- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin Dodiku u Sankt Peterburgu: Rusija ne menja stav u vezi sa Dejtonom /video/

© Sputnik / Alexei Danichev / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik i Vladimir Putin
Milorad Dodik i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastali su se danas na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu i tokom razgovora se saglasili da je međusobna saradnja uspešna i da se nastavlja tim pravcem.
„Srdačno vam želim dobrodošlicu u Sankt Peterburg. Videli smo se ne tako davno u Kazanju na marginama jednog sportskog događaja. Sada ste prihvatili naš poziv i učestvovaćete u radu Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma. Jako smo srećni zbog toga“, rekao je Putin na početku razgovora.
Kako je istakao, raste međusobna trgovinska saradnja i primetan je rast u odnosu na prošlu godinu.
„Zahvalni smo vam na tome što radite u duhovnoj sferi, u sferi podrške naših veza na relaciji Ministarstava spoljnih poslova. Vi znate naš stav vezan za Dejtonski sporazum. On je stabilan, nepromenljiv. One ingerencije koje su bile fiksirane u međunarodno-pravnim dokumentima su osnov, ne samo za očuvanje situacije, već i za razvoj i za jačanje. Mi ćemo na svaki način doprinositi tome. Znam, imamo i druga pitanja koje bismo mogli da razmotrimo. Drago mi je da iskoristim ovu priliku. Dobro došli“, rekao je ruski lider.
Dodik se zahvalio Putinu na pozivu i mogućnosti da se sretne sa njim, kao i na, kako je rekao, kvalitetnoj poziciji Rusije u pogledu Dejtonskog sporazuma.
„Mislim da ste vi kao zemlja svedok jedini ostali na pravim principima Dejtona, a da je on od strane Zapada srušen u pogledu implementacije. Danas je praktično situacija na teritoriji Bosne i Hercegovine takva da imate ustavni poredak koji je normalno propisan, a u stvarnosti imate nešto sasvim drugo, što je protivno Ustavu i na teret prava koja su ustavom data srpskom narodu“, rekao je Dodik.
On se zahvalio Putinu i na principijelnom stavu i razumevanju na nedavnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
„Opet su protivustavno pokrenute inicijative iz Bosne i Hercegovine oko rezolucije Srebrenici, a Zapad je to iskoristio“, dodao je Dodik uz ocenu da Zapad na tom zasedanju nije bio kompaktan i podsetio na rezultat glasanja gde su 84 zemlje glasale „za“ a da je ostatak zemalja razumeo da to ne donosi razumevanju i pomirenju već, kao je rekao, dodatnom problemima.
„Mi imamo neki osećaj malog zadovoljstva da to nije bila ni prosta većina zemalja što govori o tome da svest šta se dešava na ovom prostoru Balkana, naravno raste“, naglasio je Dodik,
On je dodao da se svi raniji međusobni dogovori realizuju, a da će današnji sastanci i dogovor u vezi sa železnicom biti završeni realizacijom.
Dodik je zaključio da su odnosi dve strane dobri i da nema nijednog otvorenog teškog pitanja.
„Ostajemo potpuno principijelni i potpuno istrajni u odbijanju toga da se pridružimo sankcijama. Ne moram da govorim koliko na dnevnom nivou imamo zahteva“, rekao je Dodik.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
REGION
Dodik: Putin uputio pozdrave srpskom narodu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala