- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Tajanstvena pojava: Zbog čega nekim ljudima oči izgledaju poput svemira /video/

© Foto : Jutjub/EYE SurgeonZvezdani fenomen u oku
Zvezdani fenomen u oku - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2024
Pratite nas
Relativno često, ali misteriozno stanje čini da oko izgleda kao da sadrži zvezdano noćno nebo. Poznato kao asteroidna hijaloza (AH), to benigno stanje uzrokuje izbijanje sićušnih mrlja svetlosti na tamnoj pozadini, stvarajući efekat koji podseća na galaksiju.
Stanje, pre svega povezano s godinama, još nije dobro istraženo, a njegove implikacije na celokupno zdravlje ostaju nejasne.
Prema raznim studijama, asteroidna hijaloza pogađa otprilike 10 do 20% ljudi. Primećena je i kod pasa.
AH retko uzrokuje probleme s vidom, iako može da zakomplikuje dijagnozu drugih očnih bolesti. Stanje se obično razvija postupno, a mnogi pojedinci i dalje nisu svesni da ga imaju.

Zvezdani fenomen

U jednom značajnom slučaju iz 2018. godine, 54-godišnja žena s dijabetesom otkrila je da ima AH u levom oku tokom rutinskog pregleda. Oko joj je razvilo taj “zvezdani fenomen”, a da toga nije bila ni svesna.
Zvezdani fragmenti AH-a su skup materijala, često kalcijuma, u staklastom telu – tekućini nalik gelu koja ispunjava oko. Kako ljudi stare, staklasto telo može da akumulira ostatke od infekcije, upale ili krvarenja, što dovodi do tamnih, vijugavih mrlja u vidu.
Za razliku od plutajućih tela, krhotine u AH nisu vidljive osobi koja ima ovo stanje, ali posmatračima izgledaju kao “penušava zamućenja”. Pod direktnimosvetljenjem, ta tela su krem-bela. Koristeći oftalmoskop, uređaj koji kliničarima omogućuje pregled unutrašnjosti oka, materijal svetluca poput zlata.
Odnos između AH i drugih zdravstvenih stanja nije još utvrđen. Studije su dale su mešovite rezultate i čini se da se stanje javlja bez upale. Neki stručnjaci veruju da bi AH mogla biti povezana s problemima s krvnim žilama ili problemima sa recikliranjem ćelija.

Mehanizam za predviđanje bolesti?

“U toku je rasprava deli li asteroidna hijaloza slične degenerativne i mikrovaskularne mehanizme s metaboličkom disfunkcijom i bolestima koronarnih arterija s obzirom na uobičajeno identificirane zajedničke činioce rizika kao što su starost, hipertenzija, dijabetes i muški pol”, tvrde autori studije iz 2023.
Istraživači su sugerirali da AH zapravo može da predstavlja konačni zajednički put za više kliničkih stanja i potencijalnih rizika.
Poslednjih godina naučnici su istraživali oči kako bi pronašli markere brzog starenja, mentalnog pada koji prethodi Alcheimerovoj bolesti ili rane smrtnosti. Budući da su oči jedini spoljni deo živčanog sustava, one potencijalno mogu da otkriju značajne pokazatelje unutrašnjeg zdravlja.
Može li se AH koristiti za predviđanje sličnih zdravstvenih ishoda, tek ćemo videti. Naše trenutno razumevanje AH temelji se uglavnom na pojedinačnim dokazima i kliničkom iskustvu. Kako bi se dobila jasnija slika, potrebna su velika klinička ispitivanja, naročito za istraživanje retkih slučajeva u kojima AH uzrokuje simptome, prenosi portal Dnevno.
Pogledajte i :
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala