- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Slovenija uvrstila partizanske pesme u registar nematerijalne kulturne baštine

© Sputnik / Lola ĐorđevićPrvi list iz mape crteža Đorđa Andrejevića–Kuna nosi ime „Partizani“ prikazuje grupu od tri borca, bratski srodnih likova, koji s puškom na leđima idu ka pobedi
Prvi list iz mape crteža Đorđa Andrejevića–Kuna nosi ime „Partizani“ prikazuje grupu od tri borca, bratski srodnih likova, koji s puškom na leđima idu ka pobedi - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Partizanske pesme, nastale tokom Drugog svetskog rata upisane su nedavno u slovenački registar nematerijalne kulturne baštine.
Ove pesme postale su izuzetno popularne posle rata, a inicijativu da se uvrste u registar nematerijalne kulturne baštine pokrenuo je „Partizanski hor“ iz Ljubljane, koji je nedavno objavio na društvenim mrežama da se odlučio na ovaj korak kako bi nekoliko stotina pesama, koje su čuvane u nekoliko biblioteka i arhivu, bile sačuvane za buduće generacije, prenosi agencija STA.
Slovenačke partizanske pesme potiču od pobunjeničkih i narodnih ratnih pesama nastalih tokom Drugog svetskog rata, navodi se u saopštenju Ministarstvu kulture Slovenije.
Prvobitno su ove ratne, revolucionarne i pobunjeničke pesme pevale vokalne grupe vojnika koje su bile deo amaterskih pozorišnih ili kulturnih grupa i izvodile su se na kulturnim događajima u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.
U aprilu 1944. godine, počela je s radom „Pevajuća četa“, poznata i kao „Hor invalida“, u kojoj je nastupalo 17 vojnika koji su se oporavljali u partizanskoj bolnici, a potom je nastavio da ih izvodi „Partizanski hor“.
Posle Drugog svetskog rata, partizanske pesme bile su stub državne muzičke produkcije i deo formalnog obrazovanja.
Nakon 1991. godine, sa demokratizacijom, partizanske pesme su se izvodile uglavnom na neformalnim mestima, ali od 2020-ih, određeni horovi i pevačke grupe ponovo su otkrili partizanske pesme i njihov kulturološki potencijal, preneo je Tanjug.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala