- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Na godišnjicu atentata na Mihaila Obrenovića: Drama „Knjaz“ 10. juna u „Madlenianumu“

© Sputnik / Lola ĐorđevićDatalj sa portreta Knez Mihajlo Obrenović koji je 1841. naslikao Jovan Popović
Datalj sa portreta Knez Mihajlo Obrenović koji je 1841. naslikao Jovan Popović - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Drama „Knjaz“, nakon uspešne premijere u februaru, biče ponovo izvedena 10. juna, na godišnjicu atentata na kneza Mihaila Obrenovića, na Maloj sceni Opera-teatra „Madlenianum“.
Poslednje delo u nizu o znamenitim istorijskim ličnostima i srpskim vladarima Miodrag Ilić je i upriličio za scenu, izabravši muziku, projekcije koje prate svedenu scenografiju i kostime koje je odabrala Milica Bajić Đurov, dok je za video zadužen Zvonko Jelušić, saopšteno je iz „Madlenianuma“.
© Zoran ŠkrbićPremijera drame "Knjaz" u "Madlenianumu"
Premijera drame Knjaz u Madlenianumu - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Premijera drame "Knjaz" u "Madlenianumu"
Lik kneza Mihaila tumači Nebojša Milovanović, kneginju Juliju igra Milica Janketić, Branko Jerinić se pojavljuje u ulozi Miloša Obrenovića, dok Bojan Žirović igra Anastasa Jovanovića. U predstavi igraju i Milan Caci Mihailović, Katarina Žutić, Jelica Sretenović i Ksenija Repić.
Drama, kako je navedeno, prikazuje „bogat unutrašnji život velikog srpskog prosvetitelja, kog su zvali i Balkanski Hamlet, u dramatičnim istorijskim okolnostima“.
Komad se završava tragičnom pogibijom kneza Mihaila u atentatu počinjenom 10. juna 1868. godine, pod okolnostima koje do danas nisu potpuno razjašnjene.
Miodrag Ilić, koji je nedavno proslavio 65 godina umetničkog rada, u predstavi slika karakter mladog, prosvećenog, zaljubljenog vladara, koji se u svojoj vladavini suočava sa zaostalom, nepismenom, u blato utonulom Srbijom 19. veka.
„Publika prati ličnu, porodičnu, društvenu i političku dramu, jednog pesnika i prosvećenog apsolutiste koji je u Srbiji uspostavio moderan društveni sistem i zakonitost i konačno oslobodio zemlju od turskog jarma. Njegovo prometejsko žrtvovanje, njegova vera i zanos, osnovni su motivi drame. Paralelno pratimo krah njegovog bračnog života sa knjeginjom Julijom i upliv u incestuoznu vezu sa mladom rođakom Katarinom, što komadu daje melodramski karakter“, navodi se u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala