- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: SAD žele da u Gruziji do oktobra sprovedu novi „majdan“

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Gruziji
Protesti u Gruziji - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Zapad pokušava da do oktobra u Gruziji realizuje novi „majdanski“ scenario u cilju stvaranja novog žarišta napetosti u blizini ruskih granica, izjavio je za ruske medije zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Galuzin.
„Vidimo pokušaje Zapada da eskalira situaciju u Gruziji u kontekstu parlamentarnih izbora predviđenih za oktobar. Ne isključujemo da je cilj pokušaj realizacije ‘majdanskog’ scenarija smene vlasti kako bi se stvorilo još jedno žarište napetosti u blizini ruskih granica“, istakao je on.
Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije vrše besraman pritisak na mnoge suverene zemlje, a ovoga puta Zapad je odlučio da se dotakne Gruzije u vezi sa razmatranjem zakona „O transparentnosti stranog uticaja“, iako u samim SAD i drugim zemljama svetske „manjine“ već postoje ili se razmatraju mnogo strože norme o ovoj temi.

„Iz Brisela i Vašingtona usledile su licemerne optužbe zbog ‘podrivanja demokratije, neusklađenosti sa ‘evropskim i ‘evroatlantskim vrednostima’, kao i pretnje primenom personalnih sankcija, blokiranja ‘evroatlantske perspektive’ Gruzije, oduzimanja statusa Tbilisiju kandidata za članstvo u EU i suspendovanje bezviznog režima za građane Gruzije“, naveo je on.

Galuzin je takođe skrenuo pažnju na učestvovanje ministara inostranih poslova Litvanije, Estonije i Islanda u uličnim protestima u Tbilisiju sredinom maja.
„Ovo je teško oceniti drugačije nego kao otvoreno mešanje u unutrašnja pitanja nezavisne države. Sve su to odbojni primeri neokolonijalne prakse nametanja svoje volje zemljama čiji suverenitet pokušavaju da ograniče“, poručio je on.
Zvaničnik je poručio da je Rusija zainteresovana za stabilan demokratski razvoj Gruzije i da se, za razliku od SAD i EU, ne meša u unutrašnja pitanja suverenih država.
Prethodno je gruzijski premijer Irakli Kobahidze ocenio da je posle dva pokušaja revolucije u Gruziji 2020-2021, a zatim 2022. godine i nakon što je mnogo toga bilo pokvareno prethodnih godina u odnosima Tbilisija i Vašingtona, potrebno revidiranje odnosa dve zemlje.
Parlament Gruzije je 28. maja nakon sedmočasovne rasprave nadglasao veto predsednice zemlje Salome Zurabišvili i usvojio ga u originalnoj verziji. Za dokument su glasala 84 poslanika, a protiv su bila četiri. Dokument je usvojen uprkos protestima koji u Tbilisiju i većim gradovima traju skoro mesec i po dana, kao i pretnjama iz SAD i Evropske unije.
Sjedinjene Američke Države osudile su odluku gruzijskog parlamenta i zapretile posledicama, dok Evropska unija razmatra odgovor.
Portparol Evropske komisije Peter Stano zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije“, dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.
Gruzija - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2024
SVET
Gruzija: Ne želimo da dozvolimo ukrajinizaciju zemlje, majdan ni drugi front protiv Rusije
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala