- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ovo nije viđeno u istoriji: Operacija Švajcarska - nit su pregovori nit su o - Ukrajini

© Sputnik / Vladimir TrefilovZastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a
Zastava Rusije i zastava Ukrajine ispred logotipa NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Mirovna konferencija u Švajcarskoj o Ukrajini gotovo da nije vezana za Ukrajinu, a ponajmanje za mir. Jedna od tema je nuklearna bezbednost celog sveta, druga je bezbednost brodova u Azovskom i Crnom moru, a treća je razmena vojnika po sistemu „svi za sve“.
Prava „formula mira“za Ukrajinu jeste prekid isporuka zapadnog oružja Kijevu, jer će samo to zaustaviti krvoproliće u toj zemlji, a predstojeći tzv. „mirovni pregovori“ u Švajcarskoj nisu ništa drugo nego pokušaj Vladimira Zelenskog da dobije širu globalnu podršku protiv Rusije.
Dosad u istoriji nije zabeleženo da su se „mirovni pregovorili“ vodili bez jedne strane u sukobu i sa nelegitimnim predsednikom. Međutim, u Švajcarskoj će pregovarati o miru u Ukrajini bez Rusije i bez legitimno izabranog ukrajinskog predsednika. Zelenskom je u maju istekao mandat, a on je odbio da raspiše predsedničke izbore, čime je prekršio Ustav zemlje i uzurpirao vlast.
Moskva nije pozvana na samit, a i više puta je ponovila da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj, jer se ta zemlja, uvođenjem antiruskih sankcija, odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.
Ruski eksperti ističu da je „mirovni samit“ u Ukrajini unapred osuđen na propast.
Očigledno je da mir nije cilj, jer da jeste tome bi prethodili i koraci koji vode ka miru. Pre svega, da Kijev zaista želi pregovarački proces onda bi morao da ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom, koji je ranije potpisao Zelenski. Drugo, zapadni saveznici umesto da stvaraju platforme za pregovore oni podstiču krvoproliće, pa su uoči „mirovne konferencije“ dali dozvolu Kijevu da zapadnim oružjem gađa rusku teritoriju, što dodatno komplikuje situaciju i vodi ka eskalaciji.
Sve se svodi na to da će tzv. „mirovni samit“ označiti samo još jednu rundu beskorisnih konsultacija, na kojima će biti pokušaja da se nametne ukrajinski, odnosno zapadni pristup, kao i da se potvrdi legitimitet Zelenskog, navodi ruski politikolog Vadim Petrov.
„Već ovog meseca održaće se takozvani međunarodni forum, na kome će Zelenski pokušati da formuliše paket zahteva Rusiji, da formuliše takozvani mirovni program, koji će Rusija u svakom slučaju odbaciti. Štaviše, tamo neće biti ni predstavnika Kine, ni Brazila, niti Južnoafričke republike, a da ne govorimo o tome da Rusija nije uključena u spisak učesnika. Samim tim, nama je svejedno šta će tamo raditi Zelenski i koliko će on biti legitiman za Zapad“, kaže Petrov.
Zelenski je morao da „sreže“ tzv. „mirovnu formulu“ uoči samita u Švajcarskoj. Od 10 tačaka koje je predstavio zadržao je samo tri i to o nuklearnoj energetskoj i prehrambenoj bezbednosti, kao i humanitarnim pitanjima, pošto je konačno shvatio da „postoje složene stvari koje se ne mogu rešiti bez Rusa“. Drugim rečima, razgovaraće se o svemu, osim o miru u Ukrajini.
Zelenski ne krije da samit želi da iskoristi za veći pritisak na Moskvu, a najavio je da će dokumenti sa konferencije biti prosleđeni Moskvi.

Bajden izneverio Zelenskog

Na samit je pozvano ukupno 160 država. Glavni akcenat je stavljen na zemlje Globalnog juga, jer bi bez njihovog učešća „mirovna konferencija“ mogla da se pretvori u još jedan sastanak predstavnika zapadnog sveta, dok je Kijev želeo da rezultate samita predstavi kao međunarodnu poziciju koja bi trebalo da Rusiju natera na mir pod uslovima kijevskog režima. Ipak, učešće nije potvrdio veliki broj zemalja.
Kina je odbila da učestvuje na samitu, jer su organizatori ignorisali sve zahteve Pekinga, uključujući učešće Rusije i raspravu o svim predlozima. Saudijska Arabija takođe neće učestvovati zbog odsustva delegata iz Rusije, kao ni lideri Brazila i Južne Afrike. Zemlje Globalnog juga mahom ignorišu pokušaje da se razgovara o sukobu, koji vide kao unutrašnju stvar Evrope, bez učešća Rusije.
„Nastaje paradoksalna situacija - događaj, koji se naziva ‘samitom mira’ u stvari je jedan od mnogih atributa hibridnog rata između Istoka i Globalnog juga i, s druge strane, kolektivnog Zapada. Zelenski je želeo da ovaj događaj pretvori u proslavu svoje legitimnosti i u formiranje svojevrsne koalicije koja se sastoji ne samo od evropskih država i zemalja Severne Amerike, već i proširene koalicije koja bi uključivala zemlje u razvoju Istočne Azije, Afrike, Latinske Amerike i to sa jednim ciljem da formira blok-savez, koji bi se naknadno suprotstavio drugom bloku-savezu, koji se, iako ne postoji na papiru, postepeno stvara. To je alijansa u kojoj vodeću ulogu imaju Moskva i Peking“, kaže ruski ekspert Pavel Feljdman.
Samit će ignorisati i glavni partner Kijeva – Džozef Bajden. Umesto da 15. i 16. juna bude na „mirovnoj konferenciji“, u blizini grada Lucerna, Bajden će, po svemu sudeći, imati preča posla.
„Razlozi zbog kojih Bajden odbija da leti u Švajcarsku su brojni. Čini mi se da je to povezano i sa predsedničkom kampanjom i sa njegovim fizičkim stanjem, ali i sa odnosom prema ukrajinskoj krizi, koji u američkom uskom establišmentu doživljava određene promene. Amerikanci se spremaju za nekakvu promenu pozicije i stoga je odbijanje američkog predsednika izazvalo ljutnju Zelenskog“, kaže ruski politikolog Stanislav Tarasov.
Feljdman dodaje da moguće Bajdenovo odsustvo poništava ceo smisao ovog događaja, a planovi Zelenskog su pretrpeli krah.
„Trenutno nema diplomatske šanse za rešavanje sukoba, jer se pregovaračke pozicije strana uključenih u ovaj sukob praktično nisu promenile za dve godine. Govorimo o formuli Zelenskog, koju je on predložio u novembru 2022. i za to vreme se mnogo toga dogodilo na frontu, u međunarodnoj politici i ekonomskom životu, dok istovremeno Zelenski ne želi da odstupi ni u jednoj tački koju je izneo. Podsetiću, da ova tzv. ‘formula mira’ zapravo sadrži predlog da Rusija kapitulira. Posle kapitulacije treba još da plati odštetu, povuče se na granice iz 1991, vrati Krim, Donbas i tako dalje“, kaže Feljdman.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali insistira da je za mir neophodno da Kijev i zapadne države prihvate „novu realnost na terenu".
Eksperti su saglasni u oceni da će konferencija u Švajcarskoj biti „antiruskog karaktera“.
Ovo neće biti samit za bezbednost ili mira to će postati antiruski skup na kome će se pregovarati o odlukama koje bi trebalo da pomognu Ukrajini da pobedi. Ali, Rusija to neće dozvoliti.
Vašington i London nisu zabrinuti zbog neuspeha samita, važno im je da on stavlja bilo koji pregovarački proces na pauzu na duže vreme. Zapad je očigledno zauzeo kurs ka produženju sukoba i sprečavanju mogućnosti rešenja u bliskoj budućnosti.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Medvedev upozorio učesnike samita o Ukrajini u Švajcarskoj: To će značiti napuštanje neutralnog stava
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala