- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba o Šabanu Bajramoviću u Nju Orleans džez muzeju

© Nišvil promoŠaban Bajramović
Šaban Bajramović - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Izložba posvećena životu i delu Šabana Bajramovića biće otvorena 13. juna u najpoznatijem svetskom džez muzeju u Nju Orleansu, u prisustvu visokih američkih zvanica i predstavnika srpske dijaspore, najavili su organizatori.
Šaban Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luja Armstronga, Reja Čarlsa i Džejmsa Brauna, kao neosporni kralj balkanskog soula i bluza i svetski kralj romske muzike, navedeno je u saopštenju.
Pored ličnih predmeta Bajramovića, biće izložene i njegove ploče, kasete, kompakt diskovi, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza s drugim pravcima.
Deo izložbe predstavljaće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer.
Posetioci će moći da vide i kratak film o Šabanu Bajramoviću, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pesme.
Na otvaranju će nastupiti i bend Petera Stana, romskog umetnika koji decenijama živi u Njujorku i koji je imao četiri zajednička nastupa sa Šabanom tokom njegove čuvene turneje po Americi.
Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posetio Nišvil festival i džez muzej i upoznao se sa životom i delom Šabana Bajramovića.
Nemerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe, dodaje se u saopštenju.
Izložba će biti otvorena narednih šest meseci.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala