- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto je Skot Riter toliko opasan za Bajdena

© Sputnik / Andreй Bortko / Uđi u bazu fotografijaBivši američki obaveštajac Skot Riter
Bivši američki obaveštajac Skot Riter - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
To što su američke vlasti oduzele pasoš bivšem obaveštajcu Skotu Riteru i onemogućile mu da iz Sjedinjenih Država otputuje u Rusiju još jedna je potvrda najgrubljeg kršenja sopstvenih zakona.
Jedan od razloga što je sprečeno ovo putovanje jeste i strah Vašingtona da američka javnost ne dođe do istinitih informacija o onome što se dešava u Rusiji i Ukrajini.
Sjedinjene Države ućutkuju svakog ko se usuđuje da govori protiv zvanične politike Vašingtona, a Riter jedan od retkih koji izražava alternativnu tačku gledišta o problemima u svetu, dajući publici objektivan pogled na Rusiju i specijalnu operaciju u Ukrajini.
„Sjedinjene Države su decenijama bile model demokratije, a glavni ‘proizvod’ koji su izvozili i prilično efikasno prodavali širom sveta bila je tzv. demokratija po američkom modelu... Donosili su razvoj demokratije. Međutim, u poslednje vreme je zabeleženo da već 17 godina zaredom opada interesovanje za demokratiju u Americi i širom sveta. Stoga se postavlja pitanje - kako sada Sjedinjene Države mogu da nameću demokratiju drugim zemljama, budući da su i same nedemokratska zemlja?!“, kaže ruski ekspert Sergej Sudakov.
Sudakov podseća da je Skot Riter izvučen iz aviona i da mu je zaplenjen pasoš dok je nameravao da otputuje na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburg, čime je, kako ocenjuje, prekršen Ustav te zemlje.
Prvi amandman američkog Ustava garantuje, konkretno, nemešanje u slobodu govora i okupljanja, a četvrtim su zabranjeni neosnovani pretres i hapšenje.
„Postoje članovi Ustava koji se moraju poštovati, a jedan od stubova demokratije nije samo podela vlasti, već i poštovanje normi Ustava - konstitucionalizam. U ovom slučaju, Sjedinjene Države, koristeći instrument Stejt departmenta, iznenada skidaju njega sa leta i zabranjuju mu da otputuje u određenu zemlju, čime mu se ograničava pravo na kretanje, a to je veoma grubo mešanje u njegov privatan život. Ako Skot Riter zaista ode na sud i tuži ih on će definitivno dobiti ovaj slučaj, a čitavom svetu će to suđenje pokazati da se Sjedinjene Države postepeno, korak po korak, pretvaraju u pravu autokratiju“, ističe Sudakov.
Ekspert dodaje da zemlje sa autokratskim vladama u manjoj meri reaguju kada dođe kritike vlasti, za razliku od SAD gde je kritikovanje vlasti „jednostavno nemoguće i zabranjeno“.
„Sada čak nije reč ni o Skotu Riteru, koga nisu pustili iz SAD, već pre svega o presedanu na koji bi trebalo da obrate pažnju druge zemlje. Jasno je da zemlje sateliti, a to su, pre svega, evropske zemlje, Velika Britanija i Ukrajina, neće obraćati pažnju na takve događaje, dok će zemlje koje sada biraju sa kim će ubuduće biti – sa zemljama globalne većine ili sa zemljama tzv. lažljive demokratije - one sada ili nikada moraju da naprave izbor, a ova ograničenja protiv slobode kretanja jednog čoveka mogu da utiču na taj izbor i to veoma ozbiljno“, kaže Sudakov.
Kako dodaje, ovaj događaj će u istoriji ostati zabeležen kao „tačka bez povratka“, a Stejt department je sam sebi postavio minu sa odloženim dejstvom. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države su navikle na potpunu nekažnjivost, zbog čega se ponašaju tako nepromišljeno.

Da li je Riter „agent Kremlja“

Skot Riter, bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa i inspektor za oružje SAD i UN u Iraku, a sada pisac i ekspert koji često kritikuje spoljnu politiku Sjedinjene Države, piše o međunarodnoj bezbednosti, vojnim poslovima, Rusiji i Bliskom istoku, kao i o kontroli naoružanja i neširenju oružja, već je posećivao Rusiju, uključujući Moskvu, Sankt Peterburg, Čečeniju, Krim i Donbas.
Ruski eksperti objašnjavaju da Riteru zabranjuju putovanje u Rusiju, jer se američke vlasti plaše da tamošnja javnost ne dođe do pravih, istinitih informacija.
„Ljudi poput Ritera Skota veoma opasni za savremeni Bajdenov režim, savremeni režim Amerike i upravo zbog toga se čini sve da se takvima spreči pristup izvorima informacija, posebno istinitim izvorima koji će prilično brzo pokazati da su današnje SAD - mitski svet“, ističe Sudakov.
Riter je izjavio da je zaplena njegovog pasoša pre odlaska u Rusiju radi učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu bila planirana akcija američkih vlasti.
Čak je incident nazvao „planiranom zasedom“ koja je organizovana da bi „sprečila ljude da uđu u avion i učestvuju u događaju“.
U Vašingtonu su se, prema njegovim rečima, plašili onoga što je nameravao da kaže na Međunarodnom ekonomskom forumu, a u Rusiju će, kako je obećao, u svakom slučaju, doći, pa makar to bilo i kasnije od planiranog.
„Amerikanci kažu da je Skot Riter 'agent Kremlja', ali on to nije. Pre svega, čak i da ne pominjemo njegovu biografiju, možemo reći da je on čovek koji ne radi protiv Amerike. On, pre svega, želi da obnovi Ameriku koja je postojala od dvadesetih godina prošlog veka, pre jednog veka, kada su pravda i istina bile jedno te isto. I sada vidimo da su pravda i istina za Ameriku dve veoma različite stvari. Nikada se kod njih u poslednje vreme pravda i istina nisu poklopile. Naravno, on je patriota. Da li je on prijatelj Rusije? Nije. On se jednostavno zalaže za objektivne informacije, a sada se kažnjavaju svi koji se bave objektivnom slikom sveta. Činjenica je da postoji jedna slika sveta koje se treba držati, a ako se ne pridržavate te slike sveta onda ćete biti kažnjeni“, zaključio je Sudakov.
Zajedno sa Riterom, iz aviona je izvučen i bivši sudija Vrhovnog suda Nju Džersija Endrju Napolitano, koji je takođe sprečen da leti na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu, koji će biti održan od 5. do 8. juna.

Kakva kazna preti američkom obaveštajcu

Deputat Državne dume Marija Butina ocenila je za Sputnjik da je ova situacija veoma ozbiljna“ i da bi Riter mogao da se suoči sa selektivnom pravdom i bude krivično procesuiran. Kako je precizirala, svaka saradnja sa osobama ili organizacijama koje su pod sankcijama, kao i uvoz bilo koje sankcionisane robe iz ili u Rusiju podležu krivičnoj odgovornosti za šta je u SAD predviđena kazna i do 15 godina zatvora.
Kako je dodala, po istom tom zakonu su i njoj sudili u SAD, 2018. godine. To je zakon 9-51, po kome čovek može biti uhapšen i ako ima samo jednog prijatelja koji je povezan sa stranom državom, dodala je ona.
Prema njenim rečima, Riter i Napolitano su „građani države u kojoj dominira moć globalista, krajnje nedemokratska vlast i Bajdenova diktatura“.
Trojicka kula, Kremlj, Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
RUSIJA
„Pomahnitala kampanja“: Oglasio se Kremlj o oduzimanju pasoša Skotu Riteru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala