- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši zvaničnik NATO: Rizik od sukoba Alijanse i Rusije ravan nuli

© SputnikRusija i Nato
Rusija i Nato - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2024
Pratite nas
Rizik od direktnog sukoba Rusije i NATO je ravan nuli, jer Severnoatlantska alijansa nikada neće napasti Moskvu, izjavila je za Sputnjik bivši zamenik državnog sekretara SAD za kontrolu naoružanja i bivši zamenik generalnog sekretara NATO Rouz Getemiler.

Ruska specijalna operacija izaziva zabrinutost, iako, dodala je ona, što se tiče NATO, „radi se odbrambenom savezu koji nikada neće delovati agresivno, napasti Rusiju“.

Pored toga, Getemiler je naglasila da su Sjedinjene Američke Države rasporedile nuklearno oružje na teritoriji evropskih zemalja kako bi odvratile te zemlje od projektovanja sopstvenog nuklearnog naoružanja i smanjile rizike njegovog širenja.
„Ova misija proističe iz pregovora o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja iz 60-ih godina prošlog veka, kada je SSSR bio veoma zabrinut zbog zemalja NATO, a posebno Nemačke, koje su projektovale i raspoređivale svoj program nuklearnog oružja“, podsetila je ona.
Getemiler je takođe dodala da sa stanovišta SAD i njihovih saveznika u NATO, Sporazum o neširenju nuklearnog oružja je sporazum o neširenju u Evropi, jer je sprečio mnoge saveznike NATO da nabave i razmeste nuklearno oružje.
U aprilu je Međunarodna kampanja za likvidaciju nuklearnog oružja saopštila da članice NATO krše Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, razmeštanjem oružja u Poljskoj. Ranije je organizacija apelovala na SAD da povuče svoje oružje iz Evrope, jer je praksa nuklearne razmene opasna i povećava rizik od eskalacije. Prema njihovim podacima, SAD ima oko 150 nuklearnih bombi, raspoređenih po američkim avio-bazama u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Belgiji i Turskoj, bez ikakvih zvaničnih saopštenja.
Sporazum o neširenju nuklearnog oružja (iz 1968, a važi od 1970. godine) predviđa da nuklearno oružje može da poseduje samo pet zemalja (SAD, SSSR, Velika Britanija, Francuska i Kina) i njime je zabranjeno pojavljivanje novih nuklearnih država. „Nuklearna petorka“ se obavezala da neće predavati nuklearno oružje drugim zemljama i neće pomagati u njegovom stvaranju, a ostali učesnici sporazuma da neće prihvatiti niti proizvesti nuklearnu bombu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2023
RUSIJA
Lavrov: Rusija strahuje da bi SAD mogle da miniraju Sporazum o nuklearnom naoružanju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala