- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kako je jednim potezom Španija pobedila – separatizam

© Tanjug / AP Photo/Bernat ArmangueŠpanski premijer Pedro Sančez tokom usvajanja Zakona i amnestiji katalonskih separatista.
Španski premijer Pedro Sančez tokom usvajanja Zakona i amnestiji katalonskih separatista. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2024
Pratite nas
Usvajanje Zakona o amnestiji katalonskih separatista je mudar potez španskog premijera Pedra Sančeza što se videlo na lokalnim i regionalnim izborima u Kataloniji sredinom maja kad su separatisti izgubili većinu, smatra prof. dr Dušan Vasić, bivši ambasador SRJ u Meksiku.
Španski Kongres usvojio je u četvrtak Zakon kojim se odobrava amnestija katalonskih separatista što je bio uslov da katalonske stranke podrže drugi mandat španskog premijera Pedra Sančeza. Za zakon je glasalo 177 poslanika, dok ih je 172 bilo protiv.

Zakon o amnestiji separatista – mudar potez Pedra Sančeza

Sudovi će imati rok do dva meseca da primene zakon koji će poništiti pravne evidencije o stotinama funkcionera i aktivista koji su se zalagali za nezavisnost Katalonije od 2011. godine.
Očekuje se da će na osnovu tog zakona biti ukinut nalog za hapšenje lidera Zajedno za Kataloniju Karlesa Pudždemona koji je pobegao u Belgiju nakon što je predvodio održavanje referenduma za nezavisnost Katalonije 2017. godine.
Zakon o amnestiji katalonskih separatista izazvao je velike proteste u poslednjih nekoliko meseci, a opozicija planira da ospori taj zakon pred sudom.
Usvajanje Zakona o amnestiji katalonskih separatista veoma je mudar potez španskog premijera Pedra Sančeza i neće predstavljati veliki šok u španskom javnom mnjenju, smatra Vasić.

Poruka za Evropsku uniju

Zakon će imati i veliki efekat i na Evropu zato što je Španija u ovom mandatu predsedavajuća EU, a sve što radi privlači veliku pažnju jer se separatistički pokreti pojavljuju širom kontinenta, kaže Vasić za Sputnjik.
Zato bi izglasavanje Zakona o amnestiji moglo biti jedno iskustvo koje će i druge zemlje koristiti kad se nađu u sličnoj situaciji, a izgleda da će se sa protokom vremena mnoge evropske zemlje suočiti sa separatistima, dodaje Vasić.
Sa druge strane, EU se pokazala kao vrlo tolerantna prema separatistima i otuda ne bi trebalo da čudi da je sam Sančez shvatio da je bolje da postigne dogovor sa separatistima nego da uđe u oštar sukob koji bi mogao dovesti do teških posledica po jedinstvo države, ističe Vasić.
„Mislim da je njegova procena strateški bila vrlo uspešna i efikasna, a rezultat toga video se na lokalnim i regionalnim izborima koji su održani u Kataloniji 12. maja kad su upravo separatističke partije izgubile većinu koju su do tada imale u katalonskom parlamentu. Glavni pobednik izbora u Kataloniji u odnosu na separatiste koji su držali vlast jeste Socijalistička partija Katalonije zajedno sa partijom Katalonska levica. Te dve partije su krenule tragom dogovora sa Sančezom a narod je reagovao tako što ih je podržao.“

Amnestija separatista bez potresa u Španiji

Iako istraživanje lista Mundo iz marta pokazuje da je 62 odsto ispitanika širom Španije odbilo da podrži amnestiju, dok ju je u regionu Katalonije 48 odsto anketiranih podržalo, Vasić smatra da usvajanje Zakona neće izazvati veće potrese u Španiji.
Bez obzira što će oslobađanje nekoliko stotina separatista izazvati protivljenje značajnog broja Španaca, Parlament ipak oslikava većinsko raspoloženje naroda tako da je pitanje koliko su te ankete tačne, dodaje Vasić.
„Gledajući iz ugla budućnosti Španije, mislim da je to bila vrlo dobra i promišljena odluka i da će dati jako dobar efekat. Jer upravo je Vlada Španije predupredila da dođe do neželjenih posledica u daljem razvoju konfrontacije oko budućnosti Katalonije. Katalonija ima oko 7,5 miliona stanovnika i vrlo je razvijena, ali sukob koji je nastao oko toga da li će se odvojiti ili ne uticao je na to da su se mnoge strane firme povukle iz Katalonije kao i da su španski građani koji su imali uložen novac i firme povukli svoja sredstva ili počeli da ih povlače, što je oslabilo ekonomsku poziciju Katalonije. A sada se sve to vraća.“
Čak je i stvorena jedna komisija koja će voditi računa o tome da Katalonija nadoknadi ono što je izgubila u prethodne tri ili četiri godine i u pogledu ekonomskog razvoja i u procesima koji se odvijaju u EU, jer je od 2017. skrajnuta iz tih procesa, dodaje Vasić.

Uticaj amnestije na izbore za EP

Iako će se za sedam dana održati izbori za Evropski parlament, Vasić smatra da usvajanje Zakona o amnestiji neće dovesti do rasta popularnosti desničara, posebno ne takvog koji bi se podudarao sa onim što proizilazi iz anketa.
„Španci su narod koji je temperamentan i žestok i mislim da su prve reakcije možda na neki način ishitrene i uzrokovane iznenađenjem, jer to jeste značajno odstupanje od sadašnje prakse sudova i nikad se nije takvo pomilovanje desilo. Mada moram da stavim jednu malu rezervu. U roku od 15 dana Zakon će biti objavljen u njihovom službenom listu, od tada kreće rok u kome se može pokrenuti postupak i sigurno će dve desničarske partije Voks i Narodna partija pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom da dokažu da taj zakon nije u skladu sa Ustavom. Ali ne verujem da će u tome uspeti.“
A Sančezov potez će povećati broj poslanika iz njegove Španske socijalističke radničke partije u Evropskom parlamentu, zaključio je Vasić.
Pogledajte i:
SVET
Miting u Madridu protiv amnestije katalonskih separatista /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala