- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni sud BiH ponovo udara na imovinu Republike Srpske

© Foto : Sputnjiku ustupila RTRSUstavni sud BiH
Ustavni sud BiH - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Ustavni sud BiH, u kojem nema predstavnika Republike Srpske, odlučio je da je neustavan Zakon Republike Srpske o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koja je, kako je navedeno, u isključivoj nadležnosti BiH.
Time je ovaj sud odlučio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje ove pravne materije, prenosi RTRS.
Sud je odluku doneo na dvodnevnoj sednici u Sarajevu odlučujući po zahtevu članova Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića, 11 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i pet delegata Doma naroda za ocenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.
Ustavni sud BiH je na dvodnevnoj sednici izabrao novu predsednicu i potpredsednike, čiji mandati počinju 1. juna i dopunu Pravila o radu kojom je omogućeno produženje mandata sudije dok novoizabrani ne preuzme dužnost.

Direktno kršenje Ustava

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić izjavio je da Ustavni sud BiH svojim internim aktima direktno krši Ustav BiH koji bi trebalo da ispravno tumači i da odlukama direktno udara na Republiku Srpsku i sve njene građane.
„Ovde čak nema ni tumačenja Ustava jer je propisano kada sudije odlaze u penziju. Ono što se vidi iz ovoga jeste da se diskriminišu svi ostali građani koji ostvaruju radno-pravni status. Jasno su propisani uslovi odlaska u penziju sa 65 godina ili 70 godina starosti“, napomenuo je Kojić.
Govoreći o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa pravom na imovinu, što je propisano Ustavima Republike Srpske i Federacije BiH, Kojić je istakao da je Ustavni sud BiH ovakvim postupanjem sebe pozicionirao kao otuđeni centar moći.
„Oni nemaju prava da donose bilo kakve odluke u vezi sa imovinom na Jahorini pod plaštom da se navodno radi o imovini BiH“, naglasio je Kojić i napomenuo da se svojinska prava uređuju ustavima entiteta.
Kojić je istakao da BiH nije nadležna za imovinu, pa ni u slučaju da Ustavni sud BiH donosi odluku o privremenoj meri prodaje zemljišta na Jahorini.
Prema njegovim rečima, na taj način se sprečava Republika Srpska da jača ekonomiju i privredu.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala