- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Propao im prvobitni plan“: Francuska se sprema da pošalje vojnike u Ukrajinu

© AP Photo / Michael ProbstFrancuska vojska
Francuska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Pratite nas
Francuska bi uskoro mogla da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu, uprkos bojazni nekih saveznika da bi ta odluka mogla da dovede do direktnog sukoba sa Rusijom, piše „Rojters“.
Kako se ističe, Francuska će u početnoj fazi poslati „ograničen“ broj instruktora. Kasnije je planirano slanje i nekoliko stotina stručnjaka u Ukrajinu.
Agencija navodi da bi Pariz mogao da donese odluku o slanju instruktora već sledeće nedelje.
U međuvremenu se na tu temu oglasila i zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Dobijamo potvrdu naših informacija o tome da se Francuska sprema da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu. Mi smo izneli te podatke 3. aprila ove godine. Uprkos pokušajima Pariza da prikrije učešće svog profesionalnog vojnog osoblja u sukobu, kijevski režim namerno reklamira takav razvoj događaja kako bi predstavio da uživa široku međunarodnu podršku“, ocenila je Zaharova.

Ona je podsetila na dokumenta koja je potpisao glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski, kojima je legalizovana poseta francuskih instruktora centrima za obuku Oružanih snaga Ukrajine.
„Sada te informacije treba da komentariše Jelisejska palata, a ne da se kriju iza nekih formulacija. Tehnički, ti takozvani instruktori potrebni su za navođenje raketa dugog dometa 'skalp' koje su teške za upotrebu“, objasnila je Zaharova.
Takođe je skrenula pažnju na to da su o mogućem slanju trupa u Ukrajini govorili i Varšava i baltičke zemlje.
„To sugeriše da je njihov prvobitni plan u vezi Ukrajine u potpunosti propao. Oni grozničavo traže kako dalje da vode tu kampanju“, konstatovala je zvanična predstavnica MIP.
Ranije je list „Njujork tajms“ pisao da je Kijev, u svetlu napredovanja ruskih trupa, zatražio od NATO-a da pomogne u obuci regruta u blizini linije fronta. Predsedavajući Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD Čarls Braun primetio je da raspoređivanje instruktora Alijanse u Ukrajini izgleda neizbežno.
Kandidat za predsednika Francuske Marin le Pen - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Specijalna operacija u Ukrajini
Le Penova upozorava: Stavom o Ukrajini Makron će izazvati treći svetski rat
Pogledajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala