- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Olga, Srbija te je čekala skoro deceniju – „Suze olakšanja i radosti“

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDOlga Danilović
Olga Danilović - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Olga Danilović, srpska teniserka, završila je meč protiv Danijel Kolins u četvrtak oko 18:30, a već od 11 časova narednog dana morala je ponovo na teren. Ne samo da je uspela se vrati posle prvog seta koji je izgubila 6:0, već je imala snage za tročasovnu dramu koja je na kraju pripala njoj jer kako kaže tenis je patnja u kojoj uživa.
Poslednji put Srbija je imala predstavnicu u osmini finala Grend slema još 2015. godine kada je Jelena Janković takav uspeh postigla na Vimbldonu. Tada je proslavljena srpska teniserka pobedila, a Srbija je na sličan uspeh čekala skoro deceniju.
Prošle godine na engleskoj travi iznenadila je Natalija Stevanović proslakom preko kvalifikacija u treće kolo, ali još veći uspeh napravila je godinu dana kasnije neverovatna, nepokolbljiva Olga Danilović.
Kada je Danijel Kolins jedva uspela da se izvuče u Madridu na licu srpske teniserke jasno se videla velika žal za propuštenom šansom, ali i želja da joj već narednog puta pokaže ko je ona zapravo. Priliku je dobila već u Parizu gde je uspela da se osveti, a onda je Olgu sačekao novi pakleni zadatak.
Odigrala je Dona Vekić odličan meč protiv Marte Kostjuk i imala je nekoliko sati više za oporavak u odnosu na Srpkinju koja je na terenu provela i više vremena. Videlo se da će posao biti težak u prvom setu u kom Olga nije mogla do gema, ali potom se desilo čudo!
Najpre je srpska teniserka izjednačila, a onda prošla kroz pravu dramu u trećem setu da bi obezbedila mesto u osmini finala.
„Ne znam šta da kažem. Hvala vam, svima hvala na podršci. Uživam, ne znam kako sam dobila ovaj meč. Ne znam, ne znam… Hvala svima, vreme je bilo loše. Vi ste teniska zemlja. Hvala vam. Volim da igram ovde, igrala sam treće kolo i prošle godine. Volim šljaku, volim Pariz. Mnogo mi znači“, rekla je Olga koja je u suzama slavila pobedu.
Aplauzi, ovacije i navijanje trajalo je minutima posle meča što je Danilovićevu posebno raznežilo. Do ove pobede put je bio malo je reći trnovit.
„Videla sam raspored, završila sam meč kasno. Jedva sam zaspala. Radim za ovakve momente. Uživam u patnji, jer je tenis na neki način patnja”, rekla je Olga po završetku meča.
Uspeh koji je napravila postaje još veći kada se uzme u obzir da se bori sa hroničnom povredom kolena, da je do osmine finala stigla posle tri odigrana meča u kvalifikacijama i da je isper sebe imala daleko bolje rangirane protivnice.
Njena emotivna reakcija obišla je svet, Olga je trenutno najveća senzacija na pariskoj šljaci, a do toga je kako kaže došla jer nije želela da se preda.
Osećam se umorno i osećam se veoma srećno. Izgubila sam prvi set sa 6:0. Mislila sam da će biti brzo, i srećna sam što sam se izborila sa teškim situacijama, teškim poenima. Vrlo sam zadovoljna kako sam se ponašala na terenu. Već smo igrale tri sata. Tada se ne razmišlja o umoru, o tome da li ti forhend radi ili ne, već samo razmišljaš o sledećem poenu", rekla je Olga na konferenciji za medije.
Pričala je i o tome kako je uspela da se oporavi za tako kratko vreme.
Moj trener kaže – uvek je važno osovjiti poslednji poen, haha. Velika pobeda juče, ali ostavila sam telefon, držala se svoje rutine, jer sam znala da me čeka novi meč. Igrala sam dan za danom protiv vrhunskih igračica, a igra mi je i dalje bila tu. Borila sam se sve vreme. Suština je u tome da veruješ u sebe. Ona je igrala sjajno, i ja sam bila dobra, nijanse su odlučile, ključ je da se ne odustane", istakla je Danilovićeva.
A onda, eksplozija emocija.
Suze olakšanja i radosti. Igrale smo tri sata i osam minuta. Taj nivo stresa tako dugo, ne znam ni je li to zdravo, sve je izašlo iz mene. Bio je to trenutak u kojem kažem sebi ‘zaslužila sam ovo’. Borila sam se za svaki udarac, ponosna sam bila na sebe i želela sam da upijem taj trenutak, i da uživam, jer juče nisam imala vremena da uživam", rekla je sjajna srpska teniserka.
Govorila je i o tome koliko je inspirišu uspesi Novaka Đokovića, najboljeg tenisera sveta.
Mnogo puta sam pričala o Novaku, nije problem da pričamo o njemu. Ono što imamo u Srbiji, ne cenimo dovoljno. On je sjajan igrač, pričaću iz svog ugla. Sjajan je kao čovek, za mene najbolji igrač svih vremena. Ponosno predstavlja svoju zemlju, priča sa nama često. Pričam sa njim o nekim stvarima na dnevnom nivou, daje mi savete, da ne pravim iste greške kao i on. Igrala sam sa njim na Junajted kupu, osetila sam olakšanje kada smo pobedili. Igrali smo zajedno, dobili meč. Nadam se da ćemo ceniti još više ono što imamo", rekla je senzacija Rolan Garosa.
Olga je još jedan dokaz da je rang nebitan kada je želja velika, a Olgina je bila i više od toga. Tri pobede na Rolan Garosu odnosno šest računajući kvalifikacije donele su joj skok od 18 pozicija na VTA listi, a još jedna pobeda odvela bi je u top 80 teniserki sveta.
Za četvrtfinale i još veći uspeh Danilovićeva će igrati protiv pobednice duela Marketa Vondrušova – Kloe Pake.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
SPORT
Novak i Lorenco u večernjem terminu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala