- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bela kuća: Bajden ne želi da bude odgovoran za početak svetskog rata

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2024
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden ne želi da bude odgovoran za početak trećeg svetskog rata, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi govoreći o mogućnosti sukoba između SAD i Rusije.
„Zabrinuti smo zbog eskalacije od samog početka ovog rata i zabrinutost i dalje postoji. Predsednik je rekao da ne želi da bude odgovoran za početak trećeg svetskog rata“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“, komentarišući američku podršku Kijevu u ukrajinskom sukobu.
On je napomenuo da Sjedinjene Američke Države ne traže sukob sa Rusijom niti bilo kojom drugom nuklearnom silom.
Kirbi je, takođe, istakao da američki predsednik Džozef Bajden shvata sve posledice svoje odluke da ukine zabranu za izvođenje napada ukrajinskih oružanih snaga američkim oružjem duboko na rusku teritoriju.
„Predsednik je pogledao diskusiju međuresornog tima, uverio se da je shvatio sve posledice ovog zahteva i zatim ga odobrio“, rekao je Kirbi u intervjuu za „Ej-Bi-Si njuz“, komentarišući Bajdenovu odluku da ukine zabranu ukrajinskoj vojsci da koristi američko oružje za napade na teritoriju Rusije.
Kirbi je dodao da je dozvola trenutno ograničena i da se odnosi na one ciljeve unutar Rusije koji, po mišljenju SAD, mogu predstavljati pretnju za Harkovsku oblast.
Predstavnik Bele kuće je napomenuo da su ciljevi udara ukrajinskih oružanih snaga vatreni položaji ruske vojske.
„Oni (Ukrajina) su zatražili ograničenu dozvolu da koriste oružje koje su isporučile SAD protiv neposredne pretnje preko granice. Radi se o lokacijama vojske, vatrenim položajima i logističkim bazama“, objasnio je on.
Ranije su u američkom Stejt departmentu izjavili da je američki predsednik Bajden dozvolio Ukrajini da koristi američko oružje za protivbaterijsku borbu protiv ciljeva na teritoriji Rusije koji prete Harkovskoj oblasti, ali je ostavio na snazi zabranu upotrebe operativno-taktičkih raketa „atakams“ i drugog vatrenog oružja velikog dometa.
Komentarišući ovakvu zapadnu retoriku, ruski lider Vladimir Putin je napomenuo da predstavnici NATO-a moraju biti svesni sa čime se igraju. On je podsetio da su zemlje Alijanse u Evropi po pravilu entiteti sa malom teritorijom i veoma gustom naseljenošću.
Iskander M - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija upozorava Zapad: Ne pravite fatalnu grešku – ovo nije nuklearni blef
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala