- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Vlada Srbije usvojila uredbu: Smanjenje troškova naknade za proizvođače zelene energije

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Ministarstvo rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije saopštilo je da je na današnjoj sednici Vlade usvojena nova Uredba o naknadi za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koja je od značaja kako za domaćinstva, tako i za industrijske prozjumere.
U saopštenju se navodi da je najvažnija novina smanjenje troškova naknade za kupce-proizvođače koji proizvode zelenu energiju za sopstvene potrebe, dok za ostale potrošače iznos naknade ostaje nepromenjen.
Uredba propisuje način obračuna naknade za povlašćene proizvođače električne energije koju plaćaju krajnji kupci. Novim propisom dodatno se olakšava i unapređuje finansijski položaj kupaca-proizvođača, jer se osnovica za obračun naknade zasniva na neto električnoj energiji, a ne na preuzetoj električnoj energiji iz mreže.
Ministar rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je tim povodom da su ovom uredbom zaokružene izmene poreza i naknada koji se odnose na kupce-proizvođače, na povoljniji način za prozjumere.
Kupcima-prizvođačima će se, kako je navela, povećati uštede na računima za struju, odnosno biće im smanjeni računi za električnu energiju.
Dubravka Đedović Handanović je rekla da je najvažnija izmena koja se odnosi na kupce-proizvođače ta da će od sada naknadu za povlašćene proizvođače električne energije plaćati na razliku predate i preuzete električne energije iz mreže.
Prema njenim rečima, istu izmenu je Vlada do sada sprovela i za obračun PDV-a, akcize, kao i za naknadu za energetsku efikasnost.
Ministarka je ponovila da se energetska tranzicija tiče čitavog društva i da svi moramo da učestvujemo u njoj – i građani i privreda i država, stvaranjem povoljnog regulatornog okvira.
Kapacitet prozjumera je u poslednjih 20 meseci povećan približno devet puta, država je subvencionisala skoro petinu izgrađenih solarnih elektrana među domaćinstvima i sada smo zaokružili neophodne izmene propisa, od kojih će svi koji proizvode električnu energiju za sopstvene potrebe imati koristi, objasnila je ona.
Dubravka Đedović Handanović je istakla da je Uredbom propisano da će se u slučaju negativne premije koju povlašćeni proizvođači električne energije plaćaju EPS-u ta premija primarno koristiti za smanjenje računa građana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala