https://lat.sputnikportal.rs/20240603/dve-godine-pijana-a-alkohol-okusila-nije-prica-o-zeni-kojoj-lekari-nisu-verovali--1173055438.html
Dve godine pijana, a alkohol okusila nije: Priča o ženi kojoj lekari nisu verovali
Dve godine pijana, a alkohol okusila nije: Priča o ženi kojoj lekari nisu verovali
Sputnik Srbija
Dah pedesetogodišnje žene iz Toronta često je mirisao na alkohol. Ona je imala simptome pijanstva – vrtelo joj se u glavi, bila je dezorijentisana i osećala se... 03.06.2024, Sputnik Srbija
2024-06-03T22:50+0200
2024-06-03T22:50+0200
2024-06-03T22:50+0200
nauka i tehnologija
društvo
nauka i tehnologija
svet
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/03/1173055902_0:1101:2048:2253_1920x0_80_0_0_b43d4220323ad7aa20530573b261cd8a.jpg
I možda tu ništa ne bi bilo neuobičajeno da ona nije popila ni kap alkohola. Dve godine je posećivala lekare, ali joj niko nije verovao kada je opisala simptome – jednostavno, bili su ubeđeni da je previše pila.Sve vreme je išla kod porodičnog lekara, bila je u hitnoj sedam puta za dve godine, rekla je Rahel Zevude, specijalista za infektivne bolesti Univerziteta u Torontu, preneo je „Si-En-En“.Šta je sindrom autofermentacijeSindrom autofermentacije (ABS) je stanje u kojem gljivice u crevima fermentacijom proizvode alkohol. Većina zabeleženih slučajeva je posledica prekomernog rasta dve vrste gljivica: Saccharomyces i Candida. Naučnici kažu da je svest o ovom sindromu - koji ima društvene, pravne i medicinske posledice - ključna za pravilnu dijagnozu i lečenje.Pacijentkinja iz Toronta morala je da izostane sa posla dve nedelje nakon svakog „napada“ i za to vreme jela je vrlo malo. Njeni simptomi bi se poboljšali nakon jedne do dve nedelje, ali bi se vraćali svakih mesec ili dva. Tokom poseta Hitnoj pomoći, pregledala su je i tri bolnička psihijatra, koji su konstatovali da ne ispunjava kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti od alkohola.Pivski kvasac u stomakuPrvi poznati slučaj ABS-a zabeležen je 1946. godine u Africi, kada je petogodišnjem dečaku iz nepoznatih razloga perforiran stomak, odnosno u trbušnu duplju su prodrli hrana i probavni sokovi. Dečak je preminuo, a obdukcijom je utvrđeno da mu je stomak bio ispunjen penušavom tečnošću s mirisom alkohola.Medicinski izveštaj iz jula 2013. dokumentovao je slučaj 61-godišnjeg muškarca koji je godinama imao česte neobjašnjive napade pijanstva pre nego što mu je dijagnostikovan visok nivo „Saccharomices cerevisiae“, kvasca koji se koristi za pravljenje piva.Lečenje počinje terapijom fungicidima koji se prepisuju nakon što biopsija ili kolonoskopija pokažu o kojem se patogenu radi. Pacijenti takođe moraju da se pridržavaju stroge dijete sa malo ugljenih hidrata.Pogledajte i:
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/03/1173055902_0:909:2048:2445_1920x0_80_0_0_fcc569b25a44e39e33d382081b435b38.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, nauka i tehnologija, svet
društvo, nauka i tehnologija, svet
Dve godine pijana, a alkohol okusila nije: Priča o ženi kojoj lekari nisu verovali
Dah pedesetogodišnje žene iz Toronta često je mirisao na alkohol. Ona je imala simptome pijanstva – vrtelo joj se u glavi, bila je dezorijentisana i osećala se slabo. Jednog dana se čak onesvestila dok je spremala ručak za decu i udarila glavom o kuhinjski pult.
I možda tu ništa ne bi bilo neuobičajeno da ona nije popila ni kap alkohola. Dve godine je posećivala lekare, ali joj niko nije verovao kada je opisala simptome – jednostavno, bili su ubeđeni da je previše pila.
Sve vreme je išla kod porodičnog lekara, bila je u hitnoj sedam puta za dve godine, rekla je Rahel Zevude, specijalista za infektivne bolesti Univerziteta u Torontu,
preneo je „Si-En-En“.
Šta je sindrom autofermentacije
Sindrom autofermentacije (ABS) je stanje u kojem gljivice u crevima fermentacijom proizvode alkohol. Većina zabeleženih slučajeva je posledica prekomernog rasta dve vrste gljivica: Saccharomyces i Candida. Naučnici kažu da je svest o ovom sindromu - koji ima društvene, pravne i medicinske posledice - ključna za pravilnu dijagnozu i lečenje.
Pacijentkinja iz Toronta morala je da izostane sa posla dve nedelje nakon svakog „napada“ i za to vreme jela je vrlo malo. Njeni simptomi bi se poboljšali nakon jedne do dve nedelje, ali bi se vraćali svakih mesec ili dva. Tokom poseta Hitnoj pomoći, pregledala su je i tri bolnička psihijatra, koji su konstatovali da ne ispunjava kriterijume za dijagnozu poremećaja zavisnosti od alkohola.
„Rekla je lekarima da ne pije alkohol zbog svoje veroispovesti, što je potvrdio i njen suprug. Doktor je posumnjao na sindrom autofermentacije tek posle sedme posete Hitnoj pomoći“, rekla je dr Zevude, koji je kasnije preuzela brigu nad ovom pacijentkinjom i izveštaj o njenom slučaju objavila u časopisu „Canadian Medical Association Journal“.
Prvi poznati slučaj ABS-a zabeležen je 1946. godine u Africi, kada je petogodišnjem dečaku iz nepoznatih razloga perforiran stomak, odnosno u trbušnu duplju su prodrli hrana i probavni sokovi. Dečak je preminuo, a obdukcijom je utvrđeno da mu je stomak bio ispunjen penušavom tečnošću s mirisom alkohola.
Medicinski izveštaj iz jula 2013. dokumentovao je slučaj 61-godišnjeg muškarca koji je godinama imao česte neobjašnjive napade pijanstva pre nego što mu je dijagnostikovan visok nivo „Saccharomices cerevisiae“, kvasca koji se koristi za pravljenje piva.
„Ovaj sindrom nije tako redak kao što mislimo, samo se retko dijagnostikuje“, kaže Barbara Kordel, predsednica „Auto-Brewery Syndrome Information and Research“.
Lečenje počinje terapijom fungicidima koji se prepisuju nakon što biopsija ili kolonoskopija pokažu o kojem se patogenu radi. Pacijenti takođe moraju da se pridržavaju stroge dijete sa malo ugljenih hidrata.