- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hristijan Mickoski mandatar za sastav nove Vlade Severne Makedonije

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIHristijan Mickoski
Hristijan Mickoski - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski dobio je danas mandat za sastav nove vlade od predsednika Severne Makedonije Gordane Siljanovske Davkove.
Mickoski je, u obraćanju novinarima, najavio reformsku vladu i dvotrećinsku većinu, a kao prioritet naveo je vladavinu prava.
Vladu će, očekuje se, činiti VMRO-DPMNE, ZNAM i koalicija etničkih Albanaca Vredi.
Mickoski je već parlamentu predao amandmane za reorganizaciju ministarstava u novoj izvršnoj vlasti i transformaciju postojećih resora.
Najavio je reforme u obrazovanju, zdravstvu, bezbednosnim strukturama i drugim oblastima.
„Uskoro će biti formirana nova vlada, reformska. Vlada koja će imati osnovni cilj i zadatak da se bavi reformama, pomera procese napred, ne da tone kao država i društvo u političkoj močvari međupolitičkih sporova, već da razvija našu zemlju, da bi se građani Makedonije osećali dobro, da ne bude građana prvog i drugog reda, već da svi budemo jednaki. Pokrenućemo i reforme u privredi i snažan investicioni ciklus, jer građani od nas očekuju poboljšanje životnog standarda“, rekao je, između ostalog, Mickoski, preneli su skopski mediji.
Gordana Siljankovska Davkova je izjavila da je izvesno da će Mickoski formirati buduću vladu, ali da još uvek nije poznato koliko će poslanika činiti parlamentarnu većinu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala