- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki zvaničnik: Vašington nije dozvolio napade na Rusiju raketama „atakams“

© AP Photo / John Hamiltonraketa atakams
raketa atakams - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu donele odluku o korišćenju taktičkih balističkih raketa „atakams“ za napade na Rusiju, izjavila je stalni predstavnik SAD pri NATO-u Džulijen Smit.
Prema njenim rečima, Ukrajinci su se obratili Americi u vezi sa upotrebom „nekog od dobijenog naoružanja“ zbog uspeha ruskih snaga u pravcu Harkova.

„Međutim, stav o dalekometnim raketama 'atakms' ostaje isti“, rekla je Smitova.

Podsetimo, američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je 31. maja da je predsednik Džozef Bajden dao saglasnost na napade na teritoriju Rusije američkim oružjem. Međutim, kako je rekao Blinken, reč je samo o napadima na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću. Istovremeno, on nije isključio mogućnost da će se domet napada američkim oružjem na rusku teritoriju povećavati.
Prema izvorima „Volstrit džurnala„, Vašington je odobrio upotrebu višecevnih raketnih sistema „hajmars“ i artiljerijskih sistema u Harkovskoj oblasti.
Oko deset evropskih zemalja je odobrilo Ukrajini da izvvodi napade njihovim oružjem na rusku teritoriju: Velika Britanija, Francuska, Poljska, Švedska, Češka, Finska, Holandija i baltičke države – Litvanija, Letonija, Estonija. Međutim, ministri odbrane zemalja Evropske unije, iako su većali o ovom pitanju, nisu mogli da postignu konsenzus. Protiv su, recimo, Mađarska, Španija, Italija i druge.
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio da predsednik i vojska znaju mogući odgovor Rusije na napade na njenu teritoriju i preduzimaju odgovarajuće kontramere, dok je Vladimir Putin poručio da predstavnici zemalja NATO-a, posebno u Evropi, moraju biti svesni sa čime se igraju.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 03.06.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Amerika spremne da razgovara sa Ukrajinom o proširenju geografije napada na Rusiju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala