- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Noćno nebo uskoro će obasjati zvezda koja je bila nevidljiva 80 godina

zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2024
Pratite nas
Jedna zvezda, udaljena oko 3.000 svetlosnih godina od Sunčevog sistema, nije bila vidljiva golim okom sa Zemlje od 1946. godine, ali to će se uskoro promeniti.
Zvezda, poznata kao T Severna kruna (T CrB), trebalo bi da postane znatno svetlija u septembru ove godine, saopštila je NASA. Trebalo bi da bude skoro jednako sjajna kao Severnjača, koja je 48. najsjajnija zvezda na noćnom nebu.
Corona Borealis, ili Severna kruna, kako se zove sazvežđe ove zvezde, jedno od 88 savremenih i 48 originalnih Ptolomejevih sazvežđa. Prema grčkoj mitologiji, predstavlja krunu koju je Dionis poklonio Arijadni na venčanju, kada je Arijadnu ostavio Tezej (ili ju je Dionis ukrao od Tezeja, u zavisnosti od legende).
T CrB je inače redak primer retrogradne nove, odnosno binarnog sistema u kome kruže jedan oko drugog hladni crveni džin i manji, vrući patuljak. Svakih 80 godina, crveni džin izbacuje materiju na površinu belog patuljka, što dovodi do snažne eksplozije, uzrokujući da njihov sjaj magnitude 10,8 dostiže drugi ili treći stepen. (U astronomiji, što je objekat svetliji, magnituda je manja. Poređenja radi, magnituda punog meseca je -12,6).
Drugi binarni sistemi imaju sličnu dinamiku, ali ne u tako kratkim vremenskim ciklusima, piše Lajv Sajens.
Astronomi predviđaju da će ove godine, baš kao i 1866. i 1946, njihova svetlost postati jača.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala