- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Po stavkama: Putin predstavio planove razvoja Rusije

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima na plenarnoj sednici u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. On je poručio da je u svetu primetna prava trka za jačanje suvereniteta, kao i pokušaji hegemona da sačuvaju svoju ulogu.
„Kroz prizmu ekonomskih odnosa mogu se uočiti procesi koji se dinamično razvijaju u savremenom svetu. Vidimo kako se među zemljama pokrenula borba za jačanje suvereniteta i to na tri nivoa - državnom, vrednosno-kulturnom i ekonomskom. Istovremeno, zemlje koje su do sada bile lideri globalnog razvoja pokušavaju na sve načine, istinom ili na prevaru da zadrže svoju ulogu hegemona“, rekao je Putin.
Izdvajamo ključne teze sa Putinovog govora:
Rusija je dokazala visok nivo usvajanja tehnoloških promena. Promenio se finansijski sektor, uslovi trgovine. U savremenim uslovima i u perspektivi budućnost države zavisi od toga koliko efikasno može da odgovori na globalne izazove.
Rusija razvija transportne koridore. Posebnu pažnju pokloniće južnom pravcu, reč je o koridorima „Sever-Jug“ i o crnomorskom pravcu. Pored toga aktivno se razvija Severni morski put.
BRIKS ima veliki potencijal za prijem novih članica. Moskva pozdravlja takav pravac razvoja. Zemlje BRIKS razrađuju svoju platnu infrastrukturu nezavisnu od zapadne.
Rusija ostaje jedan od ključnih učesnika u svetskoj trgovini, uprkos svim preprekama i nelegitimnim sankcijama.
Države prijateljske Rusiji čine tri četvrtine njenog trgovinskog prometa.
Rusija vrši preorijentaciju u spoljnotrgovinskim plaćanjima. Udeo rublje raste, približava se 40 odsto, a udeo obračuna u „toksičnim” valutama je, naprotiv, prepolovljen.
Prema oceni Svetske banke Rusija je postala četvrta ekonomija sveta po paritetu kupovne moći. Rusija je ispred Japana. Tempo ekonomskog rasta Rusije prevazilazi svetski prosek, a on se obezbeđuje pre svega iz oblasti koje se ne odnose na sirovine.
Penzije penzionera koji su nastavili da rade trebalo bi da počnu da se indeksiraju 1. februara 2025. godine. Državna duma treba da razmotri predlog zakona.
Neophodno je odrediti stopu poreza na dohodak od pet odsto za ruske IT kompanije do 2030. godine.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala