- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Svojim odnosom prema sukobu u Ukrajini nemački kancelar uspeo da iznervira mnoge

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu
Nemački kancelar Olaf Šolc u Bundestagu - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Pratite nas
Svojim odnosom prema sukobu u Ukrajini nemački kancelar Olaf Šolc uspeo je da iznervira mnoge i stvori sam sebi probleme, piše „Advans“.

„Prvo je bio skeptičan, odbijajući, na primer, da šalje nemačke tenkove u Ukrajinu. Onda je popustio pod pritiskom SAD i sada mu to prebacuju čak i oni koji su bili začuđeni kada Šolc nije nudio pomoć Kijevu“, navodi se u članku.

Kako se navodi, mnogima se nije dopalo što se lider najveće ekonomije u Evropi tako lako predaje pod pritiskom.
Nedavno je poslanik Bundestaga Sara Vagenkneht rekla da nemački kancelar predstavlja opasnost po bezbednost Nemačke zbog odluke da dozvoli Kijevu da nemačkim oružjem gađa teritoriju Rusije.
Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je zemlje NATO da treba da budu svesne sa čime se igraju kada govore o planovima da dozvole Ukrajini da izvode udare unutar ruske teritorije oružjem koje je Kijev dobio od Zapada.
Podsetimo, predstavnik Stejt departmenta je ovih dana rekao da je američki predsednik Džozef Bajden dozvolio Kijevu da koristi američko oružje za udare na ciljeve na ruskoj teritoriji koja se graniči sa Harkovskom oblašću.
„Vol strit džornal“ je, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da su SAD dale Ukrajini dozvolu da za napade na teritoriji Rusije koriste višecevne bacače raketa „hajmars“, raketne sisteme GMLRS i artiljeriju.
Zabrana i dalje važi za rakete „atakams“.
Potom se oglasio i državni sekretar Entoni Blinken koji nije isključio mogućnost da će ukrajinski udari američkim oružjem ići sve više u dubinu ruske teritorije. On je rekao i da će Zapad nastaviti da koriguje strategiju po pitanju Ukrajine.
Ubrzo zatim oglasili su se i Norveška i Finska koje su takođe Ukrajini dale zeleno svetlo da gađaju mete na teritoriji Rusije rekavši da je to u skladu sa pravom Kijeva na odbranu.
Prethodno je i Velika Britanija saopštila da je dozvolila Ukrajini da koristi rakete „storm šedou“ za napade na objekte na teritoriji Rusije.
Međutim, prema tvrdnjama generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, London zapravo nikada i nije ograničavao Kijev kada je reč o načinu upotrebe tih raketa.
Specijalna vojna operacija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
SVET
Bivši američki obaveštajac: Neće Kijev, nego Zapad da napada Rusiju
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala