- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misteriozna piramida na tlu Indonezije: Naučnici spore o civilizaciji ledenog doba

CC0 / Slika generisana veštačkom inteligencijom / Civilizacija pre potopa
Civilizacija pre potopa - Sputnik Srbija, 1920, 01.06.2024
Pratite nas
Arheološki spomenik Gununug Padang na zapadu ostrva Java izgradila je moćna civilizacija pre 25 hiljada godina, smatraju naučnici iz Indonezije. Međutim, u naučnoj zajednici se vodi žestoka debata oko te hipoteze.
U oktobru prošle godine objavljen je članak o arheološkom kompleksu Gunung Padang u časopisu „Arheolodžikal prospekšn“.
Autori članka tvrde da je reč o piramidi-grobnici čija je izgradnja započeta u periodu između 25.000 i 14.000 godine pre nove ere.
Međutim, autori su pisali o naprednim građevinskim tehnologijama u vreme kada poljoprivrede još nije bilo. Redakcija časopisa je pod pritiskom naučne zajednice, nakon provere autorskih navoda, povukla članak.

Misteriozni Gunung Patang

U indonežanskoj provinciji Zapadna Java nalazi se više od 200 spomenika. Gunung Patang je jedan od najupečatljivijih i najmisterioznijih. Nalazi se na vrhu ugašenog vulkana.
Prvi podaci o njemu datiraju iz 1891. godine, u vreme holandske kolonizacije, a kasnije ga je istraživao arheolog Nikolas Krom i ocenio da je reč o grobnici. Meštani su 1979. godine naišli na megalite, koje su istražili arheolozi i 1998. godine je na tom mestu napravljen nacionalni park.
Spomenik je visok 150 metara, a njegova površina iznosi oko hiljadu kvadratnih metara. Reč je o najvećoj megalitskoj strukturi u jugoistočnoj Aziji.
Gunung Patang („Planinu prosvetljenja“) meštani smatraju svetim mestim. U prošlosti je korišćen za izvođenje rituala.
Spomenik je od 2011. do 2014. godine proučavala ekspedicija koju je predvodio geolog Deni Natavidžaja.

Prema navodima autora, najstariji delovi su stari 25 hiljada godina, što je dalo osnove za tvrdnju da je izgradnja piramide započeta tokom ledenog doba.

Međutim, njihov zaključak protivreči svim prikupljenim arheološkim materijalima, prema kojima se najstarije pećinsko naselje na svetu pojavilo u Turskoj pre 11 hiljada godina — Gobekli Tepe, a najstarija Džoserova piramida — u Egiptu pre 4.600 godina.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala