Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opozicija nema većinu ni na Vračaru, Narodna stranka objavila saopštenje

© Sputnik / Senka MilošBiračko mesto
Biračko mesto - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Predsednik Demokratske stranke na Vračaru Bogdan Tatić pozvao je stranke Dosta je bilo, Dveri i Narodnu da formiraju skupštinsku većinu na Vračaru, međutim taj poziv odbila je Narodna stranka objavivši na društvenim mrežama da neće ići u koaliciju s onima koji su krunili njihovu stranku i pokušali da je unište u dva navrata.
„Opštinski odbor Vračar Narodne stranke neće trčati u koalicione razgovore sa onima koji su Narodnu stranku krunili iznutra i pokušali da je unište u dva navrata. Vlast nije najbitnija stvar i nećemo ulaziti u dogovore sa ličnostima koje su protivnici državnog suvereniteta i koji su svesno radili na preuzimanju infrastrukture Narodne stranke, izigravajući poverenje koje su nezasluženo dobili. Napominjemo još jednom, ključ za pobedu je kod nas“, poručili su iz Narodne stranke, navedeno je u objavi na društvenim mrežama.

Zeleni pokret Vračar demantovao izjavu Žujovića

Kako su u međuvremenu preneli mediji, „Zeleni pokret Vračar“ demantovao je izjavu nosioca liste „Za zeleni Beograd“ dr Dejana Žujovića da neće biti saradnje sa naprednjacima.
Kandidat za gradonačelnika koalicije „Biramo borbu“ Dobrica Veselinović izjavio je u noći izbora da je opozicija na pragu formiranja vlasti u opštini Vračar. To je potvrdila i izjava nosioca liste „Za zeleni Beograd“ dr Dejana Žujovića koji je poručio da neće biti saradnje s naprednjacima u opštinskom parlamentu na Vračaru.
Međutim, ispostavilo se da je lista „Zeleni pokret Vračar“, za koju se verovalo da je deo Žujovićevog pokreta, autonomna u donošenju odluke s kim će u vlast na Vračaru. Prvi na listi „Zeleni pokret Vračar“ Vladimir Kljajić potvrdio je u izjavi za medije podršku svojim dosadašnjim partnerima iz Srpske napredne stranke. Kljajić se ogradio od Žujovića istakavši da „Zeleni pokret Vračar“ nema „formalne veze sa Žujovićem“.
„Iako smo imali saradnju sa izbornom listom za ‘Zeleni Beograd’ dr Dejana Žujovića, želim da naglasim da nemamo formalnu saradnju s ovim pokretom. Žujović nije bio prihvatljiv našim članovima, pre svega zbog svojih navika koje ne odslikavaju ideje u koje verujemo“, istakao je u pisanoj izjavi Kljajić za Vreme.
Uz podršku „Zelenog pokreta Vračar“ i „Društva za ulepšavanje Vračara“, izgleda da će naprednjaci uspeti da obezbede podršku za formiranje vlasti na toj opštini, piše Vreme.
To potvrđuje i izjava Aleksandra Ilića, nosioca izborne liste „Vračar Vračarcima – Društvo za ulepšavanje Vračara“, koji je istakao da „ne želi da Vračar bude izolovan od drugih nivoa vlasti i da služi za političko potkusurivanje vlasti i opozicije“.
„Imali smo u prošlom sazivu Skupštine dobru saradnju s rukovodstvom opštine Vračar i verujem da ćemo je nastaviti u narednom periodu“, rekao je Ilić.
S podrškom ova dva lokalna pokreta Srpska napredna stranka imaće 34 odbornika od ukupno 63 u Skupštini opštine Vračar. Ako se tome pridoda i manjinska ruska lista „Mi smo Vračar“, a koja je ušla u parlament s jednim odbornikom, jasno je da će naprednjaci imati većinu na Vračaru, prenose mediji.
Prema preliminarnim rezultatima izbora u opštini Vračar na osnovu 100 odsto obrađenih biračkih mesta, lista „Biramo Vračar“ osvojila je 28 mandata, dok će koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke imati 25 mesta u opštinskom parlamentu.
Po dva mandata pripašće koaliciji Narodne stranke i Dveri, stranci Dosta je bilo, grupi građana „Vračar Vračarcima“ i listi „Zeleni pokret Vračar“. Po jedan odbornički mandat imaće koalicija manjinskih stranaka pod nazivom „Snaga“ i takođe manjinska Evropska zelena partija, koja je nastupila na listi pod nazivom „Mi smo Vračar“.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala