD za neprijatelja, naši su prijatelji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala