Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Jusufspahić: Srbija ne može da bude optuživana kao neko ko želi da satire drugi narod

© Foto : Skrinšot/Jutjub/InsajderMustafa Jusufspahić
Mustafa Jusufspahić - Sputnik Srbija, 1920, 30.05.2024
Pratite nas
Muftija beogradski Mustafa Jusufspahić izjavio je, povodom sastanka delegacije Islamske zajednice Srbije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je očekivao tako brz poziv na sastanak nakon sednice GS UN na kojoj je usvojena rezolucija o Srebrenici, jer zna da je predsednik čovek koji ima najbolju želju da pomiri sve narode na ovim prostorima.
On je u izjavi za Tanjug istakao da je Srbija zemlja koja u sebi baštini sve vere i dobronamerne ljude, zbog čega nikada ne može da bude optuživana kao neko ko ima želju da satire neki drugi narod.
„Mi smo kao zajednica sastavni deo ove zemlje i u odbrambenom sistemu smo ove zemlje. Ovo je naša domovina, naša kuća koju zajedno treba da branimo, štitimo i da se savetujemo. Bog nam je dao tu lepotu različitosti koja postoji u celom svetu, nema čoveka u ovoj zemlji koji nešto za ovu zemlju ne može da učini“, naveo je on.
Jusufspahić kaže da su osim njega, sastanku sa predsednikom Vučićem u Palati Srbije prisustvovali i reis-ul-ulema i poglavar Islamske zajednice Srbije Nedžmedin Saćipi, koji je poreklom iz Albanije, muftija srbijanski Abdulah Numan, koji je Srbin, bivši reis-ul-ulema Srbije Sead Nasufović, Bošnjak, kao i direktor vakufske direkcije Musa Abusabiah, koji je poreklom iz Palestine.
Dodaje da predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić nije mogao da prisustvuje sastanku zbog opravdane odsutnosti van zemlje.
„Mi kao zajednica smo izneli svoje viđenje stvari i ono što imamo kao probleme zajednice. Iskazana je volja da se oni počnu rešavati, već juče su počeli da se rešavaju. Neophodno je poraditi na obrazovanju šire javnosti o Islamu, o tome šta je Islam. Mi smo na tom putu kao islamska zajednica već i osnovali našu školu Medresu, fakultet koji treba da dobije pomoć od države, što je i dogovoreno“, izjavio je muftija.
Odgovarajući na pitanje da li i kako mogu verske zajednice udruženo da podignu glas protiv rata, nasilja, kršenja međunarodnog prava tako da taj glas jasno čuju svetski moćnici, s obzirom na trenutna dešavanja u pojasu Gaze i Ukrajini, Jusufspahić je istakao da Islamska zajednica Srbije uvek podiže svoj glas protiv bilo kakve nepravde, poslednji primer je ovo ovde što se dešavalo kao i ono što je dešavalo Patrijarhu Porfiriju kada mu je zabranjen ulazak na KiM.
Dodao je da poslednja dešavanja vezana za rezoluciju o Srebrenici i zabranu ulaska Patrijarha srpskog Porfirija i sedmorici arhijereja SPC na teritoriju Kosova i Metohiji je nešto što je islamska zajednica uvek znala da osudi.
„Potrebno je da neka zemlja, a možda je Srbija upravo ta zemlja koja će organizovati neki međunarodni skup gde bi okupila sve predstavnike svih religija sveta, da odavde potekne ono što je uvek poticalo, a to je dobra vibracija za mir“, rekao je muftija.
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala