- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanska MI-6 vrbovala dva službenika iz centralnih državnih organa Kine

© Sputnik / Alex McNaughtonPogled na Vestminstersku palatu u Londonu
Pogled na Vestminstersku palatu u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Britanska tajna služba MI-6 vrbovala je dva službenika iz centralnih državnih organa Kine, saopštilo je Ministarstvo državne bezbednosti na društvenoj mreži „Snepčet“.
„Nedavno su organi državne bezbednosti, sprovodeći detaljnu istragu, otkrili veliki slučaj špijunaže. Britanska tajna služba MI-6 regrutovala je bračni par Vang i Džou koji su bili zaposleni u centralnim državnim organima Kine“, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo je preciziralo daje 2015. godine muškarac po prezimenu Vang podneo zahtev za program obuke razmene u Velikoj Britaniji. Nakon što je stigao tamo, MI-6 je za njega priređivao večere, pokušavajući da otkrije njegove hobije i karakterne slabosti.
Nakon toga, Vang je počeo da britanskoj strani pruža „konsultantske usluge“, a zatim su mu agenti MI-6 ponudili da direktno radi za britansku Vladu uz naknadu.
Vang se saglasio, nakon čega je britanska obaveštajna službena organizovala za njega posebnu špijunsku pripremu, a zatim ga poslala nazad u Kinu radi prikupljanja „važnih podataka“.
Naknadno je MI-6 na isti način vrbovao i njegovu ženu.
Kinesko Ministarstvo je istaklo da su nakon detaljne istrage i prikupljanja osnovanih dokaza, organi državne bezbednosti preduzeli mere, a istraga se nastavlja.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala