- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Gordana Siljanovska Davkova: Uveriću Grke da sam u pravu oko naziva Makedonije

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKIGordana Siljanovska Davkova
Gordana Siljanovska Davkova - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izjavila je da će pregovorima uveriti Grke da je u pravu kada koristi naziv Makedonija, umesto novog ustavnog naziva države Republika Severna Makedonija.
Ona je iz Ohrida poručila da ima plan kako da postupi sa Grčkom i Prespanskim sporazumom, javljaju makedonski mediji.
„Naravno da imam plan, plan je da gradimo dobrosusedske odnose. Plan nudi poštovanje i zahteva poštovanje. Mislim da umetnost mogućeg treba tražiti u politici, uskoro ćemo to učiniti. Moja prva izjava je bila da neću ići po svetu, da želim da upoznam svoje komšije i mislim da ću to postići. Politika zahteva dijalog i ja sam spremna da ga tražimo i zajedno prevazilazimo probleme“, rekla je Gordana Siljanovska Davkova.
Prokomentarisala je i mogućnost da Atina povede postupak pred Međunarodnim sudom u Hagu zbog Prespanskog sporazuma.
„Isti međunarodni sud gde smo bili sa Grčkom odlučio je o članu 11 privremenog sporazuma. To je takođe međunarodni ugovor. Ne verujem da će to odmah ići na sud. U Prespanskom sporazumu dolazi do eskalacije, prvo ide u UN, pa onda na sud. Presuda suda treba da bude ‘erga omnes’, ali to se desilo u našem slučaju“, dodala je Gordana Siljanovska Davkova.
Na pitanje da li će i dalje koristiti ime Makedonija uprkos međunarodnom pritisku, odgovorila je da za razliku od drugih poštuje međunarodno pravo.
„Rekla sam da poštujem Prespanski sporazum, poštujem međunarodno pravo za razliku od drugih, govorim o ličnom opredeljenju, to je pravo koje je garantovano višim aktima u bilateralnim sporazumima“, kazala je ona, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
Gordana Siljanovska Davkova položila je zakletvu na mesto predsednika Severne Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 12.05.2024
REGION
Siljanovska položila zakletvu, izostavila reč „Severna“ iz naziva države – reagovala Grčka
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala