- Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
MOJA PRIČA
Donosimo vam životne priče, reportaže i neobične sudbine ljudi koji društvo čine boljim.

Veliki podvig na planetarnom nivou: Srbin krenuo na vrh sveta – biciklom

© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan ŠibalićDragan Šibalić
Dragan Šibalić  - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Pratite nas
Dragan Šibalić u novoj je avanturi koja će trajati godinu dana. Toliko mu je potrebno da biciklom doputuje iz Nikeje u Turskoj do Mont Everesta. „Putevima svile“ od 11. aprila već je prešao više od dve hiljade kilometara. Uživa, kao kada je vozio do Tokija. Trenutno ima samo jednu neostvarenu želju, da se i popne na vrh sveta, kad je već tamo.
„Nisam mogao da sedim miran kod kuće. Pošto zbog globalnih okolnosti ne mogu da realizujem Planetarnu odiseju, put oko sveta, morao sam u ovu. Preći ću 20 hiljada kilometara, kroz 12 država“, kaže nam ovaj Kraljevčanin koga smo zatekli nedaleko od Tatlana, kod jezera Van u Turskoj.
Objašnjava da se na sličan poduhvat do sada odlučio samo jedan Skandinavac, išao je 1996. biciklom od Švedske do Mont Everesta, popeo se, ali uspon je za sada tema za razmišljanje.
Čovek koji je biciklom prešao 14 hiljada kilometara do Tokija nije se posebno spremao za ovo putovanje. Nabavio je opremu i prešao „samo celu Crnu Goru“, da isproba novi bicikl.
Uskoro će ući u Iran, iz Irana u Jermeniju, zatim u Gruziju, Rusiju, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan. Slede Kina, Pakistan, Indija, pa cilj, Nepal.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan ŠibalićProlazi kroz različite predele, koristi ovu priliku da ih vidi, da uživa u netaknutoj prirodi
Prolazi kroz različite predele, koristi ovu priliku da ih vidi, da uživa u netaknutoj prirodi - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Prolazi kroz različite predele, koristi ovu priliku da ih vidi, da uživa u netaknutoj prirodi

U svakoj zemlji osvaja planinu

„Ne mogu sve zemlje ni da popamtim, ali nije stvar samo u vožnji i kilometrima, juče sam išao na planinu Nemrut, vulkan, na 2948 metara. To sam planinario i uspeo da se popnem, pošto sam sebi zacrtao cilj, da se u svakoj zemlji popnem na neku planinu, pored biciklizma volim i planinarenje“.
Šibalić uglavnom spava pod otvorenim nebom, u šatoru, a u većim gradovima u hotelu. Mora, da bi napunio bateriju telefona i opreo veš.

Turci svaki dan zovu na ručak

Dodaje da je prošao kroz nestvarne predele, koristi ovu priliku da ih vidi, da uživa u netaknutoj prirodi, ali pre svega uživa u upoznavanju ljudi, u razgovoru. Na putovanjima je prolazio Turskom, ali crnomorskom obalom. Prvi put je prošao kroz centralni deo zemlje, oduševljen je.
„Nisam do sada sreo ovako gostoljubive ljude. Na svakom koraku me zaustavljaju, zovu na čaj, ručak. Bukvalno nema dana da me neko ne pozove. Teško se sporazumevamo, retko ko zna engleski, ali imamo gugl prevodioca. Interesuje ih odakle sam, gde idem. Plan ih ostavi u neverici, ali su i oduševljeni. Interesuje ih i kako se živi u Srbiji“.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan Šibalić„Nisam do sada sreo ovako gostoljubive ljude. Na svakom koraku me zaustavljaju, zovu na čaj, ručak",
„Nisam do sada sreo ovako gostoljubive ljude. Na svakom koraku me zaustavljaju, zovu na čaj, ručak,  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
„Nisam do sada sreo ovako gostoljubive ljude. Na svakom koraku me zaustavljaju, zovu na čaj, ručak",

Mračni kanjon najlepše iskustvo

Oduševljen je Kapadokijom, posebno podzemnim gradom Derinkuju, „Put svile“ zato i služi, da bi video, naučio što više:
„Najlepši deo kroz koji sam prošao je Karanlik kanjon, Mračni kanjon. To je desetak kilometara puta koji su meštani sami pravili 130 godina, sa kolena na koleno su prenosili posao predaka dok ga nisu napravili. Država nikada nije htela da pomogne, jer je bilo skupo. Morali su ručno da probiju četrdesetak tunela. Zaista je impresivno“.
U Turskoj je sreo i druge avanturiste, iz Holandije, Nemačke, ali niko nije krenuo do Nepala, daleko je, ali i skupo.
Njemu su pomogli stari prijatelji, turska fabrika tekstila za koju radi u Kraljevu, ali najveći deo novca je od prodaje knjiga koje je napisao, "Biciklom od Srbije do Tokija" i "Hodočašće svetom srpskom zemljom", o obilasku Kosova i Metohije, svetinjama i ljudima.
Trebalo bi da proda pet hiljada knjiga da skupi novac samo za dozvolu za uspon na Everest.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan ŠibalićOduševljen je Kapadokijom, obišao je podzemni gradov prvih hrišćana
Oduševljen je Kapadokijom, obišao je podzemni gradov prvih hrišćana - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Oduševljen je Kapadokijom, obišao je podzemni gradov prvih hrišćana

Plan da se popne na Everest

Planira do Katmandua, posle ima još oko 400 kilometara do prvog baznog kampa na Mont Everestu.
„To planiram takođe da pređem biciklom, nešto i peške, zavisi od terena. Planiram da se popnem u prvi bazni kamp i vrh Kalapatar, on je na 5555 metara. Odatle je najlepši pogled na Mont Everest. Pokušaću da prikupim pare, bilo bi glupo da stignem do tamo, a da ne pokušam da se popnem na vrh sveta“.
Opremu ima, ali dozvola košta 10 hiljada evra, a treba i dva meseca boraviti u kampu, platiti vodiče.
Veruje da će stići u Katmandu tačno godinu dana od početka avanture, u martu ili aprilu sledeće godine, kad je i vreme uspona.
© Foto : Sputnjiku ustupio Dragan ŠibalićMračni kanjon, put sa 40 tunela koji su meštani sami gradili 130 godina
Mračni kanjon, put  sa 40 tunela koji su meštani sami gradili 130 godina - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Mračni kanjon, put sa 40 tunela koji su meštani sami gradili 130 godina
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala