Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Brnabićeva sa šefom posmatračke misije ODIHR: Postignut širi društveni konsenzus o primeni preporuka

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa VučkovićPredsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a Lambertom Zanierom
Predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a Lambertom Zanierom  - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom posmatračke Misije ODIHR-a Lambertom Zanierom o parlamentarnom dijalogu poslaničkih grupa tokom koga je, kako je rekla, postignut širi društveni konsenzus o primeni preporuka te organizacije na unapređenju izbornih uslova.
Kako je saopšteno iz parlamenta, Brnabićeva je istakla da joj je drago što je uspostavljen parlamentarni dijalog poslaničkih grupa, u okviru kojeg je na samom početku izražena saglasnost svih strana i postignut širi društveni konsenzus o tome da bi sve preporuke ODIHR-a za unapređenje izbornih uslova iz Finalnog izveštaja sa posmatranja parlamentarnih izbora iz decembra 2023. godine, trebalo da budu ispunjene.
Ona je informisala ambasadora o zahtevima koje je iznela opozicija u okviru dijaloga i rekla da je ispunjen zahtev opozicije za spajanje svih lokalnih izbora sa beogradskim izborima, tako da su, nakon usvajanja neophodnih zakonskih izmena, za 2. jun raspisani i lokalni izbori u 89 gradova, opština i gradskih opština u Republici Srbiji.
Takođe, izjavila je da je prihvaćen zahtev opozicije povodom izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, iako se ovim zahtevom narušavaju izborna prava birača na koje se ovaj zahtev odnosi.
Povodom zahteva opozicije oko formiranja komisije za kontinuirani nadzor nad biračkim spiskom, Brnabićeva je rekla da je i to ispunjeno, te da je u okviru Narodne skupštine obrazovana radna grupa koja se bavi unapređenjem izbornog procesa. Takođe, istakla je da je opozicija odbila njen predlog da se formira i druga radna grupa za praćenje jedinstvenog biračkog spiska, već je imala izričit zahtev da se kroz odgovarajuće izmene zakona, obrazuje komisija koja će se u skladu sa njihovim zahtevima baviti svim onim pitanjima kojima je trebalo da se bavi radna grupa čije je obrazovanje odbijeno, i to je na kraju prihvaćeno.
Brnabićeva je rekla i da ona ostaje apsolutno posvećena implementaciji preporuka ODIHR zarad unapređenja izbornog procesa i ubuduće, kao i daljeg negovanja političkog pluralizma, fleksibilnosti i dijaloga.
Ambasador Zanier je pozdravio lično zalaganje Ane Brnabić na svemu urađenom na unapređenju izbornog procesa i istakao da je vrlo važno da se to nastavi u budućnosti kako bi se održao kontinuitet, smanjila polarizacija i tenzije u političkom dijalogu.

Razgovor sa šefom Delegacije EU

Predsednik skupštine Ana Brnabić sastala se danas i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, sa kojim je razgovarala o svim procesima koji su preduzeti u cilju unapređenja izbornog procesa u Srbiji. Ona je naglasila da se očekuje da predstojeći izbori budu održani u atmosferi koja garantuje pošten i transparentan izborni proces, zahvaljujući uspostavljenom dijalogu između vladajuće većine i opozicije.
© Tanjug / PEĐA VUČKOVIĆPredsednik skupštine Ana Brnabić sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom
Predsednik skupštine Ana Brnabić sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Predsednik skupštine Ana Brnabić sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom
Na sastanku se razgovaralo i o značaju aktivnog učešća organizacija civilnog društva u procesu unapređenja izbornog procesa. Brnabićeva je naglasila da ove organizacije imaju neprocenjivo iskustvo i znanje o lokalnim političkim prilikama i izbornim procesima i da njihovo učešće doprinosi stvaranju atmosfere poverenja u izborni proces među građanima i političkim akterima, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srbije.
Ambasador Žiofre pozdravio je pokretanje političkog dijaloga o izbornim uslovima, koji mora da se nastavi nakon izbora na transparentan i inkluzivan način, kako bi se pružili opipljivi rezultati u implementaciji svih postojećih i mogućih novih preporuka ODIHR-a.
Danas je održan i sastanak predstavnika Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) sa predstavnicima Misije za procenu potreba Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), kojem je prisustvovao ambasador Zanier sa saradnicima, prenosi Tanjug.
© Tanjug / MDULS/ JASMINA MITROVIĆSastanak predstavnika Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) sa predstavnicima ODIHR i OEBS.
Sastanak predstavnika Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) sa predstavnicima ODIHR i OEBS. - Sputnik Srbija, 1920, 31.05.2024
Sastanak predstavnika Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srbije i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) sa predstavnicima ODIHR i OEBS.
Kako se navodi u saopštenju MDULS, na ovom sastanku je tim Ministarstva istakao odličnu dosadašnju saradnju sa organizacijom OEBS/ODIHR, dok je posebno naznačeno da će se nastaviti sa ispunjavanjem svih preporuka, kao i kontinuiran, transparentan i efikasan rad na unapređenju izbornih procesa i ažuriranja podataka u Jedinstvenom biračkom spisku, u cilju što uspešnijeg i kvalitetnijeg ostvarivanja i zaštite pravnih interesa građana.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala