Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lider Ruske stranke za Sputnjik objašnjava kako biraju saveznike: Nigde i nikad sa rusofobima!

© Sputnik / Lola ĐorđevićRuska i srpska zastava
Ruska i srpska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Osnovni cilj Ruske stranke jeste zaštita ruske manjine, ali istovremeno radimo i u interesu većine u Srbiji. Zalažemo i za to da se Srbija učlani u Evroazijsku uniju, ODKB, BRIKS i ŠOS, kaže za Sputnjik predsednik Ruske stranke Slobodan Nikolić.
Ta stranka došla je u fokus javnosti jer njihov jedan odbornik može da prelomi vlast u Nišu u korist koalicije okupljene oko SNS.
Izbornim rezultatima Ruska stranka je više nego zadovoljna, naglašava Nikolić. Osvojili su dvanaest odbornika na lokalnim izborima – u Skupštini Beograda osvojili su jedno odborničko mesto, a isto toliko dobili su i u skupštinama Novog Beograda, Zemuna i u Lazarevcu.
Po jednog odbornika Ruska stranka imaće i u Valjevu, Čačku, Vrbasu i Rumi, kao i u skupštini grada Niša i niškoj opštini Medijana. U Opovu je Ruska stranka osvojila dva odbornička mesta.

Ne možemo u koaliciju sa rusofobima

Ta stranka je učestvovala na izborima za Ruski nacionalni savet i Nikolić je, kako navodi, član tog saveta. Takođe je i porodično vezan za Rusiju, tako da pitanja „koliko ima Rusa u Ruskoj stranci“, smatra besmislenim.
Međutim, u tom maniru postavljana su pitanja na račun Tihomira Perića, odbornika Ruske stranke u Nišu, koji je postao jezičak na vagi i odlučio da uđe u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom – kako Perić kao Srbin može da bude član Ruske stranke. U Ruskoj stranci mogu biti svi, kao i u drugim strankama, kaže Perić.
„Hoću da kažem po pitanju Niša – mi smo tamo imali odbornike i 2016. i 2020. godine. I sada se digla čitava medijska bulumenta pošto 2024. nekome smeta jedan jedini odbornik. Jer je sticajem okolnosti odnos snaga u Nišu pola-pola i čovek se opredelio za onu stranu koja je prihvatljivija po njegovom mišljenu, a i po mom“, kaže Nikolić.
Nemamo, kaže nam, bliske političke partnere – da smo hteli u koaliciju sa SNS, ušli bismo u njihov savez. Međutim, SNS, kao državotvorna stranka i svi koji zastupaju slične stavove su naši prijatelji, dodaje naš sagovornik.
On se osvrnuo i na kandidata za gradonačelnika Niša iz opozicije dr Milića, koji je i godinama predsednik Srpsko-američkog kluba u tom gradu.
„Milić je dobar kardiohirurg, ali loš političar naročito jer je rekao da u Nišu nije sreo ni jednog Rusa. Zamislite!? Treći po veličini grad u Srbiji, gde se ruski čuje na svakom koraku, gde je sedište Ruskog humanitarnog centra, gde ima mnogo Rusa koji tu žive dvadeset, trideset godina I on tako da kaže. Na taj način uvredio je Ruse i mi ne možemo da budemo partneri sa takvim osobama, posebno što je on rusofob“, zaključuje Nikolić.

Ciljevi stranke nisu se menjali od osnivanja

Prema Nikolićevim rečima, ciljevi ruske stranke nisu se menjali od osnivanja, 2013. godine.
„Mi smo već tada bili dalekovidi, da nećemo ući u EU, da od evroatlantskih integracija nema ništa, da iz već poznatih razloga ne možemo u NATO, i nećemo. To je i sada aktuelno i sada su mnoge druge stranke i pokreti došli na naše pozicije “, objašnjava on.
Zaštita ruske nacionalne manjine je glavni cilj stranke – prema popisu, ta manjina je sve brojnija - u Srbiji živi 10.400 Rusa. Uz to, veliki broj Rusa u poslednje vreme dolazi u Srbiju, neki zbog rata, neki zbog biznisa, a ima i penzionera koji su se, zbog jeftinijeg života odlučili da u našoj zemlji kupe nekretnine i ovde provedu starost, dodaje Nikolić.
Iako se stiče utisak da Rusi u Srbiji nemaju problema, to nije sasvim tačno – problemi se pojavljuju kada ruski državljani treba da nostrifikuju diplome, takođe ruske državljanke koje su udate za državljane Srbije čekaju po pet i više godina da dobiju srpsko državljanstvo. Ruska stranka će predložiti da se državljanstvo u takvim slučajevima dobija po ubrzanoj proceduri.
Takođe, kada ruski državljani kupe nekretninu u Srbiji, dobijaju dozvolu za privremeni boravak, a traži im se veći iznos za zdravstveno osiguranje.
Niš - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
SRBIJA
Lider Ruske stranke saopštio zašto su podržali SNS u Nišu
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala