- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapadne kompanije „okreću ploču“ – odustaju od planova da napuste Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Moskvu
Pogled na Moskvu - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2024
Pratite nas
Stotine zapadnih kompanija, koje su ranije objavile da odlaze iz Rusije zbog sukoba u Ukrajini, odustale su od svojih planova i nastavljaju da posluju u Rusiji, piše britanski list „Fajnenšal tajms“.
Kako se navodi, nekoliko razloga je nateralo strane kompanije da se predomisle, uključujući „rast potrošačke aktivnosti i birokratske prepreke“. Reč je, između ostalog, o dodatnim porezima prilikom odlaska iz Rusije.
„Mnoge evropske zemlje su se našle između čekića i nakovnja. Rekli su da će otići. Predstavljeni su im kupci koji bi mogli da otkupe njihov biznis, ali su za njih bili neprihvatljivi“, rekao je za list jedan od rukovodilaca koji radi sa zapadnim firmama u Rusiji.
Tako je od 2022. godine u Rusiji ostalo preko 2.100 međunarodnih kompanija, uključujući Avon Products, Air Liquide i Reckitt, Unilever, Nestl i Philip Morris. Oko 1.600 firmi je ili napustilo tržište ili obustavilo svoje aktivnosti u Rusiji.
Kako je ranije rekao generalni direktor američke konditorske kompanije „Mondelez internešenal“ Dikr Van de Put, korporacija ne planira da napušta Rusiju, nastaviće da posluje u zemlji, a njeni akcionari nisu insistirali na suprotnom. Kako je istakao, rukovodstvo se trudi da „ne ulazi u konfrontaciju i ne daje glasne izjave, već jednostavno da nastavi da radi svoj posao“, jer ruske vlasti ne žele da zapadne kompanije napuštaju zemlju.
U aktuelnoj situaciji, ističe se, stavovi čelnika zapadnih kompanija značajno su se promenili i oni se pitaju da li treba napuštati Rusiju. Neki od njih su za 30 godina izgradili po četiri-pet fabrika i ne žele da ih prodaju sa 90 odsto popusta, zaključuje autor članka.
Američki dolari - Sputnik Srbija, 1920, 21.04.2024
EKONOMIJA
Koliko je novca ukradeno Rusiji i kakav će biti odgovor: Glavna pitanja o konfiskaciji imovine u SAD
Pogledajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala