- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Svetlost iz davne budućnosti | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Pratite nas
U emisiji otkrivamo kako nastaju slike ravnoteže kao i zbog čega je poznati scenograf, posle 200 pozorišnih predstava, i zvanično postao –čarobnjak scene.
Kako izgleda slikarstvo koje već decenijama predstavlja duboko intimnu umetničku ispovest o sebi i o svetu, slikarstvo za koje su kritičari odavno rekli da teži da „duvanjem u svetle stvari stvori svetlost“ – pitamo jednog od „najprefinjenijih“ naših slikara Dragana Stojkova čija je izložba „Slike ravnoteže“ nedavno otvorena u galeriji Kolarčeve zadužbine.
Kakvi novi izazovi stoje pred našim najboljim orkestrom – Beogradskom filharmonijom, kakvi su novi programi i uvek prisutna muzička iznenađenja pred publikom – pitamo Jelenu Milašinović iz BF.
Šta nam je donelo nasleđe „bejbi-bumera“, da li moderni „prinčevi“ i „princeze“ više veruju mobilnim telefonima ili roditeljima, neka su od pitanja koje postavlja knjiga „Svaka porodica ima svoju priču“ o kojoj razgovaramo sa porodičnim psihoterapeutom Mirnom Zelić.
Da li je film zaista promenio svet i kolika zasluga za tu promenu pripada našem Milošu Miši Radivojeviću – tema je drugog dokumentarca iz serije započete ostvarenjem „Film davne budućnosti“ , projekta o kojem razgovaramo sa njegovim tvorcima, rediteljima Darkom Bajićem i Sinišom Cvetićem.
U „Orbiti kulture“ predstavljamo i nedavno objavljenu monografiju „Geroslav Zarić Gera, Čarobnjak scene“ izdavačke kuće Službeni glasnik, čiji je autor Živadin Mitrović. Reč je o knjizi koja predstavlja Zarićev scenografski rad koji obuhvata više od 200 realizovanih pozorišnih predstava, ali i značajan slikarski opus, upotpunjen porodičnim i profesionalnim fotografijama.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala