- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Deficit konobara u Nemačkoj: Radnici nezadovoljni satnicama i uslovima

konobar - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Nemački ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordnu posetu tokom Evropskog prvenstva u fudbalu, ali istovremeno strahuju zbog manjka osoblja, javljaju nemački mediji.
Ugostitelji širom Nemačke uoči EP u svojoj zemlji teško nalaze novo osoblje, koje je delimično napustilo branšu tokom pandemije koronavirusa. Kako se navodi, snalaze se i angažuju radnike na određeno vreme preko privatnih agencija za posredovanje. Iako ih osoblje ‘pozajmljeno’ tokom prvenstva košta osetno više, nemaju drugi izlaz, prenosi portal Tagešau.
Sindikat radnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i da se velikim delom nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.
„To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zbog kojeg osoblje okreće leđa ugostiteljstvu“, saopštio je NGG.
Ugostitelji svojim zaposlenima po pravilu plaćaju oko 13 evra po satu za konobare. Udruženja ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u „akademizaciji“ društva i demografskim promenama.
Kritičari socijalne politike aktuelne vlade ukazuju na to da je i milione izbeglica koje su od 2015. stigle u Nemačku teško pridobiti za ove poslove jer su socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu.

Udvostručene rezervacije preko platforme Airbnb

I dok hoteli do sada ne beleže eksploziju rezervacija u danima kada se u gradovima gde se nalaze igraju utakmice, platforma Airbnb beleži dvostruko veći broj rezervacija u poređenju s istim periodom prošle godine, i to uprkos činjenici da su vlasnici smeštaja drastično povećali cene.
Tako za najjednostavniji apartman u proseku treba izdvojiti oko 180 evra za noć, dok sobe u proseku koštaju oko 90 evra. Najviše stranih gostiju dolazi iz Velike Britanije.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala