Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije
izbori - Sputnik Srbija

UŽIVO Lista oko SNS pobedila i u Čačku

Pratite nas
Članak se dopunjava
Lista oko SNS-a osvojila je na lokalnim izborima apsolutnu većinu u Beogradu, Novom Sadu i mnogim gradovima i opštinama u Srbiji, sem u četiri u kojima većinu čine nacionalne manjine. Koalicija okupljena oko liste „Aleksandar Vučić - Niš sutra“ i Ruska stranka imaju većinu za formiranje gradske skupštine i u Nišu. Pobedu odnela i u Čačku.
Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Beogradu, najviše mandata, 64 osvojila je lista "Beograd sutra" za koju je glasalo 52,9 odsto birača.
Sledi lista "Kreni promeni" koja je osvojila 21 mandat i 17,4 odsto glasova birača, dok je treće mesto zauzela lista "Biramo Beograd" sa 12,2 odsto glasova birača i 14 mandata. Na četvrtom mestu je lista "Mi snaga naroda" sa devet mandata i 8,1 odsto glasova, a Ruska stranka 1,2 odsto glasova i dva mandata.
U Novom Sadu je, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka CeSID-a i Ipsosa, najviše glasova osvojila lista "Novi Sad sutra" – 53,1 odsto (46 mandata).
Sledi lista "Udruženi za slobodni Novi Sad" sa 24 odsto (20 mandata), a na trećem mestu je lista "Kreni promeni" sa 9,7 procenata glasova (8 mandata). Prema procenama, četvrto mesto zauzela je lista "Heroji" sa 3,8 odsto glasova (tri mandata), a u novosadski parlament će još i Savez vojvođanskih Mađara sa 1,2 odsto glasova (jedan mandat).
Gradska izborna komisija Grada Niša objavila je, na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta, da je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,31 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.
Prema objavljenim rezultatima, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova 3,88 odsto i dva mandata, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.
Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.
U Srbiji su građani u nedelju birali odbornike Skupštine grada Beograda i lokalnu vlast u još 14 gradova, 51 opštini i 23 gradske opštine. Na izborima za Skupštinu grada Beograda učestvovalo je 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu ima 11 lista.
Izbori su se pored ova tri grada održani u još 12 gradova: Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku. Izbori su održani i u 17 beogradskih opština i u još 51 opštini u Srbiji.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
20:38 03.06.2024
Protiv napadača na prostorije SNS u Zemunu biće podneta krivična prijava
Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zemunska policija podneće krivičnu prijavu protiv B.K. (29) zbog postojanja osnovane sumnje da je u mesnom odboru Srpske napredne stranke u Zemun polju izvršio krivična dela Teška telesna povreda i Nasilničko ponašanje.
Kako je saopštilo Treće osnovno javno tužialštvo, B.K. je krivično delo Nasilničko ponašanje izvršio u saizvršilaštvu sa O.T. (40) protiv koga će takođe biti podneta krivična prijava.
Gradski odbor SNS Beograd saopštio je u nedelju da je predsednik mesnog odbora Vladimir Kostić prebijen, a da su stranačke prostorije u Zemunu napadnute.
20:36 03.06.2024
GIK: Na osnovu 94,47 obrađenih biračkih lista oko SNS ima 64 odbornika
Izborna lista "Aleksandra Vučić - Beograd sutra" osvojila je 52,8 odsto glasova i 64 mandata u Skupštini grada Beograda, prema preliminarnim rezultatima na osnovu 94.47 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je na večerašnjoj sednici utvrdila Gradska izborna komisija.
Na drugom mestu je lista "Savo Manojlović - I ja sam Beograd" osvojila je 17,71 odsto glasova i 21 mandat, a na trećem "Biramo Beograd - Dobrica Veselinović" sa 12,15 odsto glasova i 14 mandata.
Prema najnovijim podacima GIK, lista "Mi - Snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" koja je osvojila 8,14 odsto glasova i 10 mandata, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.
Kao manjinska stranka, cenzus je prošla i izborna lista "Ruska stranka - Srbija i Rusi braća zauvek" koja je osvojila 1,16 odsto glasova i jedan odbornički mandat.
Ostale liste nisu prošle cenzus na izborima za Skuštinu grada Beograda.
19:41 03.06.2024
GIK: Lista okupljena oko SNS-a osvojila 50,25 odsto glasova u Čačku
Prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije grada Čačka, pobedu na loklanim izborima odnela je lista „Aleksandar Vučić - Čačak sutra” sa osvojenih 50,25 odsto glasova, odnosno 40 mandata u gradskom parlamentu.
Kako je saopšteno iz GIK-a, na drugom mestu je lista „Ivan Ćalović – Istina i čast”, koja je osvojila 15,5 odsto glasova, što je 12 mandata.
Lista „Probudimo Čačak” osvojila je 13,36 odsto glasova, odnosno 10 mandata.
Po četiri mandata osvojile su liste „Svi za Čačak – Narodna stranka – Dr Aleksandar Radojević” sa 6,26 odsto osvojenih glasova, „Čačak protiv nasilja” koji je dobio 6,14 odsto glasova i „Prim. dr Milan Roganović – Srpski pokret Dveri – Noško Obradović” sa 5,72 osvojenih glasva.
„Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek” osvojila je 1,6 odsto glasova i kao manjinska stranka dobila jedan mandat.
Prema rečima predsednice GIK-a Ljiljane Stanišić, do sada nema podnetih prigovora, ali je podnet zahtev za uvid u izborni materiajl posle glasanja.
"GIK će u zakonski utvrđenom roku postupiti po tim zahtevima”, rekla je Stanišić.
Ona je naglasila da se konačni rezultati moraju objaviti najkasnije 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, ukoliko u tom period ne bude podnetih prigovora.
18:58 03.06.2024
Preliminarni rezultati za 11 beogradskih opština
Najviše glasova u Opštini Novi Beograd dobila je lista oko SNS-a 25 mandata, zatim "Kreni promeni Savo Manojlović" 14, "Biramo Novi Beograd" devet i "Ruska stranka" jedan mandat.
U Opštini Voždovac lista oko SNS-a imaće 33 odbornika, "Biramo Voždovac“ sedam, "Kreni promeni“ 13 i "MI glas za Voždovac“ dva odvornika.
U Starom Gradu "Biramo Stari grad“ imaće 23 odbornika, lista oko SNS-a 21, „Čuvari Starog grada Marko Bastać“ 10, "Narodna lista“ jednog i „Za zeleni Stari grad Dr Dejan Žujović“ jednog odbornika.
Na Vračaru "Biramo Vračar" imaće 28 mandata, lista oko SNS-a 25, "Vračar Vračarcima" tri, "Zeleni pokret Vračar" dva, "Narodna lista ključ za pobedu Vračar", dva, DJB dva i "Mi smo Vračar" jedan.
Na Zvezdari lista oko SNS-a 28 odbornika, „Biramo Zvezdaro 17, DJB tri, "Za zelenu zvezdaru dr Dejan Žujović tri i "Mi smo narod Zvezdare“ dva);
U Rakovici lista oko SNS-a imaće 30 odbornika, „Biramo Rakovicu“ 14, „Rakovica naš kraj dva, i "Ujedinjena opozicija Rakovica dva i DJB dva.
U Opštini Lazarevac lista oko SNS-a imaće 37 odbornika, "Kreni promeni“ devet, „Biramo Lazarevac“ sedam, "MI snaga Branimir Nestorović pet, "Ja sam Lazarevac, ti si Lazarevac“ dva i "Ruska braća jedan mandat.
U Mladenovcu lista oko SNS-a 38 odbornika, "Dogovor za Mladenovac” sedam, "Biramo Mladenovac“ šest i "MI snaga naroda Branimir Nestorović" četiri
Savski venac koalicija oko SNS-a 18 mandata, Biramo "Savski Venac" 16, "Za zeleni Savski venac dr Dejan Žujoivić" dva i "Dosta politike, Savski venac je naš" jedan mandat.
U Opštini Surčin lista oko SNS-a 26 mandata, "Biramo Surčin " pet, "Mi snaga naroda" tri i "Ja sam Surčin, ti si Surčin" jedan mandat.
U Opštini Sopot lista oko SNS-a imaće 23 mandata, "Zajedno za naš Sopot" devet i "Milica Đurđević Zavetnici" jedan mandat.
17:35 03.06.2024
GIK Valjeva: Pet lista imaće odbornike, najviše mandata listi oko SNS
U skupštinu grada Valjeva ušlo je pet izbornih lista, dok jedna nije prešla cenzus, a najviše odborničkih mandata 30 od 51, dobila je lista "Aleksandar Vučić - Valjevo sutra", u glasovima 20.955, u procentima 55,32 posto od birača koji su glasali, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Gradske izborne komisije (GIK).
Na osnovu preliminarnih rezultata lokalnih izbora u Valjevu koalicija "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17 odbornika, na osnovu 12.436 glasova ili 32,83 odsto glasova.
"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" sa 1.778 glasova, što je 4,69 posto, imaće dva odbornika, dok je po jedan odbornički mandat pripao listama "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović", koja je osvojilia 723 glasa ili 1,91 posto i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" sa 737 glasova, odnosno 1,95 posto birača koji su glasali na lokalnim izborima u Valjevu, navodi se sa sajtu Kolubarske.
Izborna lista "Kasnimo- Narodna stranka- Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri- Stanko Ranković" nije prešla census sa 359 glasova ili 0,95 posto.
Nevažećih listića bilo je 894 ili 2,36 posto.
Na lokalne izbore u Valjevu izašlo je 50,61 posto, odnosno 37.894 građana od 74.878 koliko je upisano u birački spisak.
Glasalo se na 103 biračka mesta.
17:33 03.06.2024
Misija ODIHR-a ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja
Šef Misije za posmatranje izbora ODIHR-a Lamberto Zanijer izjavio je danas da je ta misija za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji započela svoj rad 30. aprila i ukupno imala 126 posmatrača iz 28 zemalja.
Prema njegovim rečima, brojanje glasova je posmatrano na 46 biračkih mesta.
On je naveo da su lokalni izbori 2. juna dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternativa, ali je izrazio zabrinutost zbog, kako je naveo, rasprostranjenog pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotrebe javnih resursa i pristrasnosti medija u korist vladajuće koalicije što je, smatra, negativno uticalo na izborni proces.
Prema njegovim rečima, učesnici izbora su mogli slobodno da vode kampanju, ali su, kaže, dominacija vladajuće stranke i fragmentacija opozicije umanjili konkurentnost izbora.
"Izborni pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, međutim potrebne su dalje reforme da bi se odgovorilo na preostale ili druge preporuke", rekao je, između ostalog, Zanijer, preneo je Tanjug.
16:47 03.06.2024
Slavlje u štabu SNS-a u Nišu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
SRBIJA
Vučićeva lista sa Ruskom strankom ima većinu u Nišu, trubači u štabu naprednjaka /video/
16:15 03.06.2024
Izveštaj Međunarodne misije za posmatranje izbora
Lokalni izbori 2. juna su bili dobro organizovani, nudeći biračima širok spektar političkih alternative, pokazuje izveštaj Međunarodne misije za posmatranje izbora.
Kandidati su mogli slobodno da vode kampanju, ali je dominacija vladajuće partije i fragmentacija opozicije smanjila konkurentnost izbora.
Pravni okvir za izbore pruža odgovarajuću osnovu za sprovođenje demokratskih izbora, ali su potrebne dodatne reforme za rešavanje preostalih preporuka ODIHR-a, kaže se u saopštenju.
Izborni dan je protekao uglavnom glatko, ali su ga negativno pogodila pitanja vezana za tajnost glasanja, brojni proceduralni problemi, tvrdnje o pritisku i kupovini glasova, i izolovani slučajevi nasilja.
Brojanje glasova i sabiranje rezultata su generalno ocenjeni pozitivno. Negativno je ocenjeno glasanje u sedam procenata posmatranih biračkih mesta. Dana 3. aprila 2024, predsednik parlamenta je raspisao izbore za Skupštinu grada Beograda, nakon što nije uspela da formira većinu posle izbora 2023. godine.
Dana 26. aprila, kao odgovor na zahteve opozicije i nakon obimnih razgovora između parlamentarnih grupa, predsednik parlamenta je raspisao lokalne izbore za još 89 lokalnih skupština na isti datum. Deo opozicije je bojkotovao izbore, dok su drugi odlučili da učestvuju.
Parlamentarna radna grupa, sastavljena od predstavnika i vladajućih i opozicionih partija, kao i civilnog društva, osnovana je 29. aprila sa ciljem rešavanja svih prethodnih preporuka ODIHR-a, ali se nije dogovorila oko nacrta predloga pre dana izbora.
Uprkos skraćenom vremenskom okviru, opštinske izborne komisije (OIK) su efikasno upravljale izborima i uglavnom su ispunjavale zakonske rokove. OIK-ovi su objavljivali većinu odluka na vreme, povećavajući transparentnost.
Većina sagovornika ODIHR misije za posmatranje izbora izrazila je poverenje u organizacione kapacitete OIK-ova, ali njihova zavisnost od lokalnih administracija, koje dominira vladajuća koalicija, smanjila je poverenje među opozicionim akterima.
Iako su treninzi ocenjeni kao adekvatni, učešće članova odbora za biračka mesta je ostalo nisko i nije bilo obavezno, što nije u skladu sa prethodnim preporukama ODIHR-a. Obim edukacije birača bio je ograničen, fokusirajući se na informacije o načinima glasanja i kandidatima.
Nakon zahteva opozicionih partija i organizacija civilnog društva, Zakon o jedinstvenom biračkom spisku je izmenjen 10. maja, i birači su mogli da glasaju na ovim izborima prema mestu prebivališta od 3. jula 2023. godine.
To je uticalo na oko 52.313 birača, uključujući 12.554 koji su premešteni u mesta gde se ovoga puta nisu održavali izbori. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pristalo da parlamentarna Radna grupa prati sprovođenje izmene, međutim, uslovi koje je MDULS postavio za ovu verifikaciju nisu omogućavali smislen nadzor.
OIK-ovi su registrovali ukupno 483 kandidatske liste na generalno inkluzivan način, ali je proces bio negativno pogođen zabrinutostima u vezi sa poverljivošću prikupljanja potpisa podrške birača, teškoćama u pristupu ovlašćenim vlastima za sertifikaciju, i nesigurnošću usled nedavnih zakonskih izmena.
Suprotno međunarodnoj dobroj praksi i prethodnim preporukama ODIHR-a, birač može potpisati podršku samo jednoj kandidatskoj listi.
Uprkos blagom povećanju broja žena u parlamentu nakon prošlih izbora, žene su i dalje nedovoljno zastupljene u parlamentu i drugim odlučujućim pozicijama.
Žene trenutno drže 10 od 13 ministarskih pozicija u vladi, neke gradonačelničke pozicije i 94 od 250 mesta u parlamentu, uključujući predsednika parlamenta.
Zakon propisuje kvotu od 40 procenata za kandidatske liste, sa strogim kriterijumima za raspored, ali su neki OIK-ovi registrovali liste koje nisu u potpunosti ispunjavale ove zahteve.
U izbornoj administraciji, žene su činile 41 procenat Republičke izborne komisije i oko 45 procenata stalnog sastava OIK-ova.
Žene kandidati su imale ograničenu vidljivost, i kampanja je retko obrađivala pitanja vezana za rodnu ravnopravnost.
Medijsko okruženje je obeleženo sistemskim izazovima za slobodu medija, uključujući političke i ekonomske uticaje, što ometa raznolikost sadržaja.
Ustav i zakon priznaju nacionalne manjine i predviđaju posebne mere za osiguranje njihove političke participacije i zastupljenosti. Zakon nema jasne i objektivne kriterijume za izborne komisije da utvrde da li kandidatska lista predstavlja nacionalnu manjinu, i mnogi sagovornici ODIHR EOM-a su tvrdili da su nekoliko lista registrovane kao predstavnici nacionalnih manjina kako bi lakše dobile zastupljenost.
15:36 03.06.2024
Koalicija oko SNS osvojila većinu u Sremu
Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Sremu koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) osvojila je većinu u Inđiji, Irigu, Pećincima, Staroj Pazovi, Šidu i Rumi.
U Opštini Inđija lista "Aleksandar Vučić– Inđija sutra" osvojila je 22.412 glasova ili 57,80 odsto glasova birača, odnosno 22 mandata, GG "Inđija i ti" - 1.746 glasova ili 8,13 odsto (tri mandata), GG "Građanin - Strahinja Jovanović - da, može bolje" - 5.549 glasova ili 25,84 odsto (10 mandata), "Biram borbu za Inđiju“ - 981 glas ili 4,57 odsto ili (jedan mandat) i "Mi glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović – Inđija" – 785 glasova ili 3,66 odsto (jedan mandat), navodi se na sajtu Sremske televizije.
U Opštini Irig lista "Aleksandar Vučić- Irig sutra" osvojila je 82 odsto glasova birača to jest 16 mandata, lista "Za našu najlepšu opštinu" – sa 13 odsto glasova birača osvojila je dva mandata, GG "Za zeleni Irig – kad ako ne sad" – sa pet odsto glasova birača osvojila je jedan mandat.
U Opštini Pećinci za listu "Aleksandar Vučić - Pećinci sutra"- glasalo je 10.034 građana ili 82,36 odsto izašlih birača, odnosno 27 mandata od ukupno 30, "Za naše selo - Narodni pokret Srbije- Miroslav Aleksić” osvojila 430 glasova ili 3,53 odsto od ukupnog broja birača odnosno jedan mandat, "Pećinci protiv nasilja"- 932 glasa ili 7,65 odsto odnosno dva mandata.
Sve ostale liste osvojile su manje od tri odsto glasova.
Opština Stara Pazova- lista "Aleksandar Vučić - Pazova sutra" dobila je poverenje 4.824 građana ili 67,99 odsto, "Da se narod pita" - 96 glasova ili 1,35 odsto glčasova birača, "Za zelenu Pazovu - ako ne sad kad - dr Dejan Žujović"- 113 glasova ili 1,59 odsto, "Moguće je" - 694 glasova ili 9,78 odsto, Pokret obnove Kraljevine Srbije - 159 glasova ili 2,24 odsto, GG "Pokret Podunavlje i Pokret za Staru Pazovu"- 362 glasova ili 5,10 odsto, "Biram borbu protiv nasilja" - 100 glasova ili 1,41 odsto i "Mi snaga naroda - prof. dr Branimir Nestorović" - 580 glasova ili 8,17 odsto.
U Opštini Šid lista "Aleksandar Vučić- Šid sutra" osvojila je 11.015 glasova ili 75,20 odsto odnosno 30 mandata, "Ujedinjena opozicija- glasaj za promene" dobila je poverenje 3.632 birača ili 24,80 odsto odnosno devet mandata.
U Opštini Ruma više od 70 odsto, tačnije 70,54 odsto je dobila lista "Aleksandar Vučić – Ruma sutra" odnosno 33 mandata, "Ruma protiv nasilja" - 13,22 odsto ili šest mandata, "Nova DSS - da živimo normalno" - 5,22 odsto to jest dva mandata, Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek dobila je 3,63 odsto ili jedan mandat, "Biramo zdravu i zelenu Rumu" - 3,43 odsto ili jedan mandat, dok "Evropska zelena partija – za zelenu Rumu dobila je 1,38 odsto ali bez osvojenih mandata.
14:37 03.06.2024
GIK Niš: Lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,31 odsto glasova
Gradska izborna komisija Grada Niša objavila je, na osnovu obrade 100 odsto biračkog materijala sa 197 biračkih mesta, da je lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila 44,31 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.
Prema objavljenim rezultatima, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova 3,88 odsto i dva mandata, Dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.
Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.
14:31 03.06.2024
Aleksinac: Prema preliminarnim rezulatima lista oko SNS osvojila 62,06 odsto glasova
Prema preliminarnim rezultatima sa svih obrađenih 88 biračkih mesta u opštini Aleksinac većinu je osvojila koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke.
Izborna lista "Aleksandar Vučić- Aleksinac sutra" osvojila je 9.433 glasa ili 62,06 odsto, druga je izborna lista grupe građana "Buđenje", koja je dobila poverenje 2.504 glasača ili 16,47 odsto, navodi se na portalu ALpress.
Na trećem mestu je izborna lista "Promene odmah- za opštinu Aleksinac- Ivan Dimić, Boban Rađelović" sa 1.679 glasova ili 11,05 odsto, dok je na četvrtom mestu lista "Dr Dragan Branković - Poštenje je najbolja politika" sa 1.585 glasova ili 10,43 odsto.
14:24 03.06.2024
Jagodina: Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je 56,98 odsto glasova
Koalicija JS-SPS Dragan Marković Palma osvojila je najveći broj glasova na lokalnim izborima u ovom gradu - 16.798 ili 56,98 odsto.
Druga je lista "Aleksandar Vučić - Jagodina sutra" koja je osvojila 7.508 glasova ili 25,47 odsto, treća "Maja Radojičić - Jagodina zaslužuje bolje" sa 6,49 odsto i četvrta "Mi snaga naroda - prof dr Branimir Nestorović" sa 4,07 odsto, dok dve liste nisu prešle cenzus, navodi se na sajtu Jedinstvene Srbije.
"Građani Jagodine su meni i mom timu dali najvišu ocenu i to im nikada nećemo zaboraviti. Hvala Jagodincima, hvala mom timu, mi smo imali najjaču listu od svih lista na lokalnim izborima u Srbiji”, rekao je predsednik JS Dragan Marković Palma, koji je bio i prvi na listi u Jagodini.
Broj upisanih birača u Jagodini bio je 63.654, a na izbore je izašlo 29.483 birača ili 46,32 odsto.
Broja važećih listića- 28.634 ili 9712 odsto, dok je nevažećih- 849 ili 2,88 odsto.
14:19 03.06.2024
Višković čestitao izbornu pobedu Vučiću i Vučeviću
Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću pobedu liste "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" na lokalnim izborima u Srbiji.
"U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime, čestitam vam veliku pobedu na lokalnim izborima u Srbiji, sa željom da Srbija nastavi da se razvija i napreduje na dobrobit svih njenih građana. Ukazano poverenje građana listi 'Aleksandar Vučić - Srbija sutra', rezultat je vođenja odgovorne politike i napretka koji je Srbija u prethodnom vremenu ostvarila na svim poljima", istakao je Višković u čestitki.
Dodaje da će ova pobeda na lokalnim izborima još više doprineti jačanju bratskih veza Republike Srpske i Srbije, te dati zamah daljem unapređenju sveukupne saradnje.
14:14 03.06.2024
Cesid: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka lista Novi Sad sutra osvojila 46 mandata
Prema procenama Cesida i Ipsosa, na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka u Novom Sadu, najviše mandata, 46 osvojila je lista "Novi Sad sutra", sa 53,1 odsto glasova.
Sledi lista "Udruženi za slobodan Novi Sad" koja je osvojila 20 mandata, sa 24 odsto glasova, dok je treće mesto zauzela lista "Kreni promeni" sa osam mandata i 9,7 odsto glasova.
Na četvrtom mestu je lista "Heroji-Miša Bačulov" sa tri mandata i 3,8 odsto glasova, a Lista SVM koju predvodi Balint Pastor osvojila je jedan mandat i 1,2 odsto glasova.
14:10 03.06.2024
Cesid: Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka listi Aleksandar Vučić-Niš sutra 30 odbornika
Prema projekciji Cesida i Ipsosa lista "Aleksandar Vučić - Niš sutra" osvojila je 44,4 odsto glasova birača i ima 30 odbornika.
Prema toj projekciji, Grupa građana "Dr Dragan Milić" ima 16 i 24,4 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 15,7 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš- Miodrag Stanković-Nova dva, dr Savo Manojlović-I ja sam Niš-Kreni-Promeni osvojio je 4,1 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka-Rusija i Niš u srcu!-Tihomir Perić jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova.
Bez mandata su liste Niš naš grad-Branislav Bane Jovanović-Novo, Glas naroda je snaga naroda, Ujedinjeni za selo i grad-Budimo na čisto, Za naš Niš-Petar Bogićević - Koalicija snaga i Bojan Avramović - Ne damo Niš.
13:57 03.06.2024
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao je danas povodom brojnih optužbi da je bojkot kriv za poraz opozicije u Beogradu da se on za to ne oseća odgovornim.
13:53 03.06.2024
Subotica: Koalicija oko SNS osvojila 51,28 odsto glasova
Posle 100 odsto prebrojanih glasova sa 102 biračka mesta koalicionoj listi “Aleksandar Vučić - Subotica sutra” poverenje je dalo 51,28 odsto, odnosno više od 25 hiljada glasača.
Na drugom mestu po broju glasova je lista "Dr Balint Pastor - Savez vojvođanskih Mađara" sa 27,30 odsto glasova i dobila je poverenje 13.779 birača.
Treća je "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu - Nela Tonković" koju čini koalicija stranka Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata, sa 4,32 odsto glasova, odnosno 2.182 birača.
Ispod cenzusa ostala je lista “Za kulturnu Suboticu” za koju je glasalo 913 birača, odnosno 1,81 odsto, navodi se na portalu Subotica.com.
U budući saziv Skupštine grada, koji broji 67 odbornika, prema preliminarnim podacima ulazi lista "Aleksandar Vučić- Subotica sutra" sa 35 odbornika, Savez vojvođanskih Mađara sa 19 odbornika, "Subotica protiv nasilja- Biram Suboticu- Nela Tonković" sa 10 odbornika i za "Pravednu Suboticu- DSHV- SPP- Tomislav Žigmanov" sa tri odbornika.
13:25 03.06.2024
Cvijanović čestitala izbornu pobedu Listi Aleksandar Vučić - Srbija sutra
Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović čestitala je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i predsedniku Srpske napredne stranke Milošu Vučeviću na ubedljivoj pobedi Liste "Aleksandar Vučić - Srbija sutra" na lokalnim izborima u Srbiji i izrazila uverenje da ona dati snažan podstrek daljem jačanju bratskih odnosa Srbije i Republike Srpske, kao i još bolje i plodotvornije saradnje lokalnih zajednica.
"Ostvareni rezultati i ukazano poverenje građana predstavljaju potvrdu uspešne i odgovorne politike SNS-a i njenih partnera, kao i rukovodstva Srbije na čelu sa predsednikom Vučićem", navela je Cvijanovićeva na društvenim mrežama.
12:48 03.06.2024
Valjevo: Lista oko SNS osvojila 55,3 odsto glasova
Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Valjevu, lista "Aleksandar Vučuć - Valjevo sutra", koju čini 11 partija, osvojila je 55,3 odsto glasova izašlih birača, dok je lista "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može", koalicija šest partija, dobila 32,79 odsto glasova.
"Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" dobila je oko 4,7 odsto glasova, "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" osvojila je oko 1,9 odsto, "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života" dobila je oko 1,9 odsto glasova i "Kasnimo - Narodna stranka - Mirjana Jugović, Srpski pokret Dveri - Stanko Ranković" dobila je oko 0,9 odsto glasova građana, navodi se na sajtu Kolubarske.
Prema preliminarnim rezultatima, od 51 odbornika u Skupštini grada, lista "Aleksandar Vučuć - Valjevo sutra" imaće 30 mandata, "Svanuće - Ujedinjeno Valjevo može" imaće 17, "Ujedinjena patriotska opozicija Valjevo - za kralja i otadžbinu, prof. dr Branimir Nestorović" imaće dva mandata i po jedan odbornički mandat imaće manjinske "Ruska stranka - Rusija i Valjevo u srcu - Milija Nestorović" i "Ekologija, zeleno Valjevo - Stil života".
Na lokalnim izborima u Valjevu glasalo je oko 50 posto upisanih birača, što je značajno manja izlaznost nego u decembru prošle godine na vanrednim parlamentarnim izborima kada je na birališta izašlo 62,1 posto upisanih birača.
Na teritoriji grada Valjeva u birački spisak upisano je 74.878 punoletnih građana, koji su glasali na 103 biračka mesta.
12:44 03.06.2024
U Bačkoj Topoli najviše glasova za koaliciju oko SVM
U Bačkoj Topoli najviše glasova osvojila je koalicija okupljena oko Saveza vojvođanskih Mađara, pokazuju preliminarni podaci Opštinske izborne komisije u tom gradu.
Ta lista osvojila je 53,36 odsto glasova ili 19 mandata.
Drugoplasirana je koalicija Aleksandar Vučić - Bačka Topola sutra" osvojila je 36,76 odsto glasova ili 13 mandata, a na trećem mestu je lista "Bačka Topola prekosutra" sa osvojenih 9,88 odsto, odnosno tri mandata.
Ukupna izlaznost u tom gradu je bila 49,72 odsto, pokazuju podaci OIK-a dostavljeni Tanjugu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala