Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Novi atak na privatnu imovinu Srba: Beograd reagovao na odluku o eksproprijaciji zemljišta na KiM

© Sputnik / Teodor AnastasijevićZubin Potok
Zubin Potok - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je, povodom nove odluke prištinske vlade o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok, da to predstavlja novi atak na privatnu imovinu Srba.
Istovremeno, u severnom delu Kosovske Mitrovice Kurtijevi nelegalni i nelegitimni predstavnici prete otvaranjem mosta na Ibru kao novi vid provokacije i zastrašivanja Srba, ukazuju iz Kancelarije za KiM.
Kako se navodi, to je još jedan pokazatelj da Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi jednostrane i protivpravne odluke i to na direktnu štetu srpskog naroda, kao i da, kada je potrebno naškoditi Srbima, ne preza od kršenja ni sopstvenih zakona i propisa, niti sporazuma iz dijaloga i to pred očima kompletne međunarodne zajednice.
U saopštenju se navodi da, iako su se protiv nelegalne eksproprijacije na severu Kosova i Metohije jasno oglasili svi predstavnici međunarodne zajednice i uprkos činjenici da su takvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim pravnim aktima i tome što su čak i određene takozvane sudske instance iz Prištine presudile da je eksproprijacija urađena mimo važećih propisa, Kurti se u svom antisrpskom bunilu oglušuje o sve, samo da napakosti srpskom narodu.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi da su Srbi na severu Kosova i Metohije pune tri godine taoci Kurtija i njegove nasilničke i ratnohuškačke politike.
Na meti su i objekti Srpske pravoslavne crkve, privatni posedi Srba, obrazovne ustanove poput Univerziteta čije radove je zatvorio, otimanje zgrada za socijalno ugroženo stanovništvo, uzurpacija lečilišnog kompleksa „Rajska banja“, izbacivanje redakcije „Jedinstva“ na ulicu, dok njegove falange pucaju, hapse i prebijaju Srbe i vladaju srpskim opštinama sa 3,5 odsto albanskih glasova, ističe se u saopštenju.
„To je Kurtijeva demokratija i vladavina prava, iza koje se krije ogoljeni teror“, zaključuje se u saopštenju.

„Klasična otimačina srpske zemlje“

Srpska lista je saopštila da odluka prištinskih vlasti o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok nije eksproprijacija, već klasična otimačina srpske zemlje i deo sistematskog terorisanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
Ta odluka otkriva jasnu nameru da se kroz institucionalno nasilje i represiju Kosovo i Metohija etnički očiste od Srba, navode iz Srpske liste.
„Očekujemo da međunarodna zajednica jasno i nedvosmisleno osudi donošenje ove odluke tj. otimanje zemlje od srpskih domaćina i zahteva povraćaj u pređašnje stanje, te uklanjanje nelegalnih baza sa monoetničkim parapolicijskim jedinicama“, navodi se u saopštenju.
Srpska lista naglašava takođe da se ta antisrpska odluka i plan za progon Srba moraju zaustaviti i da u 21. veku, kada se pitanje privatne imovine štiti i posebno tretira, na Kosovu i Metohiji pravo slobodnog uživanja imovine za Srbe ne postoji.
„Simultanim antisrpskim odlukama Kurti svakoga dana čini život našem narodu težim i odgovornost je na međunarodnim predstavnicima da takvo delovanje osude i spreče ili će biti podjednako odgovorni jer svojim nečinjenjem biće saučesnici u Kurtijevim nedelima“, navodi Srpska lista.
Leposavić, pripreme za obeležavanje Dana srpskog jedinstva - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
SRBIJA
Vlada u Prištini usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala