- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Japan šalje u svemir prvi satelit od drveta /video/

© Foto : Snimak sa ekrana/ Iks/ MatthewJapanski istraživači konstruisali su prvi drveni satelit na svetu
Japanski istraživači konstruisali su prvi drveni satelit na svetu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Japanski istraživači konstruisali su prvi drveni satelit na svetu, i tvrde da će njihova mala kockasta letelica biti lansirana na raketi „Spejs iksa“ u septembru.
Svaka strana eksperimentalnog satelita koju su razvili naučnici sa Univerziteta Kjoto i kompanija za seču šuma „Sumitomo Forestry“ ima samo 10 centimetara.
Kreatori očekuju da će drveni materijal potpuno izgoreti kada uređaj ponovo uđe u atmosferu – potencijalno pružajući način da se izbegne stvaranje metalnih čestica kada se satelit vrati na Zemlju.
Te metalne čestice mogle bi da imaju negativan uticaj na životnu sredinu i telekomunikacije, rekli su programeri kada su najavljivali završetak izgradnje satelita.
„Sateliti koji nisu napravljeni od metala trebalo bi da postanu praksa i u stvari nešto što je mejnstrim“, rekao je Takao Doi, astronaut i profesor na Univerzitetu U Kjotu.
Programeri planiraju da satelit, napravljen od drveta magnolije, nazvan „LignoSat“, predaju svemirskoj agenciji JAXA sledeće nedelje.
Biće poslat u svemir raketom „Spejs iksa“ iz centra „Kenedi“ u septembru, ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala