- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapadni mediji: Bajden postigao kompromis sa Nemačkom oko izgradnje ruskog gasovoda „Severni tok 2“

© AP Photo / Alex BrandonDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden postigao je svojevremeno kompromis sa nemačkim vlastima u vezi sa izgradnjom ruskog gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je nemački list „Zidojče cajtung“, pozivajući se na tajna dokumenta, koje je ministarstvo ekonomije zemlje dostavilo listu na osnovu sudske odluke.
„Upravo pod Bajdenom počinju promene. Sankcije su ukinute, a ‘Nord Strim 2 AG’ (operater gasovoda ‘Severni tok 2’) izbegava kaznu“, ističe se u članku.
Ističe se da je bivši američki predsednik Donald Tramp kategorički istupao protiv izgradnje gasovoda, mada se upravo za vreme Bajdena situacija promenila.
„Aktuelni američki predsednik je želeo da izgladi odnose sa nemačkim prijateljima bez obzira na to što je on sam bio kritički nastrojen prema gasovodu“, ističe se u članku.
List je takođe otkrio mnogo dokumenata koji svedoče o kontaktima Berlina sa Vašingtonom po pitanju „Severnog toka 2“.
Prethodno je Generalno tužilaštvo Rusije uputilo Vašingtonu i Berlinu nove zahteve zbog terorističkih napada na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“, saopštio je portparol nadzornog organa Andrej Ivanov.
Ranije je o umešanosti SAD i Norveške u diverzije na ruskom gasovodu pisao poznati američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.
Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu Karlsonu rekao da su diverzije na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ izvele američke obaveštajne službe.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra 2022. godine saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta iste godine zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 07.05.2024
RUSIJA
Bugarski ugao: Uskoro će izaći na videlo ko je digao u vazduh „Severni tok“ – Nemci znaju ali ćute
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala