- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Američki vojni avioni F-16 - Sputnik Srbija

UŽIVO Vašington: SAD odobrile Ukrajini samo „ciljanu i ograničenu” upotrebu američkog oružja

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini, dan 831. Ruska vojska je prethodnog dana oslobodila mesto Umansko u DNR, a ukrajinske snage nastavljaju da trpe gubitke u svim pravcima. Proruska gerila iz Hersona upozorava da Ukrajina priprema provokacije u tom gradu kako bi optužila Rusiju za pogibiju civila.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 03.06.2024
Sjedinjene Američke Države su odobrile Ukrajini samo „ciljanu i ograničenu” upotrebu američkog oružja unutar Rusije da bi sprečile napade na njihove sopstvene snage, izjavio je koordinator za stratešku komunikaciju u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.
„Ako Ukrajinci znaju da se odmah preko granice nalazi ruska jedinica koja se sprema da napadne, onda zdrav razum nalaže da im se dozvoli da koriste oružje dobijeno od SAD – za samoodbranu. To je ciljana upotreba i ograničene je razmere“, rekao je on na brifingu za novinare.
Kirbi je potvrdio da je reč o području oko Harkovske oblasti i ponovio da zabrana upotrebe vatrenog oružja dugog dometa protiv ciljeva unutar Rusije ostaje na snazi.
Pored toga, on je naveo da je Ukrajina uverila SAD da Kijev „razume“ smernice o teritorijalnim ograničenjima za napade unutar Rusije.
21:24 03.06.2024
Ruski sistemi PVO oborili su šest raketa sistema „oljha“ iznad Belgorodske oblasti, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.
„Oko 21:10 po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad višecevnim raketnim sistemom 'oljha' na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije teritorija Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.
20:33 03.06.2024
Sistemi za radioelektronsku borbu uništili su i onesposobili 20 ukrajinskih dronova u pograničnim delovima Kurske oblasti, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Aleksej Smirnov.
20:28 03.06.2024
Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi 6. juna da saopšti o slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu, prenosi radio RFI.
Prema podacima RFI, francuski lider bi mogao da najavi to tokom svečanosti povodom obeležavanja 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji.
19:50 03.06.2024
Sistemima za radioelektronsko ratovanje oboreno je 20 ukrajinskih bespilotnih letelica u pograničnim oblastima Kurske oblasti, rekao je vd gubernator regiona Aleksej Smirnov.
19:43 03.06.2024
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika spremne da razgovara sa Ukrajinom o proširenju geografije napada na Rusiju
17:33 03.06.2024
16:29 03.06.2024
Ruske trupe opkolile su borce Oružanih snaga Ukrajine u Volčansku, izjavio je britanski analitičar Aleksandar Merkuris.
Ekspert je naglasio da su ukrajinski vojnici blokirani na dva mesta. Govorimo o takozvanim "kotlovima".
„Ukrajinske trupe su opkoljene, što znači da nemaju gde da se povuku“, rekao je Merkuris na Jutjub blogu.
U takvim uslovima, Oružane snage Ukrajine mogu samo da pojačaju otpor. Ali ako ne budu imali logistiku, to neće dugo trajati. Ruske trupe kontrolišu nebo iznad Volčanska i većinu puteva koji vode u grad.
„Ukrajinske trupe su u suštini u zamci, čini se da Rusi potpuno kontrolišu situaciju“, zaključio je analitičar.
13:57 03.06.2024
Ministar spoljnih poslova Australije Peni Vong potvrdila je za agenciju AAP da će na „mirovnom samitu“ o Ukrajini u Švajcarskoj Kanberu predstavljali Bil Šorten koji je na funkciji ministra za državne usluge i ministra za nacionalni sistem invalidskog osiguranja.
12:57 03.06.2024
Situacija u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani je nestabilna, svih sedam stubova nuklearne zaštite IAEA je delimično ili potpuno narušeno, rekao je generalni direktor agencije Rafael Grosi.
12:39 03.06.2024
Brifing Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska grupa trupa „Centar“ poboljšala je taktički položaj i odbila četiri kontranapada ukrajinskih snaga. Protivnik je izgubio do 585 vojnika i sistem „hajmars“;
Jedinice grupe „Sever“ nastavljaju napredovanje u dubinu odbrane protivnika u Harkovskoj oblasti. Ukrajinske snage su izgubile do 215 vojnika;
Ruski sistem PVO za dan je oborio 67 dronova, raketu „neptun“, raketu „patriot“ i četiri bombe „hamer“;
Snage ruske grupe „Istok“ za dan su zauzele povoljnije položaje i likvidirale do 140 ukrajinskih vojnika;
Grupa „Zapad“ zauzela je povoljnije položaje, a ukrajinske snage su u zoni njenog delovanja izgubile do 435 vojnika;
Južna grupa trupa poboljšala je položaj na frontu, protivnik je izgubio do 310 vojnika;
Grupa „Dnjepar“ je porazila dve ukrajinske brigade (oko 60 vojnika) i dve haubice M198 i D-20;
12:05 03.06.2024
Kijevski režim je više puta inscenirao pogibiju civila, i ne libi se nikakvih lažnih informacija, operacija u Buči je već bila inscenirana, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„To je više tema za naše tajne službe, za našu vojsku, koja direktno učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji“, istakao je Peskov na pitanje novinara da li je Kremlju to poznato i postoji li mogućnost da se spreče provokacije koje imaju za cilj naknadno optuživanje Rusije.
12:05 03.06.2024
U Sevastopolju uhapšeni ukrajinski agenti
U Sevastopolju je otkrivena grupa agenata ukrajinskih obaveštajnih službi, koja je planirala da izvodi diverzije i terorističke napade protiv vojnika ruske Crnomorske flote, kao i objekata vojne, transportne i energetske infrastrukture, saopštila je FSB Rusije.
Kako je saopšteno, reč je o pet agenata Službe bezbednosti Ukrajine i Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, koji su vrbovani u Zaporoškoj oblasti. Tokom pretresa pronađeni su:
-tri improvizovane eksplozivne naprave spremne za upotrebu;
- plastični eksploziv iz Velike Britanije težine oko pet kilograma;
- 600 grama TNT-a;
-električni detonatori vojne namene;
-radio-kontrolisani mehanizmi za aktiviranje eksplozivnih naprava.
Kako je rekao jedan od privedenih ukrajinskih agenata sa pozivnim znakom „Mentor“, ukrajinsku vojnu obaveštajnu službu interesovali su ruski lovci MiG-31 koji mogu da nose hipersonične raketne sisteme "kindžal".
12:04 03.06.2024
Kini je teško da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, pošto nisu bili stvoreni neophodni uslovi za to, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning, objašnjavajući zašto Peking neće prisustvovati tom događaju.
Kako je istakla, Kina je više puta isticala da mirovna konferencija treba da uključuje tri važna elementa: da je priznaju Rusija i Ukrajina, da sve strane ravnopravno učestvuju i da se pravično razgovara o svim mirovnim planovima.
„Na tom sastanku, verovatno, neće uspeti da ispune te tri tačke“, ocenila je ona.
11:05 03.06.2024
Oružane snage Rusije sprečile su pokušaj ukrajinske vojske da se iskrca sa čamaca na levu obalu Dnjepra na području naselja Dnjeprani u Hersonskoj oblasti, najveći deo ukrajinskih vojnika likvidiran je na vodi, izjavio je Vladimir Saldo, gubernator oblasti.
11:04 03.06.2024
Zelenski se požalio na psihičko zdravlje vojske
Vladimir Zelenski zatražio je od predsednika Filipina Ferdinanda Markosa da pošalje u Kijev što više psihijatara kako bi pomogli ukrajinskim vojnicima, prenosi agencija GMA.
„Zelenski je rekao da je Ukrajini potrebno više stručnjaka za mentalno zdravlje za vojnike koji se nalaze na prvoj liniji sukoba“, navodi agencija.
Markos je odgovorio da bi Manila mogla da ppruži takvu pomoć.
11:01 03.06.2024
Napad na ukrajinske snage u Harkovskoj oblasti
Ruske snage izvele su napad na ljudstvo protivnika u selu Zarožno u Harkovskoj oblasti, saopštio je koordinator nikolajevske proruske gerile Sergej Lebedjev.
Poginulo je oko 30 ukrajinskih vojnika, dok su petorica ranjena.
10:55 03.06.2024
Holandija će dozvoliti Ukrajini da koristi F-16 za napade na Rusiju
Holandija namerava da preda Kijevu 24 aviona F-16 i te letelice mogu biti korišćene za izvođenje napada na ciljeve na teritoriji Rusije, izjavila je v.d. ministra odbrane Kajsa Olongren za evropsko izdanje lista „Politiko“ u Singapuru.
Prema njenim rečima, Holandija ne postavlja ograničenja u primeni borbenih aviona za razliku od susedne Belgije.
10:30 03.06.2024
Poljska i Litvanija blokiraju robu koja se otprema u Rusiju
Poljska i Litvanija blokiraju na svojim granicama robu koja se otprema u Rusiju iz Italije, izjavio je predsednik Unije italijanskih preduzetnika u Rusiji (GIM unimpresa) Vitorio Torembini.
„Primetno je da Poljska i Litvanija sprovode očiglednu diskriminaciju. Njihovi carinici mogu da, tek tako, blokiraju robu koja se iz Italije otprema u Rusiju, iako ta roba nije pod sankcijama i sva dokumentacija je ispravna, To nije ništa drugo nego samovolja“, rekao je Torembini za Sputnjik uoči Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.
On je istakao da, istovremeno, Varšava i Viljnus svoju robu propuštaju, uprkos „najglasnijoj antiruskoj retorici“.
08:29 03.06.2024
Zelenski na Filipinima
Vladimir Zelenski doputovao je u posetu Filipinima gde se sastao sa predsednikom te zemlje Ferdinandom Markosom.
Markos je poručio Zelenskom da rešenje sukoba u Ukrajini treba da odgovara ne samo Kijevu, nego i ostatku sveta.
Takođe je dodao da Filipini „žele da nastave da pomažu Ukrajini“ kroz multilateralne platforme kao što su UN i EU kako bi se postigao mir.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala