- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktan napad Zapada na Rusiju dobiće vojni odgovor: Jedino Moskva zna – gde

© UPSI MO RF / Uđi u bazu fotografijaRuski višecevni bacači granata "Grad"
Ruski višecevni bacači granata Grad - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uveo je jednu vrstu strateške dvosmislenosti kad je govorio o asimetričnom ratovanju i mogućnostima da Rusija odgovori na asimetričan način na „zeleno svetlo“ na gađanje njene teritorije, zapadnim oružjem iz pravca Ukrajine, smatra dr Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.
Odgovor na isporuke Ukrajini dalekometnog naoružanja može biti asimetričan i o tome ćemo razmisliti, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa urednicima svetskih medija na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu..
„Razmišljamo o tome da, ako neko misli da je moguće da se isporučuje takvo oružje u ratnu zonu za napade na našu teritoriju i da nam stvara probleme, zašto onda mi nemamo pravo da svoje oružje iste klase isporučimo u one regione sveta, gde će se izvoditi napadi na vitalne objekte onih zemalja koje to rade protiv Rusije“, rekao je Putin tokom sastanka sa predstavnicima medija.
„Odnosno, odgovor može biti asimetričan, razmislićemo o tome“, istakao je Putin i dodao da će napad na Rusku Federaciju uz učešće zapadnih zemalja značiti njihov direktan rat protiv Rusije.

Strateška dvosmislenost: Odgovorićemo, ali Zapad ne zna gde

Strateška dvosmislenost se uvek sastoji od dva elementa, od kojih je prvi da postoji jasna poruka, a to je – odgovorićemo sigurno, a dvosmislenost se ogleda u tome da ne pokažete protivniku ili neprijatelju gde tačno možete da odgovorite, kaže Mitić za Sputnjik.
„Mislim da je na taj način predsednik Putin vrlo jasno stavio do znanja zapadnim liderima, ne samo u Evropi već i u SAD da mogu biti ugroženi i na tačkama gde to možda i najmanje očekuju. To je veoma važno upozorenje i za mnoge u Evropi koji imaju i svoje interese i kolonije širom sveta, a u neku ruku može da uvuče i određeni strah u javnosti zemalja koje su dale 'zeleno svetlo' za napad na Rusiju. Jer jednostavno ova poruka znači da se Rusija neće ograničavati na Ukrajinu, već da postoji mogućnost da i oni sami budu ugroženi.“
Zapadnim zemljama vrlo je lako i komforno da podržavaju ukrajinske napade na Rusiju kad su sigurne da neće biti potencijalne mete, međutim na ovaj način Rusija pokazuje da zadržava pravo da oružano odgovori, dodaje Mitić.
Ovom dvosmislenošću Rusija ne kaže na koja će mesta vojno udariti, ali na taj način utiče na one koji su doveli do eskalacije sukoba poslednjih nekoliko nedelja da ozbiljnije razmisle o tome, ali i da njihovo javno mnjenje razmisli o posledicama onoga što rade njihove vlade, ističe Mitić.

Ekonomski hari-kiri Nemačke

Takođe, vrlo je interesantno da je posebno istaknuta Nemačka i da je predsednik Putin izrazio posebno nezadovoljstvo njihovom odlukom da daju „zeleno svetlo“ za gađanje ruske teritorije, smatra Mitić.
„Naravno, to je stavio u jedan širi kontekst vezano za energetsko snabdevanje Nemačke. Znamo koliko se Nemačka trudila kroz istoriju, pogotovo u poslednjih nekoliko decenija da uspostavi energetsku bezbednost koju je dobila zahvaljujući Ruskoj Federaciji, a izgubila je sopstvenom politikom i rekao bih, energetskim hari-kirijem koji se pretvorio u industrijski hari-kiri, s obzirom da Nemačka trpi ogromne posledice na tom planu.“
Međutim, vidimo da Nemačka, kao i u slučaju davanja „zelenog svetla“ za gađanje Ruske Federacije jednostavno sledi politiku SAD i ne donosi autonomne odluke. A kad čak i kad ih donosi, one se veoma loše završavaju po Nemačku, ne samo u vojno-bezbednosnom, nego i ekonomskom smislu, ističe Mitić.

Vašington odlučuje o eskalaciji

Važna poruka je i Putinov osvrt na kampanju u mnogim državama članicama NATO u Evropi po kojoj Rusija samo što nije napala neku od članica Alijanse, smatra Mitić.
„Putin je vrlo jasno rekao da su to fantazije i da to nema veze sa realnošću. Ponovio je sve osnovne teze iz ruskog narativa o specijalnoj vojnoj operaciji i zašto je Rusija morala da reaguje. On je vrlo plastično pokazao i potkrepio konkretnim podacima da su rezultati dosadašnje specijalne vojne operacije veoma upečatljivi i da su ogromni gubici na ukrajinskoj strani, mnogostruko veći u odnosu na ruske i da spuštanje limita starosti za mobilisanje Ukrajinaca govori o problemima sa kojima se suočava Kijev.“
U tom kontekstu pomenuo je i da SAD insistiraju na tome da se taj prag spusti na 18 godina, što će ukoliko se dogodi, devastirati budućnost Ukrajine. A to opet govori o tome da su oni koji praktično odlučuju o eskalaciji sukoba nalaze u Vašingtonu, zaključio je Mitić.
Pogledajte i:
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 06.06.2024
RUSIJA
Kremlj: Putinova izjava o slanju ruskog oružja drugim zemljama poruka Zapadu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala