- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Većina velikih ruskih kompanija sarađuje sa partnerima u BRIKS, česta primena nacionalnih valuta

© Sputnik / Grigory Sysoev / Uđi u bazu fotografijaSamit BRIKS-a
Samit BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Većina velikih ruskih kompanija ima partnere u zemljama BRIKS-a, proizlazi iz rezultata istraživanja o interakciji ruskog biznisa sa članicama BRIKS-a, koji su predstavljeni na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.
Prema podacima, većina ruskih kompanija (61 odsto) ima partnere u zemljama BRIKS-a. Istovremeno, među velikim kompanijama sa više od tri hiljade zaposlenih, takva je apsolutna većina.
Svaka druga kompanija (52 odsto) je saopštila da izvozi proizvode u države BRIKS-a, a isto toliko otprilike (57 odsto) je naglasilo da i uvozi iz navedenih zemalja. Uvozom robe iz članica BRIKS-a najviše se bave velike kompanije, njih 70 odsto.

Pored toga, partneri ruskog biznisa u zemljama BRIKS-a su, pre svega, industrijske i automobilske kompanije (63 odsto), predstavnici poljoprivrednog biznisa, proizvođači robe široke potrošnje i medicinsko-biološke sfere (53 odsto).

Takođe, postoje partneri iz tehnološkog (26 odsto), transportnog sektora (16 odsto), kao i sfere medija i komunikacija (11 odsto).
Ruske kompanije posluju sa partnerima iz BRIKS-a u najvećoj meri u valuti članice organizacije sa kom sarađuju (63 odsto). Mogućnost obračuna u dolarima i evrima najviše koriste velike kompanije 50 i 63 odsto. Kompanije sa manje od 3.000 zaposlenih češće koriste u operacijama valutu članice BRIKS sa kojom sarađuju (91 odsto).
Istraživanje među predstavnicima biznisa o njihovoj saradnji sa zemljama BRIKS i BRIKS plus sproveo je konsultativni odbor za strane investicije u Rusiji, zajedno sa Grupom kompanija B1 i opšteruska javna organizacija „Poslovna Rusija“.
Sagovornici su bili kako ruske kompanije, tako i oni koji se bave razvojem biznisa uz učešće stranog kapitala. Trećinu učesnika istraživanja čine velike organizacije sa brojem zaposlenih većim od 3.000.
Podsetimo, Rusija je od 1. januara predsedavajuća BRIKS. Predsedavanje je počelo priključivanjem novih članica, pored Rusije, Brazika, Indije, Kine i Južne Afrike u BRIKS su sada i Egipat, Indija, Iran, UAE u Saudijska Arabija.
Glavna deviza ruskog predsedavanja je jačanje multilateralnosti u cilju pravednog globalnog razvoja i bezbednosti.
Rusija će u okviru svog predsedavanja više od 200 političkih, ekonomskih i javnih događaja.
Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 5-8. juna.
Generalni direktor Novinske agencije „Rusija sevodnja“ Dmitrij Kiseljov  - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
RUSIJA
Direktor „Rusija sevodnja“: BRIKS nudi zemljama da budu to što jesu, nikoga ni na šta ne primorava
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala