- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Neverovatan poraz – Srbija bez finala!

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalska lopta
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2024
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije za igrače mlađe od 17 godina na neverovatan način je ispustila priliku da se plasira u finale Evropskog prvenstva.
Srbija je do 89. minuta vodila sa 2:1, ali je potom dozvolila Portugaliji da preokrene rezultat i da sa 3:2 prođe u finale.
Prilično turbulentno je počela prva polufinalna utakmica na Evropskom prvenstvu za kadete, sa šansama na obe strane. Već u prvom minutu mogli su Orlići do vođstva, Cvetković je iznenada bio u šansi, ali je otišao suviše iskosa sa desne strane, na kraju uspeo da šutira, ali je golman Portugala intervenisao.
Samo dva minuta kasnije odlična akcija Srbije završena je udarcem Rankovića, ali je golman Portugala izbio loptu krajnjim naporom u korner. Posle ubacivanja iz ugla sevnula je kontra Portugalaca, ali je u tom napadu rivala Ranković dva puta izblokirao opasne udarce reprezentacije sa Iberijskog poluostrva.
Potom, dve šanse u dva minuta za Orliće preko Maksimovića, najpre u devetom minutu, ali je posle fantastičnog dodavanja Rankovića reprezentativac Srbije slabo šutirao sa 15 metara, pravo u golmana. U desetom minutu šut je bio bolji i snažniji, sa slične udaljenosti, ali je ovoga puta čuvar mreže Portugala bio siguran.
Opasni su bili Portugalci kad im se ostavi prostora, pa su u prvom poluvremenu najbliži golu bili u 12. minutu posle šuta Koende, sa 22-23 metra sjajnim udarcem pogodio je prečku.
Sedam minuta kasnije ponovo je Portugal imao šansu posle kornera Srbije, Varela je ostao sam, umakao je odbrani Orlića i sa 19 metara očajno je šutirao, pored gola Jovanovića.
Kad već te dve šanse Portugalci nisu iskoristili, u 22. minutu usledila je kazna. Cvetković je pokrenuo akciju, razmenio je dupli pas sa Makevićem, i potom neodbranjivo šutirao sa 15 metara – 1:0.
Samo pet minuta kasnije lopta se srećno odbila do Makismovića, koji je šutirao sa deset metara, zamalo pored gola Portugala. U 28. minutu Portugal je mogao do izjednačenja, ali je Milosavljević posle šuta Gabrijela Silve izbio loptu gotovo sa gol-linije.
U 37. minutu Orlići su duplirali prednost, maestralni Cvetković je „navukao“ na sebe dvojicu igrača, pogidao glavi i na levoj strani odlično uposlio Rankovića, koji je šutirao, golman je odbio loptu, a ona je pogodila Felisisima i odsela u njegovom golu – 2:0.
U finišu prvog poluvremena malo je nedostajalo da ekipa Jovana Damjanovića (zbog suspenzije meč gledao sa tribina), postigne i treći gol, ali je udarac Vasilića zaustavila stativa.
Na startu drugog poluvremena potpuno drugačija slika, Portugalci su bili apsolutno nadmoćni, Orlići nemoćni. Prethodno, u 56. minutu dvostruka izmena u Srbiji, na teren su ušli Damjanović i Roganović, igru su napustili Makević i Simić.
Samo tri minuta kasnije Portugalci su se vratili u igru, posle prekida sam na tri metra od gola ostao je Silva, koji je lako savladao Jovanovića – 2:1. Posle tog gola usledio je još veći pad u igri Srbije.
Imao je Portugal dve kolosalne prilike za izjednačenje, najpre je Patrao ostao usamljen posle grube greške Orlića, imao je idealnu situaciju, ali je pokušao da zaobiđe Jovanovića, koji mu sebacio u noge, otklonio je opasnost, a potom je Milosavljević izbio loptu.
Nedugo potom, Mora je napravio dar-mar pored očigledno prilično umorne odbrane srpske reprezentacije, šutirao je sa 16 metara, a Jovanović je poglednom ispratio loptu koja je srećom završila zamalo pored njegovog gola.
Mogla je u 78. minutu sve te promašaje Srbija da kazni, Damjanović je dodao loptu do Vasilića, koji se nešto duže nameštao, na kraju ipak šutirao, a gotovo na gol-liniji izblokirao ga je Silva, koji je spasao svoj tim.
Ipak, za veliki pad u igri Srbija je kažnjena u 89. minutu, posle centaršuta sa desne strane Mora je ostao usamljen i sa pet metara lako je savladao Jovanovića za izjednačenje – 2:2.
Mogao je fantastični Mora već u prvom minutu nadoknade da kompletira preokret, šutirao je sa sedam metara, ali zamalo pored stative gola Jovanovića. Probao je atraktivno i Mota, iz prve je zahvatio loptu, ali je u 90+4. minutu šutirao preko gola Srbije.
Ipak, samo minut kasnije poklekla je odbrana Srbije, posle još jedne lepe akcije Portugalaca sa desne strane usamljen je ostao Trovisko, koji je glavom sa pet metara zakucao loptu u mrežu Jovanovića – 2:3.
Novak Đoković i Andrej Rubljov - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2024
SPORT
Đoković postavio Rubljovu „važno pitanje“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala