Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Odlučićemo da li idemo na pregovore u Švajcarsku u skladu sa našim principima

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić  - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će u narednim danima biti doneta odluka da li će Srbija ići u Švajcarsku na mirovne pregovore o rešenju ukrajinske krize na kojima ne učestvuje Rusija.
Govoreći o važnim događajima koje očekuju Srbiju u narednom periodu, Vučić je pomenuo i samit u Lucernu.
„Biće u Lucernu u Švajcarskoj samit oko Ukrajine, da vidimo šta ćemo i kako ćemo da se postavljamo“, kazao je Vučić, gostujući na RTS.
Na pitanje da li će Srbija učestovati na tom samitu, Vučić je odgovorio:
„Donosićemo odluku u danima koji su pred nama u skladu sa svim principima o kojima smo govorili do sada. Jer, politika nije stvar da to što će neko da me zove telefonom i vrši pritisak na mene, već politika mora da bude stvar principa i ozbiljnog pristupa i onoga što je najbolje da učinite za svoju zemlju“.

Istorijska pobede liste „Srbija sutra“

Vučić se zahvalio građanima na visokoj izlaznosti na izborima i rekao da je pobeda liste „Srbija sutra“ gotovo neverovatna i da se takva pobeda neće ponoviti jer se takvi rezultati nikada nisu dogodili u istoriji Srbije.
Vučić je rekao, u vezi sa izborima u Nišu, da bi bilo dobro da se sačekaju rezultati i da treba dozvoliti provere koje se traže. Zamerio je koalicionim partnerima što su u Nišu izlazili sa izjavama da imaju većinu i da je neophodno prebrojavati glasove ako je potrebno, pa i 100 puta.

„Što se Niša tiče, ja sam tu potpuno protiv onoga što su uradili i jedni i drugi. Zamolio sam ono veče da bi bilo dobro da svi sačekaju u Nišu. Znao sam da imamo većinu, jer smo mi prebrojali biračka mesta i sabrali glasove. Saglasan sam sa čovekom iz CeSID-a, da treba svima dozvoliti uvid. Tražili su i dobili, i ni za jedan glas nije bilo drugačije“, kazao je Vučić u izjavi za RTS.

Ja sam za to da se svi svuda, koliko god hoće, da izborni materijal bude transparentan, napomenuo je on.
„Naravno da nepravilnosti nema“, rekao je Vučić, i „njima je to jasno“, dodao je on.
Vučić je rekao da bi bilo dobro da u Beogradu se krene odmah sa formiranjem vlasti, a da u Novom Sadu ne treba da se žuri.
Naveo je da su predlozi dela opozicije o neplaćanju poreza, kao vidu građanske neposlušnosti, odraz nemoći.
„To su dečje igre, a ono za šta su ljudi glasali, a što je suštinski važno je da u narednom periodu mnogo više brinemo o ljudima i presaberemo svoje snage, te pogledamo šta možemo da uradimo kako bi zaštitili bezbednost naše zemlje i energetsku efikasnost“, ukazao je Vučić.
Vučić je rekao da se zbog aktuelnih i predstojećih dešavanja u svetu država priprema obezbeđujući neophodne rezerve energenata i poljoprivrednih proizvoda.
Dodao je u tom kontekstu da je, pitanje kako će svi pokušati da izbegnu pobedu Donalda Trampa koja, kako je kazao, nije nemoguća.

Svesrpski sabor bića velika manifestacija

Vučić je rekao da će Svesrpski sabor biti velika manifestacija i da će iz Republike Srpske doći 10 hiljada ljudi.
„Imaćemo zajedničku sednicu vlada, uz prisustvo dvojice predsednika, radićemo na zajedničkoj deklaraciji“, napomenuo je on.
Rekao je i da će biti pozvani predstavnici Srba iz Crne Gore.
On je naglasio da će sve biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala