- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Makron namerava da formira koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu

© AP Photo / Jerome DelayFrancuski vojnici u Nigeru
Francuski vojnici u Nigeru - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron želi da formira evropsku koaliciju za slanje vojnih instruktora u Ukrajinu, piše list Mond.
„Slanje francuskih i evropskih instruktora u Ukrajinu moglo bi da bude rešeno u narednih nekoliko nedelja ili čak dana. Prema našim informacijama, francuske vlasti žele da formiraju koaliciju zemalja koje su spremne da obučavaju ukrajinske vojnike na teritoriji Ukrajine“, pišu mediji.
Prema pisanju lista, sledeće nedelje, tokom posete Vladimira Zelenskog Francuskoj u čast 80. godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji, to bi moglo biti objavljeno.
„Ideja je da se prvo pošalje nekoliko desetina specijalista za utvrđivanje potreba za obukom, zatim da se pošalje nekoliko stotina vojnika. Razgovaraće se i o obuci vojnika nove motorizovane brigade", navodi se u tekstu.
Litvanija, kako je ranije izjavio ministar spoljnih poslova te zemlje Gabrijelijus Landsbergis, Estonija, Velika Britanija i druge zemlje mogle bi da pristupe ovoj koaliciji.
„Za mnoge zemlje ovo je logičan nastavak Misije EU za obuku ukrajinskih trupa koja je pokrenuta u jesen 2022. godine radi obuke ukrajinskih vojnika u Evropi u kojoj učestvuju 24 zemlje EU i Norveška“, piše list.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala