- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ratnohuškački krik Sarajeva zbog rezolucije o Srebrenici utihnuo po preporuci Zapada — za sada

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Zastava Bosne i Hercegovine
Zastava Bosne i Hercegovine - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Poslovica „ko dugome jamu kopa, sam u nju pada“ očito se može primeniti na dešavanja u Sarajevu posle usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, s obzirom da se BiH suočava sa mogućnošću da joj se ovaj dokument vrati kao bumerang u vidu ozbiljne krize. Zbog toga je i utihnula ratnohuškačka retorika političkih predstavnika Bošnjaka.
Politikolog iz Banjaluke saglasan je da je usvajanje neobavezujuće rezolucije o Srebrenici u GS UN ali i pre toga — zvanična podrška koja je tome stigla iz BiH, a da se srpska strana nije složila s tim, vratilo BiH u period većih i ozbiljnijih tenzija.

Bumerang koji čeka Sarajevo

Sarajevo je glasanje na Ist riveru pobednički dočekalo, ali vrlo brzo je ta ratoborna retorika utihnula, zbog najave iz Republike Srpske da će zatražiti mirno razdruživanje od Federacije. To je Sarajevo stavilo pred mogućnost da BiH kao država lako može da prestane da postoji.

„Oni su sada spustili loptu, i to dobro, i primiruju situaciju kada je reč o rezoluciji, a jedino reaguju na najave Milorada Dodika oko razdruživanja u BiH", kaže Kozomara.

S druge strane, dodaje on, svedoci smo i svakodnevnih surovih pretnji ovdašnjeg američkog ambasadora da ako to Dodik odnosno RS uradi da će biti uništena, da će nestati.
Kozomara upozorava da Bošnjaci nisu spremni da prihvate nikakvo razdruživanje, kao što ni Zapad to neće da dozvoli.
„Ovo će samo proizvesti dodatnu krizu koja će se produbljivati u BiH posebno što je jedina politika koja se u Sarajevu vodi takva da se svodi da se podmetne što više klipova u točkove RS. Niko se ne bavi ni ekonomijom države niti ičim drugim osim rušenja RS. Dalji scenario će biti sve gori i on će trajati dok se zaista ne promeni odnos snaga u svetu,“ mišljenja je naš sagovornik.

Ćute jer ih Zapad tako savetuje

Republika Srpska, napominje Kozomara, sada ima mnogo jaču podršku u međunarodnim vodama nego pre nekoliko godina, i toga su svesni i u Sarajevu i na Zapadu, ali je ta podrška još nedovoljna da bi Banjaluka uspela da dalje krene sama. S druge strane, tišina oko rezolucije iz Sarajeva koja je naglo nastupila ima, kaže on, i svoju pozadinu.
„Sarajevo će pokušati reviziju rezolucije o genocidu pred Međunarodnim sudom u Hagu kako bi RS proglasili genocidnom kako bi ona potonula, odnosno ne bi mogla da opstane kao nešto što je nastalo na genocidu. To će pokušati ali to nije proces koji je kratak period, već to traje godinama a do tada ostaje otvoreno pitanje šta će se tu dešavati. Verujem da je njihova ćutnja sada nastala po savetu njihovih saveznika,“ ocena je Kozomare, uz komentar da, ako se zakon bude pitao, pravne mogućnosti Sarajeva po ovom pitanju su skoro pa nikakve.

Pretnje Srpskoj već počele

Kozomara smatra da je veća mogućnost da Zapad uvede sankcije RS s obzirom da je pre dva dana delegacija američke ambasade bila u Banjaluci.
„Tada su direktorima banaka bukvalno zapretili da će im oduzeti licence za rad ako budu poslovali sa institucijama RS. Dakle polako se priprema jedna surova akcija prema RS a kako će RS na to da odgovori videćemo. Bošnjaci će uraditi ono što im bude rečeno isključivo u američkoj ambasadi i to je svima jasno,“ veruje Kozomara.
Kozomara se osvrnuo i na iznenadni zahtev bošnjačkog kluba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da za 3. jun sazove hitna sednica ovog tela posle više meseci blokade njegovog rada. Bošnjaci traže izmene i dopune Poslovnika kako bi navodno onemogućili predlaganje neustavnih zakona.
„Ovo na prvi pogled nema mnogo veze s rezolucijom o Srebrenici, iako dolazi neposredno posle glasanja o njoj u GS UN, a ako i ima, ne može biti usvojeno jer Srbi neće da podrže ovaj predlog“, kaže on.
Srpski klub već najavio da ovu inicijativu Bošnjaka neće podržati.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
REGION
Dodik: Republika Srpska ima pravo na odluku o mirnom razdruživanju, sporazum do kraja juna
Dečak sa srpskom zastavom - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
REGION
Na Svesrpskom saboru biće predstavljena deklaracija koju će usvojiti skupštine Srpske i Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala