- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Paljba iz raketnog sistema grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Bajden tajno dao dozvolu Kijevu da vrši napade na teritoriju Rusije

Pratite nas
Ruski sistemi PVO oborili su osam ukrajinskih projektila Atakams iznad Azovskog mora i uništili dva bespilotna plovila u Crnom moru koja su se kretala ka Krimu. Oružane snage Rusije izvele su noću najmanje pet napada na Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:20 30.05.2024
Ruski PVO sistemi oborili su još jedan ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
22:19 30.05.2024
U gradu Hersonu, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknule su eksplozije, javljaju lokalni mediji.
21:57 30.05.2024
Američki predsednik Džozef Bajden tajno je odobrio da ukrajinska vojska izvodi udare američkim oružjem unutar teritorije Rusije, piše „Politiko“ pozivajući se na izvore.
Prema njihovim rečima, radi se o oblastima koje se graniče sa Harkovskom oblašću.
21:33 30.05.2024
Oružane snage Ukrajine granatirale su tokom dana naselja u Sudžanskom, Gluškovskom i Korenjevskom okrugu Kurske oblasti, saopštio je gubernator oblasti Aleksej Smirnov.
On je dodao da u napadima nije bilo žrtava, ali da su oštećene dve kuće i da je poremećena isporuka struje.
21:30 30.05.2024
Holandija je od druge polovine januara do druge polovine maja obučila 300 pripadnika ukrajinske pomorske pešadije na svojoj teritoriji, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.
„Naučili su kako da izvode desante, a takođe su vežbali saradnju u gradskim sredinama i u rovovima“, navodi se u saopštenju.
S obzirom na potencijalne rizike po bezbednost učesnika, informacije su tek sada prosleđene holandskom parlamentu.
Obuku je vodio korpus pomorske pešadije Holandije, a podršku obuci vojnika pružile su Norveška, Velika Britanija, SAD i Švedska.
21:25 30.05.2024
Nemačka će do 2026. godine početi da ispunjava potrebe za nedostajućom četvrtinom sistema „patriot“ koji su prethodno isporučeni ili obećani Kijevu, izjavio je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus tokom inspekcije PVO trupa.
„Sredinom aprila odlučili smo da pošaljemo treći sistem ‘patriot’ u Ukrajinu, znajući da ćemo time dati četvrtinu naših kapaciteta ‘patriota’. Ali to je ispravno i neophodno, čak i ako dovede do rupa u našim rezervama“, rekao je ministar na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, Ministarstvo je pre nekoliko nedelja potpisalo novi ugovor za nabavku četiri sistema Bundesveru, a u pripremi je i okvirni sporazum za nabavku još četiri sistema od 2028. godine.
„Tako ćemo, kada isporuke počnu od 26. godine, postepeno popunjavati neophodne rezerve“, dodao je on.
Pistorijus je precizirao da Nemačka, istovremeno, ne namerava da nakon sistema šalje instruktore u Ukrajinu, jer je to povezano sa rizikom.
21:06 30.05.2024
U kabinetu Vladimira Zelenskog vlada paranoja. On je zabrinut zbog situacije na frontu i posebno zbog predstojeće konferencije u Švajcarskoj, piše „Fajnešel tajms“ pozivajući se na ukrajinskog zvaničnika.
Taj zvaničnik je, opisujući situaciju u kabinetu poslednjih nekoliko meseci, upotrebio reč paranoja.
Drugi zvaničnik je rekao da se Zelenski sve više nervira zbog situacije na frontu i strahuje da bi Vašington mogao da počne pregovore s Rusijom. Prema njegovim rečima, Zelenski misli da SAD žele da se rat završi do izbora u toj zemlji.
U Kijevu su za britanski list rekli i da su odnosi sa Vašingtonom veoma napeti i da su ukrajinski zvaničnici zabrinuti i zbog toga kako Zelenski komunicira sa Amerikancima.
„Kako ono kažu, ne grizi ruku koja te hrani“, naveo je jedan zvaničnik.
19:51 30.05.2024
Ruski PVO sistemi su oko 20.20 uništili četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
19:31 30.05.2024
Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je tokom svoje posete Odesi novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 500 miliona evra, prenosi agencija DPA.
18:31 30.05.2024
Ruski predsednik Vladimir Putin redovno dobija informacije o situaciji u Belgorodskoj oblasti i često je u kontaktu s gubernatorom Vjačeslavom Gladkovom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
17:59 30.05.2024
Jedna osoba je poginula, a devet je ranjeno u napadu ukrajinskog drona na putnički minibus u zelu Zozuli u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.
17:27 30.05.2024
Predsednici Ukrajine i SAD, Vladimir Zelenski i Džozef Bajden, će u Italiji na marginama samita G7 potpisati bilateralni sporazum o bezbednosti, uoči samita u Švajcarskoj 15. i 16. juna, piše „Fajnenšel tajms“.
16:25 30.05.2024
Vladimir Zelenski ne može se smatrati legitimnim predsednikom Ukrajine, rekao je za Sputnjik jedan od autora važećeg ukrajinskog Ustava Dmitrij Tabačnik.

„Znajući koje su norme Ustava, mogu da kažem da prema članu 103 i objašnjenju Ustavnog suda koje je precizno, trajanje predsedničkog mandata određeno je članovima Ustava. Može se reći da posle 20. maja Zelenski nije legitimni predsednik Ukrajine… Po Ustavu ne može biti drugačijeg tumačenja: Zelenski nelegitimno rukovodi Ukrajinom, to jasno proizlazi iz normi Ustava“, naglasio je on.

15:23 30.05.2024
Mobilisani Ukrajinci nisu obučeni, niti su opremljeni kako treba, a nisu ni motivisani da se bore protiv Rusije, piše „Vašington post“ pozivajući se na jednog ukrajinskog zvaničnika.
Kako se dodaje u članku, nedavno doneti Zakon o pooštrenim merama mobilizacije ne može u potpunosti da reši problem manjka vojnika.
„Ne bih gradio strategiju na osnovu toga što ćemo za godinu dana postati jači“, rekao je taj zvaničnik.
14:27 30.05.2024
Ukrajina bi mogla da koristi danske borbene avione F-16 za napade na vojne ciljeve u Rusiji, izjavio je u Briselu ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, a prenosi list „Evropska pravda “.
„Ovo nije nov stav, bio je u planu predaje (lovaca F-16). Kada smo razmatrali ovo sa komitetom danskog parlamenta za spoljnu politiku, jasno smo razumeli da je to deo samoodbrane i da takođe treba da postoji mogućnost napada na vojne objekte na teritoriji agresora“, istakao je Rasmusen.
13:48 30.05.2024
Četiri bespilotne letelice oborene su iznad Rostovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
13:04 30.05.2024
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Kremlj upozorava: Zemlje NATO nastavljaju rat protiv Rusije – to im preti ozbiljnim posledicama
12:23 30.05.2024
Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o uništenju četiri ukrajinska bespilotna plovila u severozapadnom delu Crnog mora.
Još sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
▪Jedinice grupe „Istok“ zauzele su povoljnije položaje i porazile ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine kod Urožajskog DNR;
▪Ruske snage PVO oborile su ukrajinski avion Su-27;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 335 vojnika i borbeno vozilo Bredli u zoni odgovornosti grupe Centar;
▪Jedinice grupe „Sever“ napreduju u dubinu odbrane neprijatelja, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 225 vojnika;
▪Ukrajinska vojska je izgubila više od 305 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 445 vojnika u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“;
▪Grupa "Dnjepar" porazila je brigadu Nacionalne garde u Dnjepropetrovskoj oblasti, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su oko 65 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 145 vojnika i dva poljska samohodna topa Krab u zoni odgovornosti grupe Istok.
09:06 30.05.2024
Snage bezbednosti Rusije sprečile su seriju terorističkih napada na železničke objekte na Krimu, koje je pripremilo petorica lokalnih stanovnika koje je regrutovala ukrajinska vojna obaveštajna služba, jedan od njih je poginuo dok je iznosio eksploziv iz skrovišta, saopštio je ruski FSB.
„Za izvođenje terorističkih napada, Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine odabrala je i regrutovala petoricu stanovnika Krima, pristalice režima u Kijevu“, navodi se u saopštenju.
Napominje se da su agenti prikupljali i predavali ukrajinskoj strani informacije o lokacijama i kretanju Oružanih snaga Rusije, lokaciji PVO i skladišta goriva, o organizaciji odbrane Krimskog mosta.
07:13 30.05.2024
Oružane snage Rusije izvele su noću najmanje pet napada na Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, pogođeno je sklonište za avione Oružanih snaga Ukrajine na vojnom aerodromu, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje kolege.
„Od tri sata ujutru do 04.40 ujutru 30. maja izvršeno je najmanje pet udara na grad Starokonstantinov u Hmeljnickoj oblasti. Najgore je prošao vojni aerodrom, koji, sa neshvatljivom upornošću, nacisti žele da pretvore u aerodrom za F-16“, rekao je sagovornik agencije.
Prema njegovim rečima, na aerodromu se nalazila i municija, što je izazvalo seriju eksplozija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala