- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Orban: Putinova izjava o slanju oružja drugim zemljama nije propaganda

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Pratite nas
Izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućim isporukama ruskog oružja u druge zemlje i regione je veoma važna i zasnovana na činjenicama, rekao je mađarski premijer Viktor Orban i dodao da proratna politika Zapada može da dovede do toga da lokalni konflikt eskalira do nivoa svetskog rata.
„Rusija je rekla da počev od sada može da isporučuje oružje protivnicima SAD bilo gde u svetu – to je krupna izjava, zasnovana na činjenicama. To nije propaganda“, rekao je Orban za radio „Košut“.
Prema njegovim rečima, ako Rusija na taj način odgovori na to što Zapad šalje Ukrajini oružje sve većeg dometa i isporuči oružje, na primer, Kubi ili zemljama Afrike, broj žrtava u svetskim sukobima će se povećati i situacija će svuda postati napetija.
„Nismo od starta izolovali regionalni sukob. Proratno orijentisani političari su napravili od toga evropski sukob, on se pretvorio u sukob Istoka i Zapada… Tako od regionalnih sukoba nastaju svetski ratovi. Pitanje je može li se to zaustaviti? Nada umire poslednja, ali svakim danom mogućnosti je sve manje“, naveo je Orban.
Prema njegovim rečima, sadašnji potezi Zapada predstavljaju pripremu za direktan sukob sa Rusijom, međutim, njene rezerve po pitanju vojske i sirovina su najveće u svetu.
Ako Zapad govori o mogućem slanju vojnika u Ukrajinu onda je to veće rešena stvar, samo slep čovek ne bi video da će se vojna psihoza EU završiti upravo time.
"Zapadne zemlje su po pitanju Ukrajine blizu tačke bez povratka", rekao je on.

Bez učešća NATO u potencijalnoj misiji NATO u Ukrajini

Mađarska neće učestvovati u potencijalnoj misiji NATO u Ukrajini jer to vidi kao pretnju sopstvenom suverenitetu, dodao je mađarski premijer.
"Kada NATO zaista pokrene vojnu misiju u Ukrajini teritorija Mađarske i kontrola nad mađarskim jedinicama koje bi bile predviđene za misiju pale bi pod komandu NATO. Ako se to desi mi bismo izgubili važan deo suvereniteta i od tog trenutka ne bismo mogli da zaustavimo mađarske vojnike da učestvuju u ratu", rekao je Orban.
On je naglasio da Mađarska nema nameru da učestvuje u ofanzivnim operacijama Alijanse izvan njene teritorije, uključujući i Ukrajinu.
Podsetimo, predsednik Rusije je na sastanku sa urednicima svetskih medija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu rekao da odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan.
„Razmišljamo o tome da, ako neko misli da je moguće da se isporučuje takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda mi nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučimo u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na vitalne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije“, rekao je Putin.
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
RUSIJA
Medvedev: Zemlje koje smatraju SAD za neprijatelja, naši su prijatelji
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala