Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Susret delegacija Srpske i Srbije na Rači, brojni sastanci uoči Svesrpskog sabora u Beogradu /foto/

© Tanjug / NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆSusret delegacija Srpske i Srbije na Rači
Susret delegacija Srpske i Srbije na Rači  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Pratite nas
Uoči Svesrpskog sabora koji se održava u subotu u Beogradu premijer Miloš Vučević i predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić dočekali su danas predsednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića, srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović i predsednika skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića na graničnom prelazu Sremska Rača.
Dočekani su uz tradicionalne srpske običaje, pogaču i so.
Delegacija Srpske i Srbije obišla je radove na mostu i deonicu auto-puta od Kuzmina do Rače koju gradi i finansira Srbija. Tako će auto-putem Beograd - Kuzmin - Rača, Republika Srpska i Srbija biti spojene auto-putem.
Auto-put je veliki projekat i za Srbiju i Republiku Srpsku, ali i BiH, rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.
“Ovo će pre svega olakašati život građanima. Nadam se da naši turski partneri koji su angažovani na izvođenju radova zajedno sa srpskim kompanijama i kompanijama iz Srpske poštovati rokove kao što je predstavnik kompanije potvrdio da će do kraja godine biti završen kompletan auto-put od Kuzmina do Sremske Rače. To znači da imamo direktnu vezu auto-puta Beograd - Zagreb sa prelazom na Sremskoj Rači. Važan je i integrisani granični prelaz sa strane Srbije”, istakao je Vučević.
Predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zadužena za parlamentarnu saradnju Srbije i Republike Srpske na sutrašnjem Svesrpskom saboru, ocenjujući da je reč o istorijskom saboru i istorijskom danu.
Ona je za RTV Pink rekla da će zajednička sutrašnja sednica vlade Srbije i RS biti u skladu sa pripremama, a da će najvažniji projekti biti Memorijalni centar u Novoj Gradini i Memorijalni centar u Beogradu, izgradnja puteva i infrastrukture, ulaganje u obrazovanje i kulturu. Istakla je i da će na sastanku u Narodnoj Skupštini biti održan Parlamentarni forum Srbije - Republika Srpska.
Istakla je da sabor ne treba povezivati sa rezulucijom o Srebrenici, kao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pričao sa zvaničnicima RS o održavanju Svesrpskog sabora mnogo pre nego što se saznalo za rezoluciju.
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko reke Save na Rači zaista impozantan građevinski objekat.
“I ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Ja sam više nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem”, rekao je Višković nakon susreta zvaničnika Srbije i Republike Srpske na Rači, prenosi RTRS.
Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija beleži velike uspehe, a znamo i da je to uvek uspeh Republike Srpske, izjavila je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović na graničnom prelazu Rača.
"Ponosna sam prvo na kapacitet i potentnost Srbije koja je u stanju da ima ovako velike ambiciozne projekte. Imali smo priliku da se upoznamo šta je sve planirano, gde se sve izvode radovi, šta je ono što se dešava u građevinsko-infrastrukturno-saobraćajnom smislu kad je u pitanju teritorija Srbije. Naravno, ono što nas raduje je to što neki od tih velikih projekata podrazumevaju upravo vezu sa Srpskom i ponosna sam na tu činjenicu", rekla je Cvijanovićeva.

Brojni sastanci zvaničnika Srpske i Srbije

Delegacije ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Republike Srpske održale su uoči sutrašnjeg Svesrpskog sabora Srbije i RS veliki uniformisani istorijski skup koji će, prema rečima dvojice ministara Ivice Dačića i Siniše Karana dati podstrek za još jaču i bolju saradnju dva ministarstva.
Ministar Dačić je nakon sastanka ocenio da je razgovor delegacija bio uvod u sutrašnji sabor.
"Želim da sabor bude sabor srpskog jedinstva, sabor koji nikome neće biti na štetu, već svima na korist. Razvijanje naših dobrih odnosa uslov je i značajan faktor stabilnosti u čitavom regionu, jer srpski narod je najveći narod u regionu, na Balkanu i normalno je da, ukoliko postoji dobra saradnja između nas, da tako budemo i značajan faktor stabilnosti u čitavom regionu", rekao je Dačić i podsetio da dva ministarstva unutrašnjih poslova obavljaju veoma važne poslove uz očuvanje stabilnog javnog reda i mira, bezbednosti građana, do bespoštedne borbe protiv kriminala, organizovanog kriminala, ekstremizma ...
On je naglasio da će svi nadležni još jednom sagledati ranije potpisane sporazume i doneti odluku šta treba još da bude potpisano.
"Doneli smo odluku i da stacioniramo jedan ili dva helikoptera zavisno od potreba Ministarstva unutrašnjih poslova sa vatrogascima i spasiocima, da budu za vreme sezone požara stacionirani u Republici Srbiji, kako bi tako mogli brzo da reaguju kada je reč o nekim teškim situacijama, pre svega, o požaru", rekao je Dačić, a prema rečima Karana helikopter bi trebalo da bude stacioniran u Trebinju tokom sezone.
© Tanjug / STRPotpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sa ministrom unutrašnjih poslova RS Sinišom Karanom i direktorom policije RS Sinišom Kostreševićem
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sa ministrom unutrašnjih poslova RS Sinišom Karanom i direktorom policije RS Sinišom Kostreševićem  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sa ministrom unutrašnjih poslova RS Sinišom Karanom i direktorom policije RS Sinišom Kostreševićem
Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin sastao se danas sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Sinišom Karanom i direktorom policije Republike Srpske Sinišom Kostreševićem u Palati Srbija. Kako su istakli, Svesrpski sabor nosi glavnu poruku da su Srbi, gde god da žive, jedan narod, jedinstven politički narod.
Sagovornici su naglasili da srpski lideri Aleksandar Vučić i Milorad Dodik čuvaju i štite srpske nacionalne interese, i da se to najviše pokazalo prilikom glasanja o sramnoj rezoluciji o Srebrenici u Skupštini Ujedinjenih nacija, gde je čitav svet mogao da vidi snažnu borbu predsednika Vučića za opstanak i slobodu srpskog naroda.

Strateški ciljevi zarad dobrobiti svih građana sa obe strane Drine

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić razgovarale su o unapređenju saradnje dva ministarstva i tom prilikom usaglasile strateške ciljeve zarad dobrobiti svih građana sa obe strane Drine.
One su dogovorile uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenje planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja. Definisale su i ključne tačke u projektima razvoja odnosa Republike Srbije i Republike Srpske, a u domenu nadležnosti ministarstava.
© Tanjug / MDULSMinistar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević i ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Senka Jujić
Tu se, navodi se, pre svega, izdvajaju saradnja u oblasti uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta, unapređenje inspekcijskog nadzora, jačanje kadrovskih kapaciteta kroz stažiranje, kao jednog od vidova programa stručnog usavršavanja, te razmena iskustava iz oblasti matičnih knjiga i Centralnog registra stanovništva.
Večeras će u Beogradu biti održan sastanak premijera Viškovića i Vučevića, kojem će prisustvovati i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Slavica Đukić Dejanović: Produbljivaćemo univerzitetsku saradnju

Ministar prosvete Slavica Đukić Dejanović razgovarala je sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelenom Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Srbije i tom prilikom ocenila da će današnji sastanak doprineti produbljivanju univerzitetske saradnje i saradnje visokoškolskih ustanova.
© Tanjug / TANJUG VIDEOSlavica Đukić Dejanović sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelenom Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Srbije
Slavica Đukić Dejanović sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelenom Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Srbije  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Slavica Đukić Dejanović sa pomoćnikom ministra za visoko obrazovanje Republike Srpske Jelenom Starčević i rektorima univerziteta iz Republike Srpske i Srbije
Ona je istakla da je jedan od mogućih modaliteta produbljivanja saradnje formiranje asocijacije srodnih fakulteta.
"Iznedrili smo ideju da u okviru različitih zajedničkih asocijacija po tipu zajednice medicinskih fakulteta, tehničkih fakulteta kao i zajednice društveno humanih fakulteta nastavimo i produbimo saradnju", rekla je Đukić Dejanović u Vladi Srbije posle sastanka.

Gašić sa ministrom privrede i preduzetništva RS

Ministar odbrane Bratislav Gašić razgovarao je danas sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem o projektima od obostranog interesa za Srbiju i Republiku Srpsku, sa posebnim osvrtom na oblast namenske industrije.
Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Gašić i Mitrović su se saglasili da će u narednom periodu biti preduzete dalje mere kako bi preduzeća namenske industrije iz Srbije i Srpske podigla saradnju na još viši nivo.
© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJEMinistar odbrane Bratislav Gašić sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem
Ministar odbrane Bratislav Gašić sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem  - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Ministar odbrane Bratislav Gašić sa ministrom privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojinom Mitrovićem

Ministarstva Srbije i Srpske o procesima evrointegracija Srbije i BiH

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i ministri bez portfelja Đorđe Milićević, zadužen za dijasporu i Tatjana Macura, zadužena za rodnu ravnopravnost, razgovarali su danas sa ministrom za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatanom Klokićem o pitanjima od značaja za proces evropske integracije Srbije i Bosne i Hercegovine.
Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Miščević i Klokić saglasni su da tehnička saradnja institucija Srbije i Srpske u ovoj oblasti treba da doprinese uspešnijem vođenju pristupnih pregovora i Srbije i Bosne i Hercegovine.
Miščević je izrazila spremnost za daljim nastavkom obuke institucija Republike Srpske kako bi se što bolje pripremile za učešće u skriningu, kao prvom koraku pregovora BiH o članstvu u Evropskoj uniji.
U Beogradu će u subotu biti održan Svesrpski sabor koji će okupiti veliki broj ljudi iz Srbije i Republike Srpske, a kako je planirano, pored celodnevnog raznovrsnog programa biće održana i zajednička sednica dve vlade o unapređenju saradnje.
Manifestacija će započeti molebanom u Hramu Svetog Save i biće nastavljena različitim aktivnostima u kojima će učestvovati delegacije Srbije i Republike Srpske.
Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu biti velika manifestacija na kojoj se želi pokazati jedinstvo i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najavio je donošenje važnih odluka, a među njima je i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala