- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otpor ekstremizmu u Hrvatskoj i podrška Srbima: Šta Pupovac očekuje od evropskih izbora

© Foto : screenshot/youtubeMilorad Pupovac
Milorad Pupovac - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Milorad Pupovac, lider Srpskog narodnog veća, kandidovao se na izborima za Evropski parlament na listi pokreta „Fer plej lista 9“, a od liste liberalno levih stranaka očekuje da osvoji jedan mandat. Zalagaće se za stišavanje razbuktalih ekstremističkih strasti koje se šire Hrvatskom, ali i Evropom uopšte.
Pored pozivanja na otpor porastu ekstremizma, poruke koje „Fer plej lista 9“ šalje odnose se i na toleranciju prema manjinama i različitostima koje postoje u većini evropskih zemalja, pa i u Evropskoj uniji.
Poruke su usmerene na potrebu odbrane demokratskih vrednosti unutar Evropske unije od različite vrste populističkih politika koje ozbiljno prete demokratskom poretku jednog dela zemalja EU. U krajnjoj liniji, poruke su bile usmerene na politiku proširenja i nastavak proširenja EU na zemlje jugoistoka Evrope, izjavio je Pupovac za Sputnjik.

Otpor negiranjugenocida nad Srbima

Partneri sa liste „Fer plej“, kaže Pupovac, poslali su jasnu poruku da će pružiti otpor svakom sukobljavanju sa Srbima i svakom diskriminisanju Srba, uključujući i politiku negiranja istorijskog genocida počinjenog nad Srbima u razdoblju od 1941. do 1945. godine od strane okupacionih vlasti i Nezavisne Države Hrvatske.
Naše poruke i poruke naših partnera su išle u pravcu afirmacije manjinskih prava, posebno prava Srba u Hrvatskoj. Ko god da bude na mestu izabranog evroparlamentarca, zastupaće te vrednosti i interese, bilo da to bude neko iz redova srpske zajednice, ili drugih političkih stranaka koje su deo te koalicione liste.
Pomenute partnere, pored drugih, čine Srpski demokratski sabor koji predstavlja jednu od najjačih regionalnih stranaka, zatim nezavisna platforma „Sever“ koji je druga novonastala regionalna stranka na severu Hrvatske, potom socijaldemokrate, druge manjinske zajednice, kao i liberalne stranke koje su deo koalicije i daju im podršku.
Zbog novonastalih obaveza prema predstojećim evropskim izborima, ali i konstantne obaveze brige o srpskim pravima u Hrvatskoj, Pupovac kaže da neće prisustvovati Svesrpskom saboru koji će se ove subote održati u Beogradu.
Mi smo sada zaokupljeni pitanjem evropskih izbora i zaokupljeni smo našim poslom oko odbrane prava Srba u Hrvatskoj, tako da nemamo mnogo prostora za druge aktivnosti koje bismo mogli preuzimati ili koje preuzimamo. Naša pozicija u Hrvatskoj je prilično delikatna, zbog toga što smo i kao stranka i kao predstavnici Srba meta najrazličitijih radikalnih politika koje deluju u Hrvatskoj, zaključio je Pupovac.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala